Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Det har knappast undgått någon att USA-börsens Dow Jones-index nyligen slog nytt kursrekord.

Börsyran har också höjt stämningen i den amerikanska ekonomin. Ett klassiskt problem är förstås att denna nyskapade rikedom inte kommer riktigt alla i samhället till del, något som jag skrivit om bland annat här.

En påminnelse om detta kom häromdagen, när ett annat rekord noterades: antalet amerikaner som utnyttjar statliga så kallade food stamps eller matkuponger för att klara sin matförsörjning.

Enligt myndigheten USDA var det vid årsskiftet 47,8 miljoner amerikaner som fick denna nödhjälp av staten.

Som andel av alla amerikaner som kan söka detta stöd motsvarar siffran nästan 20 procent, något som sätter alla positiva tongångar om den amerikanska ekonomin i perspektiv.

I början av 2007 var andelen drygt 11 procent.

Att ojämlikheten i USA blivit värre påminner förre vicepresidenten Al Gore om i en artikel i Huffington Post.

Han konstaterar att den rikaste procenten idag drar in 25 procent av alla inkomster, jämfört med 12 procent för 25 år sedan.

Och med en ojämlikhet som är värre än i länder som Egypten och Tunisien är detta oroande, skriver Al Gore.

Han länkar också till en video som illustrerar problemet på ett brutalt pedagogiskt sätt.

Den visar bland annat att det amerikanska samhället är betydligt mer ojämlikt än vad en förkrossande majoritet av amerikanerna själva vill att det ska vara.

The American Dream börjar för allt fler stanna vid en mardröm. Vilket förstås inte gynnar någon, inte heller den rikaste procenten.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.