Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Minns ni Island?

Öriket som blåste upp tidernas största bankbubbla och som i princip kollapsade när finanskrisen slog till 2008.

Landets banksektor hade vid kraschen hunnit bli mer än tio gånger större än Islands BNP vilket får finanskrisen i Europa att framstå som en lätt krusning på ytan av en liten skogstjärn.

Idag, när Europa fortfarande i högsta grad lider av sviterna efter krisen, är läget på Island betydligt ljusare, med både tillväxt och låg arbetslöshet.

Hur det är möjligt berättar Islands president Olafur Ragnar Grimsson i en intervju på det nyss avslutade ekonomiska toppmötet i Davos, som citeras av bloggen Zerohedge.

– Jag tror det främsta skälet är att vi var kloka nog att inse att det här var en grundläggande social och politisk kris men framförallt att vi inte följde den rådande ortodoxa läran i västvärlden under de senaste 30 åren. Vi införde valutarestruktioner, vi lät bankerna gå omkull, införde stöd till de fattiga och vidtog inte besparingsåtgärder i den skala som vi sett i Europa. Slutresultatet fyra år senare är att Island har en återhämtning som ser väldigt annorlunda ut än i andra länder i Europa, säger Olafur Ragnar Grimsson.

Skulle då Islands beslut att låta bankerna gå omkull fungera även i Europa?

– Ja, det tror jag. Jag frågar ofta varför människor varför de behandlar bankerna som en slags heliga kyrkor i den moderna ekonomin. Varför tillåts inte privata banker precis som flygbolag och teleoperatörer gå i konkurs om de drivits på ett oansvarigt sätt? Teorin att man måste rädda banker är en teori om att bankirer tar vinsterna vid framgång och låter vanliga människor bära bördan vid misslyckanden genom skatter och nedskärningar. Människor i en upplyst demokrati kommer inte att acceptera det i det långa loppet, säger Olafur Ragnar Grimsson i intervjun.

Presidenten noterar också en annan sak. Att när bankerna på Island föll började plötsligt andra sektorer i ekonomin, som IT-industrin, att blomstra.

– Lärdomen är att om man vill ha en konkurrenskraftig ekonomi är en stark finansbransch dåliga nyheter, även om den är framgångsrik, eftersom den tar talanger från andra sektorer, förklarar presidenten.

Detta fenomen har jag för övrigt skrivit om tidigare här.

Den isländske presidentens ord är tänkvärda, inte bara för euroländerna utan kanske även för Sverige.

Se hela intervjun här.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FI ska jaga finansbranschens grönmålare 26 september, 2021
  Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
 • Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter 26 september, 2021
  Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till. Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.
 • När framgångsrika skolor blir ett hot 26 september, 2021
  Även i USA är det kontroversiellt med skolor som lyckats utföra kunskapsuppgiften på ett bättre sätt än många andra.
 • Städer beslagtar Evergrandes hus 26 september, 2021
  Två kinesiska städer har tagit kontroll över nybyggda bostadshus från den krisande fastighetsjätten Evergrande, rapporterar Financial Times.
 • ”Valet är extremt viktigt – påverkar generationer” 26 september, 2021
  För första gången på sexton år går tyskarna till val utan att kunna rösta på Angela Merkel. Kanske är det just därför utgången även på valdagen såg ut att vara så oviss. ”Ingen av de tre kandidaterna har övertygat”, sa väljaren Wiebke Bergmann till AP.