Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Minns ni Island?

Öriket som blåste upp tidernas största bankbubbla och som i princip kollapsade när finanskrisen slog till 2008.

Landets banksektor hade vid kraschen hunnit bli mer än tio gånger större än Islands BNP vilket får finanskrisen i Europa att framstå som en lätt krusning på ytan av en liten skogstjärn.

Idag, när Europa fortfarande i högsta grad lider av sviterna efter krisen, är läget på Island betydligt ljusare, med både tillväxt och låg arbetslöshet.

Hur det är möjligt berättar Islands president Olafur Ragnar Grimsson i en intervju på det nyss avslutade ekonomiska toppmötet i Davos, som citeras av bloggen Zerohedge.

– Jag tror det främsta skälet är att vi var kloka nog att inse att det här var en grundläggande social och politisk kris men framförallt att vi inte följde den rådande ortodoxa läran i västvärlden under de senaste 30 åren. Vi införde valutarestruktioner, vi lät bankerna gå omkull, införde stöd till de fattiga och vidtog inte besparingsåtgärder i den skala som vi sett i Europa. Slutresultatet fyra år senare är att Island har en återhämtning som ser väldigt annorlunda ut än i andra länder i Europa, säger Olafur Ragnar Grimsson.

Skulle då Islands beslut att låta bankerna gå omkull fungera även i Europa?

– Ja, det tror jag. Jag frågar ofta varför människor varför de behandlar bankerna som en slags heliga kyrkor i den moderna ekonomin. Varför tillåts inte privata banker precis som flygbolag och teleoperatörer gå i konkurs om de drivits på ett oansvarigt sätt? Teorin att man måste rädda banker är en teori om att bankirer tar vinsterna vid framgång och låter vanliga människor bära bördan vid misslyckanden genom skatter och nedskärningar. Människor i en upplyst demokrati kommer inte att acceptera det i det långa loppet, säger Olafur Ragnar Grimsson i intervjun.

Presidenten noterar också en annan sak. Att när bankerna på Island föll började plötsligt andra sektorer i ekonomin, som IT-industrin, att blomstra.

– Lärdomen är att om man vill ha en konkurrenskraftig ekonomi är en stark finansbransch dåliga nyheter, även om den är framgångsrik, eftersom den tar talanger från andra sektorer, förklarar presidenten.

Detta fenomen har jag för övrigt skrivit om tidigare här.

Den isländske presidentens ord är tänkvärda, inte bara för euroländerna utan kanske även för Sverige.

Se hela intervjun här.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.