Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Bloggen har intervjuat Kenneth Rogoff, professor på Harvard i USA och ansedd som en av de främsta experterna på finanskriser, bland annat efter boken This Time is Different.

Han var mellan 2005 och 2011 också rådgivare åt svenska Riksbanken.

Där har det sedan länge rasat en debatt där ett par ledamöter i direktionen, Lars E O Svensson och Karolina Ekholm velat sänka räntan mer, medan andra med Riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen velat gå försiktigare fram med tanke på de svenska hushållens rekordhöga skuldsättning och oron för en bubbla på bostadsmarknaden.

Kenneth Rogoff ger räntesänkargänget rätt:

– För att komma tillrätta med höga hushållskulder skulle jag nog, i det här läget med stigande arbetslöshet, luta mer åt hårdare kreditregler, tillexempel med gränser för hur mycket bostaden kan belånas, snarare än åt stramare penningpolitik.

– När andra centralbanker går mot ännu lättare penningpolitik, vilket jag tror att de kommer göra, misstänker jag att Riksbanken följer efter, säger Kenneth Rogoff.

Han säger också att svenskarna har skäl att vara oroliga för konjunkturen.

– Den globala tillväxten minskar och det slår mot ett exportberoende land. Sverige har klarat sig fantastiskt bra efter krisen, men kan inte befinna sig i en egen omloppsbana hur länge som helst. Sverige är inte en isolerad ö, säger Kenneth Rogoff.

– Men det finns också mycket ni inte behöver oroa er för. Jag lät tidigare mina studenter skriva uppsats på ämnet om Sverige skulle gå med i euron eller inte. Idag skulle jag omformulera frågan: hur mycket skulle Sverige vara berett att betala för att inte gå med? Det är en stor tillgång för er att ni står utanför, säger Kenneth Rogoff.

Läs en längre exklusiv intervju med Kenneth Rogoff i Svd Näringsliv.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.