X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Bloggen har intervjuat Kenneth Rogoff, professor på Harvard i USA och ansedd som en av de främsta experterna på finanskriser, bland annat efter boken This Time is Different.

Han var mellan 2005 och 2011 också rådgivare åt svenska Riksbanken.

Där har det sedan länge rasat en debatt där ett par ledamöter i direktionen, Lars E O Svensson och Karolina Ekholm velat sänka räntan mer, medan andra med Riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen velat gå försiktigare fram med tanke på de svenska hushållens rekordhöga skuldsättning och oron för en bubbla på bostadsmarknaden.

Kenneth Rogoff ger räntesänkargänget rätt:

– För att komma tillrätta med höga hushållskulder skulle jag nog, i det här läget med stigande arbetslöshet, luta mer åt hårdare kreditregler, tillexempel med gränser för hur mycket bostaden kan belånas, snarare än åt stramare penningpolitik.

– När andra centralbanker går mot ännu lättare penningpolitik, vilket jag tror att de kommer göra, misstänker jag att Riksbanken följer efter, säger Kenneth Rogoff.

Han säger också att svenskarna har skäl att vara oroliga för konjunkturen.

– Den globala tillväxten minskar och det slår mot ett exportberoende land. Sverige har klarat sig fantastiskt bra efter krisen, men kan inte befinna sig i en egen omloppsbana hur länge som helst. Sverige är inte en isolerad ö, säger Kenneth Rogoff.

– Men det finns också mycket ni inte behöver oroa er för. Jag lät tidigare mina studenter skriva uppsats på ämnet om Sverige skulle gå med i euron eller inte. Idag skulle jag omformulera frågan: hur mycket skulle Sverige vara berett att betala för att inte gå med? Det är en stor tillgång för er att ni står utanför, säger Kenneth Rogoff.

Läs en längre exklusiv intervju med Kenneth Rogoff i Svd Näringsliv.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • MSF återupptar räddningsarbete på Medelhavet 21 juli, 2019
  Läkare utan gränser (MSF) återupptar sina räddningsinsatser med fartyg på Medelhavet, skriver hjälporganisationen i ett pressmeddelande.Samtidigt riktar organisationen kritik mot EU:s migrationspolitik, som man anser har bidragit till att ett stort antal människor drunknat på vägen till Europa.
 • Ansvarsfull och fertil – då får du bo i Kaxås 21 juli, 2019
  Att Migrationsverket i våras lade ner sin verksamhet i Jämtland innebar ett befolkningstapp på 700 personer. När miljardären Dan Olofsson nu skjuter till pengar för att locka nya invånare till Kaxås finns tydliga önskemål om vilka som ska flytta in.
 • ”Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter” 21 juli, 2019
  Den starka pro-ryska oppositionen kan innebära en koalition med kontroversiella Tymosjenko i dagens parlamentsval i Ukraina, enligt en expert. – Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter utan snarare fördjupat de redan existerande klyftorna.
 • Presidentparti favorit då Ukraina håller val 21 juli, 2019
  Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, är stora favoriter inför dagens parlamentsval i Ukraina.Valet har stora möjligheter att drastiskt förändra parlamentet, då två nya partier väntas komma in.
 • Ung man död efter knivskärning i Göteborg 21 juli, 2019