Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Bloggen har intervjuat Kenneth Rogoff, professor på Harvard i USA och ansedd som en av de främsta experterna på finanskriser, bland annat efter boken This Time is Different.

Han var mellan 2005 och 2011 också rådgivare åt svenska Riksbanken.

Där har det sedan länge rasat en debatt där ett par ledamöter i direktionen, Lars E O Svensson och Karolina Ekholm velat sänka räntan mer, medan andra med Riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen velat gå försiktigare fram med tanke på de svenska hushållens rekordhöga skuldsättning och oron för en bubbla på bostadsmarknaden.

Kenneth Rogoff ger räntesänkargänget rätt:

– För att komma tillrätta med höga hushållskulder skulle jag nog, i det här läget med stigande arbetslöshet, luta mer åt hårdare kreditregler, tillexempel med gränser för hur mycket bostaden kan belånas, snarare än åt stramare penningpolitik.

– När andra centralbanker går mot ännu lättare penningpolitik, vilket jag tror att de kommer göra, misstänker jag att Riksbanken följer efter, säger Kenneth Rogoff.

Han säger också att svenskarna har skäl att vara oroliga för konjunkturen.

– Den globala tillväxten minskar och det slår mot ett exportberoende land. Sverige har klarat sig fantastiskt bra efter krisen, men kan inte befinna sig i en egen omloppsbana hur länge som helst. Sverige är inte en isolerad ö, säger Kenneth Rogoff.

– Men det finns också mycket ni inte behöver oroa er för. Jag lät tidigare mina studenter skriva uppsats på ämnet om Sverige skulle gå med i euron eller inte. Idag skulle jag omformulera frågan: hur mycket skulle Sverige vara berett att betala för att inte gå med? Det är en stor tillgång för er att ni står utanför, säger Kenneth Rogoff.

Läs en längre exklusiv intervju med Kenneth Rogoff i Svd Näringsliv.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FI ska jaga finansbranschens grönmålare 26 september, 2021
  Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
 • Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter 26 september, 2021
  Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till. Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.
 • När framgångsrika skolor blir ett hot 26 september, 2021
  Även i USA är det kontroversiellt med skolor som lyckats utföra kunskapsuppgiften på ett bättre sätt än många andra.
 • Städer beslagtar Evergrandes hus 26 september, 2021
  Två kinesiska städer har tagit kontroll över nybyggda bostadshus från den krisande fastighetsjätten Evergrande, rapporterar Financial Times.
 • ”Valet är extremt viktigt – påverkar generationer” 26 september, 2021
  För första gången på sexton år går tyskarna till val utan att kunna rösta på Angela Merkel. Kanske är det just därför utgången även på valdagen såg ut att vara så oviss. ”Ingen av de tre kandidaterna har övertygat”, sa väljaren Wiebke Bergmann till AP.