Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Hurra, krisen är förbi!

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso slår nu fast att det är dags att lägga allt tjat om den gemensamma valutans problem bakom sig.

– Jag tror att vi kan säga att det existentiella hotet mot euron i allt väsentligt har övervunnits, säger han enligt tidningen The Guardian.

Så skönt. Dags att andas ut. Eller?

Till att börja med är José Manuel Barrosos budskap väsentligt mer optimistiskt än det som häromveckan kom från Tysklands förbundskansler Angela Merkel som varnade för ännu tuffare tider 2013.

Och då är det ändå hon som så att säga står för kulorna när euron ska räddas (förutom trollkarlen på ECB, Mario Draghi förstås).

Problemet är att José-Manuel Barrosos meriter som prognosmakare inte precis håller Champions League-klass.

– Vi har nu gjort vad som krävs för att förhindra att Greklands smitta sprids vidare, förkunnade han tillexempel i april 2010.

Det stämde inte riktigt, för att uttrycka sig mildare än en tropisk kvällsbris.

Faktum är att den som tolkat olika EU-höjdares uttalanden de senaste åren precis tvärtom har hamnat ganska rätt.

I september 2010 förklarade Spaniens dåvarande premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero tillexempel att den europeiska skuldkrisen var över.

Think again, pal.

I själva verket hade krisen knappt börjat. Inte minst för Spanien.

Enligt detta tvärtomspråk är därför José Manuel Barrosos senaste profetia oroande. Det indikerar nämligen att vi har det värsta av eurokrisen framför oss.

Låt oss hoppas att han rätt denna gång.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar