Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Bill Gross på det amerikanska fondbolaget  Pimco har ofta intressanta tankar. Han och hans kollegor har bland annat myntat begreppet ”New Normal” om världsekonomin efter finanskrisen, en värld med lägre tillväxt.

Den som är intresserad av att lyfta blicken lite ovanför det just nu pågående budgetkäbblet i Washington kan tillexempel läsa hans senaste månadsbrev.

Där räknar han upp några av de största utmaningarna som USA och andra stora ekonomier står inför.

Värd att lyssnas på? Tja, hans bolag förvaltar bara sisådär 1 900 miljarder dollar och han rankas som USA:s kanske mest framgångsrike förvaltare av räntepapper.

Förresten: längst ned i brevet hittar du hans investeringstips i denna nya osäkra värld.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Studie: Oklart om skolstängning stoppar corona 8 april, 2020
  Skolor i hela världen har bommat igen för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset.Sverige har kritiserats för att grundskolorna hålls öppna – men skolstängningar verkar inte vara en särskilt effektiv åtgärd, enligt en studie.
 • Så sätter historien sin prägel på dagens politik 8 april, 2020
  Relationerna mellan staten och marknaden ser olika ut i olika länder, och påverkas starkt av vilken ”resa” ett land har gjort och vilka trauman folket har genomlevt. Peter J Katzenstein, som har skrivit ett standardverk på området, tilldelas i år Skytteanska priset – ”statskunskapens Nobelpris”.
 • ”Masstestning mot corona är i hög grad meningslöst” 8 april, 2020
  Utökad testning i kampen mot coronaviruset är bra men måste göras på ett sätt som är av värde för individen och epidemins övervakning. Bred testning för virusnärvaro i befolkningen ger ingenting, skriver professor Anders Björkman.
 • ”Dödstal kunde varit högre om vi räknat som Sverige” 8 april, 2020
  Sverige har i dag över sju gånger så många dödsfall som Norge – ändå är norska myndigheter inte helt övertygade om att landets strikta coronapolitik är den riktiga. – Tiden kommer att visa vilket land som valde rätt, säger Trine Hessevik Paulsen, läkare på norska Folkehelseinstituttet.
 • 779 döda i New York senaste dygnet 8 april, 2020
  Det senaste dygnet har 779 människor delstaten New York mist livet till följd av coronapandemin. Det är det högsta antalet döda under ett dygn som hittills registrerat, säger delstatens guvernör Andrew Cuomo. Motsvarande siffra i måndags var 731.