Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Varför envisas vi med att tro att köpa bostad är en säker affär?

I USA har bostadspriserna i princip varit oförändrade sedan andra världskriget, om inflationen räknas in. Aktiemarknaden har under samma period fyrfaldigats i värde, inflation inkluderat.

Sedan toppen har de amerikanska bopriserna fallit med 40 procent. I många andra länder är det nästan lika illa.

Ändå fortsätter bostäder att vara en favoritinvestering i västvärlden.

Förklaringen stavas psykologi, något som jag tidigare skrivit om bland annat här.

Förutom det grundläggande i att det är trevligt med tak över huvudet, uppfattas bostäder som en bra investering av ett annat skäl: det är ovanligt att förlora pengar.

I alla fall om man med en förlust menar att köpa något för 100 och sälja för 90.

Men så enkelt är det inte riktigt.

Om detta skriver två amerikanska forskare mycket intressant i en ny artikel.

I grunden handlar det om en klassisk ekonomisk synvilla: skillnaden mellan nominella priser och reala. Alltså om inflationen räknas med eller inte.

Utan inflation steg amerikanska bopriser med 12 gånger mellan 1946 och 2012. Om pengars försämrade köpkraft räknas in stod de alltså och stampade på samma fläck.

Forskarna visar att vi dock tenderar att stirra oss blinda på den nominella utvecklingen.

Att köpa ett hus för 200 000 dollar och sälja för 170 000 ser inte ut som en höjdare. Men om affären sker efter nio år i en ekonomi med 2 procents inflation kommer det att se ut som en ”vinst”.

Vi är helt enkelt mycket känsligare för förluster i nominella termer, än för den verkliga, reala, slutnotan.

Forskarnas experiment visar att av två affärer som innebär identiska förluster i reala termer, väljer vi hellre de som innebär en nominell vinst.

Läs hela artikeln här.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Då hyllad som ”Amerikas borgmästare” – nu hånad 8 december, 2019
  Har Rudy Giuliani blivit galen? Den frågan hörs allt oftare i USA, även från hans tidigare anhängare. President Trumps personliga advokat har på många sätt gjort en resa från hjälte till att vara hånad.
 • Fritt fram för dömda sexförbrytare på Tinder 8 december, 2019
  Medan konkurrenterna aktivt går igenom användarna för att stoppa sexförbrytare, genomför dejtingappen Tinder ingen kontroll. ”Det finns definitivt dömda sexbrottslingar på våra plattformar” säger en talesperson för bolaget till amerikanska CJI.
 • Bäckströms glädjebesked – tillbaka från skada 8 december, 2019
  Washington har fått klara sig utan Nicklas Bäckström i åtta matcher.Men nu är svensken redo för spel igen.– Jag är redo att köra, säger 32-åringen och ger klartecken för mötet med Columbus på måndag.
 • Även 50 år gamla klimatmodeller hade rätt 8 december, 2019
  Klimatförnekare brukar retoriskt fråga sig varför man ska tro på dagens prognoser, när de tidigare haft så fel. Men nu visar forskning att de tidiga klimatmodellerna inte alls var så dåliga som vissa tycks tro. Tvärtom.
 • ”Klimatsmart med hög tillväxt i svensk industri” 8 december, 2019
  Ju mer svensk industri exporterar och ersätter kolkraftsbaserad industri på världsmarknaden, desto mer sänks de globala koldioxidutsläppen. Klimatpolitiken bör därför bidra till ökad export av svenska varor, skriver Louise Meijer, M.