Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Varför envisas vi med att tro att köpa bostad är en säker affär?

I USA har bostadspriserna i princip varit oförändrade sedan andra världskriget, om inflationen räknas in. Aktiemarknaden har under samma period fyrfaldigats i värde, inflation inkluderat.

Sedan toppen har de amerikanska bopriserna fallit med 40 procent. I många andra länder är det nästan lika illa.

Ändå fortsätter bostäder att vara en favoritinvestering i västvärlden.

Förklaringen stavas psykologi, något som jag tidigare skrivit om bland annat här.

Förutom det grundläggande i att det är trevligt med tak över huvudet, uppfattas bostäder som en bra investering av ett annat skäl: det är ovanligt att förlora pengar.

I alla fall om man med en förlust menar att köpa något för 100 och sälja för 90.

Men så enkelt är det inte riktigt.

Om detta skriver två amerikanska forskare mycket intressant i en ny artikel.

I grunden handlar det om en klassisk ekonomisk synvilla: skillnaden mellan nominella priser och reala. Alltså om inflationen räknas med eller inte.

Utan inflation steg amerikanska bopriser med 12 gånger mellan 1946 och 2012. Om pengars försämrade köpkraft räknas in stod de alltså och stampade på samma fläck.

Forskarna visar att vi dock tenderar att stirra oss blinda på den nominella utvecklingen.

Att köpa ett hus för 200 000 dollar och sälja för 170 000 ser inte ut som en höjdare. Men om affären sker efter nio år i en ekonomi med 2 procents inflation kommer det att se ut som en ”vinst”.

Vi är helt enkelt mycket känsligare för förluster i nominella termer, än för den verkliga, reala, slutnotan.

Forskarnas experiment visar att av två affärer som innebär identiska förluster i reala termer, väljer vi hellre de som innebär en nominell vinst.

Läs hela artikeln här.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FN: Klimatflyktingar ska få söka asyl 25 januari, 2020
  FN-beslutet om att klimatförändringar är ett giltigt skäl för att söka asyl lär inte leda till några större flyktingmängder, enligt en svensk expert.
 • Symbolisk gränstrakt mellan liv och död 25 januari, 2020
  Från Bibelns syndaflod till den omskakande nyhetsbilden på Alan Kurdi. Martin Lagerholm läser Per Högselius fängslande essäbok om stranden – en symbolisk gränstrakt mellan land och vatten, men också mellan liv och död.
 • Batteriskandal kostar kommun miljonbelopp 25 januari, 2020
 • Vd:n inför EM-finalen: "På väg mot fullsatt" 25 januari, 2020
  Danmark rök tidigt, några dagar senare dog Sveriges medaljdrömmar och i semifinalen slogs Norge ut.Krister Bergström, vd för handbolls-EM, kan tacka Kroatien för att finalen i Stockholm ändå blir en publikfest.
 • Så vill modehusen sälja in dyra råttväskor 25 januari, 2020
  Kina kliver in i ett nytt år. Högtiden brukar firas storslaget, och även om firandet i år är mer nedtonat än vanligt tar modeföretag chansen att tjäna pengar på särskilda festkollektioner. Men hur ska exklusiva lyxmärken tackla att turen har kommit till ett mindre glamoröst djur i kalendern – råttan?