Vem räddar Europas räddare?

 

Efter kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänkning av Frankrikes kreditbetyg har en obehaglig insikt börjat sprida sig i Europa.

De som ska rädda euron från sönderfall är själva i behov av hjälp.

Kort repitition: Finanskrisen gjorde att skulder överfördes från banker till stater. När en del stater blev så skuldtyngda att de inte klarade sig på egen hand fick andra rikare stater rycka ut. Och när det inte räckte skapades överstatliga trollhattar som skulle producera pengar på nästan magiskt vis.

En av dessa heter European Financial Stability Facility, EFSF.

Denna räddningsfond ska låna upp pengar på marknaden genom att ge ut obligationer. Dessa pengar ska sedan lånas vidare till länder i nöd.

Allt bygger på garantier från euroländerna själva.

Igår valde EFSF att skjuta på en kommande obligationsförsäljning. Det är lätt att förstå.

Låt oss nämligen ta en liten titt på vilka länder som ställt ut de största garantierna till EFSF: (sid 4)

Totalt uppgår garantierna till maximalt 780 miljarder euro.

Land, garanti procent av totalen:

1) Tyskland 27,1

2) Frankrike 20,3

3) Italien 17,9

4) Spanien 11,9

5) Holland 5,7

 

Italien och Spanien är som bekant själva favoritkandidater till att be om hjälp. Stryk dem och Tysklands andel av EFSF växer till 43 procent och Frankrikes till 32 procent.

En av orsakerna till sänkningen av Frankrikes betyg var en ökad risk för att landet faktiskt tvingas infria en del av sina garantier, eftersom läget är så risigt i Italien och Spanien. Frågan är om Frankrike har råd med det.

Stryk Frankrike och det som återstår är tja….Tyskland.

Med andra ord känns det mer sannolikt att EFSF behöver någon form av räddningspaket än att fonden ska kunna bidra till Europas räddning.

De olika euroländernas andelar är för övrigt lika stora i EFSF:s permanenta efterföljare ESM.

Moody’s konstaterar också att Frankrike, till skillnad från andra länder utanför euron med högt kreditbetyg (läs Storbritannien eller USA) inte har någon egen centralbank som kan hjälpa till genom att trycka nya pengar.

För det land som vill försvara kreditbetyget AAA tycks numera alltså egen sedelpress i källaren vara ett måste.

Som bloggen Alphaville konstaterar: vi lever i en ny skön värld.

Eller som fransmännen skulle säga: Brave et nouvaeu monde.

 

 

Visa kommentarer (175 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Guest

  Att slå sig för bröstet och satsa fyra miljoner kr ”för att skärpa säkerheten för den judiska minoriteten”är direkt löjeväckande och en förolämpning mot Sveriges judar och oss övriga i befolkningen.

 • Anonym

  Ett första steg vore kanske att polisen undviker att kalla brandbomber mot Malmös synagoga ett ”pojkstreck”…

 • Anonym

  Erik Ullenhag undviker skickligt att tala klarspråk om vilka grupper det är som hotar judar i Malmö. Är propagandan mot SD överordnad judars säkerhet?   

  • Pelle Andersson

   Med all säkerhet, ja. Politiker är endast intresserade av sin valuta, nämligen röster. Med 15 000 judar i landet och omkring 500 000 muslimer så väger judarnas intressen lätt.

 • Anonym

  Antisemitismen mot judar är fullständigt oacceptabelt . De är och förblir en del av Sverige . Judar har funnits i detta land i mer än 1000år.  . Huvudelen av de som hotar . trakasserar och våldför sig på judar i Malmö och i andra större svenska städer är i huvudsak fundamentalistiska islamister.  Kom inte med det där om att det skulle vara Sd sympatisörer som står för detta igen . Det blir inte trovärdigt . De flesta vet innerst inne vilka som står bakom denna antisemitism . Och det är INTE i Höllviken man ska leta efter antisemiter kan jag lova. Den dagen en jude kan gå med KIPPA helt ostörd genom ex Ronna i Södertälje . Ja då har vi en framtid

  • Anonym

   Jag tror också dessvärre att det bara inte är islamister, alltså fullständigt fanatiska, militanta muslimer som är hatiska mot judar. Därutöver finns, påstår jag, en mildare allmän negativitet mot judar, som dock kan vara mer eller mindre stark, hos en stor majoritet av alla muslimer som bor i Sverige.

   • Anonym

    Det måste vara tillåtet för alla religioner att att samexistera . Just nu verkar alla bara vurma för islams rättigheter osv . Men hur är det egentligen ställt med judarnas säkerhet .  De törs knappt gå på våra gator snart och deras synagogor utsätts för attentat . Vi måste i detta land kunna garantera alla säkerhet oavsett. Och säger det igen kan de som kommer till vårt land INTE kan acceptera att det finns en judisk minoritet i detta land med samma rättigheter som alla andra att fritt kunna röra sig ute UTAN att bli hotad få klåpord eftter sig samt utsatt för våld bara för att de råkar vara judar , Ja kan de ju fundera på om Sverige är rätt land för dem att bosätta sig i . MAn tar seden till man kommer

 • Anonym

  Jag tror att detta var det ynkligaste av alla förslag regeringen någonsin har kommit med.

  Och genomskinligt (”Det går nog bra för en del dumskallar kan inte skilja på miljon och miljard”).

  Jag förmodar att Ullenhag skäms över att tvingas föra fram detta. Det vore i varje fall ett framsteg.

 • FriFart

  Det finns ungefär 20000 judar i Sverige så det blir hela 200,- / person. Tänk vad trygga judarna ska bli av detta belopp. De kan kanske koppla larmet mot Securitas en halv månad  

 • Guest

  Shame on you Sweden !!

  The situation is not much better in other European countries but you in Sweden ( as always ) are ”chicken” to act properly.

  SEK 4 mill, an insult & joke.

 • tilltid tilltid

  Satsa några miljoner på att få människor att sluta bli religiösa istället, så slipper vi problemen som både judar, islamister och kristna ställer till med på ett bräde.

  • http://larswestergren.blogspot.com/ Lars Westergren

   ”Alla borde vara som jag så finns inga problem” kanske låter som en smart lösning för den som säger det, men alla som måste tvingas ändra på sig kanske har invändningar. Den värsta typen av antisemit ogillar ju dessutom folkslag snarare än religion…

  • http://www.handlareprintz.com Handlare Printz

   Ja religioner av alla slag är roten till mycket elände på jorden. De flesta krig har startats med religionen som förevändning. Tyvärr saknar de allra flesta religiösa varje form av självinsikt.

 • FriFart

  Förmodligen det bästa säkerhetsarbetet – och dessutom skulle det spara pengar

 • Guest

  Steg för steg tvingas politikerna närmare det som Sverigedemokraterna talat om i åratal.

  Förresten undrar jag när kommentarsmöjligheten stängs. Före eller efter lunch?

 • Anonym

  ”uppmanat Sverige att öka insatserna mot antisemitism”
  Bra, tack Erik Ullenhag & Alliansen för detta!

 • Anonym

  Judar känner sig hotade ?
  Ok, visst, det är ju bra om man kan få dem att känna sig mindre hotade isåfall, men finns det verkligen så många antisemiter i vår tid i vårt land ?
  Att muslimer kan känna sig hotade kan jag förstå. Alla ”höger”extrema verkar ju nästan uteslutande rikta in sig på dem. Men hets mot judar har iallafall inte jag märkt något av.

  • Granit portion

   Oj.. hoppas du skojar? Jag antar du driver med läsarna i.o.m denna kommentar?

  • http://larswestergren.blogspot.com/ Lars Westergren

   >Men hets mot judar har iallafall inte jag märkt något av.

   Inget personligt mot dig, men det är ofta generellt så att majoriteter inte ser vad minoriteter utsätts för. Du kanske möter någon som du vet är judisk (eller gay, eller vegan, eller Laestadianist, eller what have you) en gång per månad, och just då händer inget. När ämnet diskuteras i media eller i din närhet lyssnar du inte, i alla fall inte uppmärksamt, eftersom du inte har någon känslomässig relation till ämnet.

   Dom som tillhör minoriteten lever däremot med att vara det fulltid, och möter tusentals människor, och kan därmed utsättas för mycket som du inte ser. Och ldom yssnar uppmärksamt när deras egen grupp tas upp, och lägger märke till vinklingar och detaljer som du inte ser.

  • Gaikokujin

   Kanske för att kritik mot religionen islam ses som hot och trakasserier. Och alla som kritiserar kallas för högerextremister.

   Samtidigt kan muslimer och Palestinaförespråkare utan problem trakassera judar i Malmö. Det är ju bara svenskar som kan vara rasistiska enligt den tillrättalagda sanningen och då kan trakasserier från en minoritet mot en annan minoritet tillåtas fortgå.

   Läs gärna lite alternativa nyhetskällor. Då breddar du din världsbild och inser att du tidigare varit indoktrinerad av etablerad media.

  • http://gtt.myopenid.com/ gtt

   Problemet är nog att
   vi lärt oss att judehat har något med högerextremism att göra. Den
   svenska högern är i allmänhet inte så förtjust i muslimer, men det mesta av
   judehatet från vänster och verkar vara kopplat till ett hat mot israel. För att ta ett väldigt konkret exempel kan vi titta på
   världens mest kända så kallade högerextrema parti, nazisterna. Eller som de
   själva kallade sig: nationalsocialistiska arbetarpartiet. Låter ju väldigt höger (eller, det låter höger efter 70 år av socialdemokratisk historieskrivning).

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  ”det finns en bild utanför Sverige att vi inte har tagit hot mot judar på allvar”
  Den bilden finns i Sverige också. Och i sammanhanget, struntsumman på 4m gör ingen skillnad.

 • Guest

  Jag förstår inre,… vilkern form av antisemitism är det som oberopas; den statsstödda, eller den andra? Jag vill minnas att judarna protesterat – mot Reepalus (Malmös) mycket osmakliga agerande vid tennismatcher, och dennes befarade valfjäsk för de stora muslimska väljargrupperna i Malmö. Vilket har lett till en rad protester ifrån judiska grupper, men också massiva utflytningar. Eller är det Jämtin /Allthins (S) märkliga skriverier ifrån ”plats Jerusalem” för att sätta fart på Palestinsk statsbildning, också det i befarat valfjäsk-syfte. De riktiga rasisterna – inte de olika socialistiska greupper hävdar är rasister, med riktiga hatbrott på sin agenda, tror jag däremot inte är åtkomliga för åtgärder. Slutsats; stoppa socialisternas märkliga agerande, så stoppar vi en stor del av antisemitismen i Sverige.

 • Gaikokujin

  Vilka är det som trakasserar judarna i södra Sveirge. Är det ett uppsving av nynazism som vi ser?

  ”Vid kyrkan sitter tre ungdomar. När rabbinen går förbi dem hör han ett rop:
  – Leve Palestina!
  Shneur Kesselman stelnar till – slagordet tycks riktat till honom – men fortsätter sin promenad.
  När han hunnit ett par meter tar killarna på nytt till orda:
  – Jävla jude!
  Nu ökar rabbinen steglängden. Han springer nästan när en av killarna växlar upp retoriken ytterligare:
  – Support Hitler!”

  ”…Judiska församlingens rabbin promenerar med sina två små barn på Pildammsvägen i riktning mot Stadsteatern. Då kör en vit skåpbil förbi. Passageraren rullar ner rutan och skriker på arabiska ‘yahoud!’ (jude) och kör sedan vidare…”

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1311844/Malmobon-som-inte-kan-rora-sig-fritt.html

 • Anonym

  Tala klarspråk så folk förstår SvD. Det är det enda som håller i längden. Allt annat stödjer indirekt obskyra krafter.

 • Anonym

  Inte nödvändigtvis. Det hade också fungerat genom att journalisterna hade öppet deklarerat sin politiska inställning, ungefär så som ledarsidan gör. Då hade man vetat om vilken vinkling artikeln har och kunnat förhålla sig till det.

  Nackdelen är väl möjligen att vinklingen hade blivit grövre då, nu är den oftast litet mer subtil. Att journalisternas egna åsikter påverkar det som skrivs och hur det skrivs är självklart.

  • Anonym

   Jag är inte säker på att det är en nackdel att vinklingen blir grövre. det torde göra den lättare att identifiera för läsaren. Dagens dolda och subtila vinklingar är mycket lömskare.

   • Anonym

    Jo, det kan vara sant det också. En ledarartikel vet man om att den har en vinkling och tidningens partisympatier är väl kända.

    En nyhetsartikel kan vara väl så vinklad men det framgår inte om man inte redan är väl insatt i ämnet och kan se vilka värdeladdade ord som används och inte minst förmågan att se vad som inte står i en artikel. SR/SVT skall vi bara inte tala om, där skulle man verkligen behöva en deklaration av den politiska inställningen till olika reportage och nyheter! De var dock inte föremål för några studier i ämnet.

 • Anonym

  Det enorma hatet som vällde fram mot Sverigedemokraterna var det som präglade valrörelsen.

 • Anonym

  Om man vet vad en journalist som försöker vara objektiv har för politisk inställning så kan man till viss mån kompensera för den kvarvarande vinklingen.

  När en journalist inte försöker vara objektiv och skyller detta på att denne deklarerat sin politiska inställning så går det inte att kompensera, eftersom det inte behöver finnas någon som helst grund för något av det som skrivs annat än just den politiska inställningen. Att journalister inte klarar av att vara fullständigt objektiva är inget större problem så länge de försöker, men att inte försöka borde betraktas som tjänstefel eller bedrägeri och det finns definitivt ingen anledning att det ska skyddas av några speciallagar som inte gäller vilken privatperson som helst. Det ska inte heller belönas med några bidrag som utgår från medias roll som motvikt för  och kontroll av bl.a.den politiska makten i samhället. Försöker man inte vara objektiv så uppfyller man ingen sådan roll och ska inte åtnjuta vare sig extra skydd eller (indirekt) försörjning från staten.

 • Anonym

  Jag tvivlar på att journalisterna medvetet utmålade Alliansen i något förskönande ljus med tanke på att alla mätningar jag har sett om journalisters politiska hemvist visar en markant övervikt åt vänster, de senaste åren förskjuten mot Mp. Tydligast avspeglades väl detta i rapporteringen, både då och nu, om Sd. Journalisters fördelning i det politiska spektrat avspeglar inte svenska folkets. Jag tror snarare på att det helt enkelt inte fanns så mycket positivt att skriva om Sahlin och hennes Allians mot Sverige.

  Men, oavsett hur det är med det så skulle jag vilja ha en mer neutral och kunnigare nyhetsförmedling där journalister faktiskt förmår sålla, inte efter sina åsikter, utan efter vad som faktiskt är värt att berätta och vad som kan sägas vara någon form av objektiv sanning. Det öppna tyckandet ska vara på ledarsidorna. Mitt intryck är att svenska journalister överlag med få undantag är usla: okunniga, scoopjagande, insinuanta och bärandes någon slags vision om att uppfostra pöbeln, där en klatschig rubrik (gärna med CHOCK i någon kombination som bärande del) är viktigare än en korrekt rapportering. Det blir varken seriöst eller trovärdigt.

 • Anonym

  Jag läser både Engelska, Amerikanska, Tyska, Österrikiska plus
  naturligtvis Svenska, och måste tillstå att de svenska tidningarna, nu menar
  jag inte skvallertidningar som Aftonbladet och Expressen, håller en, i avseende
  på rapportering lägre klass än de ovannämnda tidningarna. Framförallt gäller
  det nyheter som kommer från olika konflikområden, så som Afghanistan, Irak,
  Pakistan, Afrika med mera. Journalisten beskriver ganska ytlig problemen och följer
  inte upp med en djupare analys, som till exempel historiska data. Denna rapportering
  ger visligen en kortfattad, men inte en uttömmande information till läsaren.
  Jag har stor förståelse för att tidnigarna i Sverige har en mycket mindre
  läsarkrets än i de mera befolkade länderna, som nämns ovan. Dock skulle man
  kunna begära att om man skriver om utrikes händelser, om man inte kan täcka
  allt, skriver en mera djupgående analys, där även det historiska sammanhanget
  belyses.

 • Anonym

  Förpassa de ansvariga bakom galler och bom. Förbjud visning av filmen, med högt vitesföreläggande vid ohörsamhet.
  Om detta får passera kan vilken hygglig människa som helst bli skandaliserad  och få sitt liv slagit i spillror i Sverige. Hänsynslösheten mot statsministerns familj är enastående…
  Vi älskade inte hr Palmes inrikespolitik men önskar  inte  familjen att råka i klorna på ren drägg.

  • http://pulse.yahoo.com/_FIBT3PMGLPLGNEL6ZSXNL6BJHI Jan Jansson

   Exakt! Själv ogillade jag Palme intensivt, men för den sakens skull så kan det ju inte bli OK att smutskasta någon helt utan bevis. Hörde även på debatten kring ”Den motvillige monarken” på Agenda, och det föreföll ganska klart att författarna där inte heller kunde bevisa sina teser.
   .
   Det verkar som författarna numera tycker att lögn är helt OK bara det säljer lösnummer eller för ens personliga agenda framåt.

  • Manne Monvall

   ”Om detta får passera kan vilken hygglig människa som helst bli skandaliserad”

   Försöker herrn antyda att slaskpressen inte hängt ut familjer kors och tvärs under 00-talet?

  • Anonym

   Nåja, Palme dolde i sex år att han visste att hans justitieminister var pedofil. När det avslöjades för svenska folket 1976 blåljög Palme inför Riksdagen och oskyldiga fick sparken eller led skada och men. Att skydda en brottsling som Palme gjorde är oxå ett brott. Så oskyldig är han inte denna affär även om han inte var pedofil så hjälpte han en och den stackars flickan fick inte upprättelse eller skadestånd. Dét är med andra ord ett grovt brott Palme begått.

  • Anonym

   Problemet är bara att Palme inte var hygglig… Fråga Janne Guillo som blev fängslad i ett år för IB-affären. IB – En sosseorganisation som jagade kommunister med illegala metoder och som styrdes av Palme.

 • Anonym

  hm, det är fascinerande att se martin jönssons kamp för att få reda på exakt var gränsen för fakta och fiktion går i filmen. det tillhör väl ändå ovanligheterna bland kulturskribenter som för det mesta tycker att det är intressant när gränsen inte är tydlig utan suddig. det brukar heta att det skapar spänning, ifrågasättande och resulterar i nya tankar, dvs sådant som ofta definierar ett bra konstverk.
  men nu vill martin jönsson ta fram förstoringsglaset och gå till botten med det hela -regissör och manusförfattare får minsann ta fram pennan och fylla i luckorna annars så…
  det är väl helt klart att alla de jönsson vill tala med vill att gränsen ska fortsätta att vara suddig. men det verkar ha gått över jönssons huvud.
  förövrigt var det väl jönsson själv som kallades för fegis tidigare i veckan i av expressens kulturchef angående hur medarbetare till svd hade fått sparken på grått papper. men nån replik har jag inte sett röken av. 
  ska inte jönsson själv dra ett tydligt sträck i sanden?

 • Anonym

  Jag tycker snarare att det är journalistkåren som bör ställas frågan Varför all denna glorifiering och tassande kring Palme?
  Doris Hopp-affären var remarkabel och om filmen kan göra en ovetande generation nyfiken på Palmes dokumenterat tvivelaktiga mörkläggning, so fine. Det är mer än hög tid att bilden av den store ledaren nyanseras något.

  • Manne Monvall

    gissar på att samma personer skulle gå i taket om nån framgångsrik punk-grupp skrev Pervers Politiker idag :)

 • http://blogg.thops.se/start/ Thomas Petersson

  Är det fiction så är det, vem vet det bättre än den som gjort filmen?
  Vill någon läsa in något annat i den så kan ju ingen hindra dem från det, inte heller ställas till ansvar för det.
  Mårten Palmes utspel känns lite som effektsökeri, är det så att han känner att det var för länge sedan han hade sitt namn i tidningarna?

 • Jerker Montelius

  Det är kul att dra paralellerna med kungaboken nu. Vilka är der som går i försvar nu som inte gjorde det då.

 • Anonym

  Trist att en skådespelare man gillat deltar i förtal och smutskastning på film. Vill inte se hans pjäs på stadsteatern längre.

  • Anonym

   Skrämmande att vissa blandar ihop fiktion och verklighet! Men jag antar att du är lika kritiskt till boken ”Den motvillige monarken” och att du vägrar läsa något mer av Thomas Sjöberg? Eller är den boken ingen smutskastningsbok?

   • Anonym

    Du satte fingret på det utan att veta det. Visst är det skrämmande att Marcimain blandar ihop fiktion och verklighet.

 • Anonym

  Jag är så innerligt trött på att detta gullande med Palme! Han var en av våra värsta politiker – en demagog och despot som vår nation aldrig skådat vare sig före eller efter att han föll. Hade det handlat om en moderat död fd partiledare hade ingen lyft ett ögonbryn. Men när det handlar om Palme sätts tankeförmågan helt ur spel på kulturvänstern och reptilhjärne-angreppen haglar. SJÄLVKLART ska filmskapare få göra filmer som svävar mellan verklighet och fiktion. Dessutom pekas aldrig Palme i Call Girl. Att det råder ett Palme-hat råder det inget tvivel om, men detta hat var Palme själv arkitekten bakom. Han delade vårt land i ”rätt” och ”fel”, i rött och blått, han vände folket mot varandra – arbetare mot tjänstemän, anställda mot ägare, kollektivanslutna mot egenföretagare, människor i hyresrätter mot radhusägare, radhusägare mot villaägare. Palme gjorde det fult att vara allt annat än socialist. Hans strypgrepp på oss skattebetalare med nästan 90 % marginalskatt gjorde arbete, karriär och utbildning meningslöst. Jag är inte övertygad om att Palme verkligen köpte sex. Men han angrep SÄPO för att de gjorde sitt jobb när de utredde Geijeraffären och jag är övertygad om att mordet på Palme var politiskt. Hatet mot denne ultra-arroganta, hånfulla, raljerande och dryga översittaren som i decennier stal pengar från hushållen blev väl någon tillslut så trött på att vederbörande bokstavligen tog saken i egna händer.

 • Anonym

  Olov Palme har fått oförtjänt mycket hyllningar trots att han jämförde USA’s krigsföring i Hanoi med judeutrotningen i Treblinka. Vidrigt! Än mer osmakligt var det att se Palme myspysa med Kubas fruktade diktator och tyrann, Fidel Castro: http://www.jallai.se/wp-content/uploads/2012/09/Palme-castro1-red-2.jpg samt Eric Honecker: http://dywik.files.wordpress.com/2011/09/palme-och-honecker.jpg och hur han agerade springpojke åt KGB.

  Varför granskas inte Palmes smutsiga historia ordentligt? Varför ska vi svenskar växa upp med en falsk bild av honom? Sett i det ljuset känns Call Girl som en frisk fläkt. Äntligen är det någon som i alla hyllningar och hurrarop vågar ta ut svängarna och ge en bild av en politiker som inte är så smickrande, men överlåter andra att avgöra vem det är.

 • Anonym

  En del har som vanligt svårt att skilja på sak och person. Antingen finns det bevis mot Palme och då redovisar man dom. Att inte våga ta debatten och ägna sig åt insunationer är bara beklämmande

 • Anonym

  Skulle Martin Jönsson personligen våga anmäla regissören för förtal?
  Han har ju massor av skattemiljoner bakom sig, så kör bara!

 • Anonym

  Det har blivit modernt att kokja ihop figurer eller berättelser som uppenbart lånar från verkligheten, och är avsedda att delvis läsas som journalistisk/historisk sanning. Men i nästa steg, när ´författaren fått igång spinnet, väljer de som kör den stategin att svänga undan . ”neeeej, det är bara fiktion!” Den där romanen om Ingmar Bergman till exempel, eller Cecilia Krusenstjernas ”En spricka i kristallen” som såldes in på att den handlade om familjen Gyllenhammar, avrefter CK ihärdigt sade nej, nej, inte riktigt. Eller Carina Rydberg och Liza Marklund förstås. Det här är böcker och filmer som inte klarar att stå på egna ben, och det är uselt.

 • http://www.facebook.com/plunstrm Patrick Lundström

  Tycker att Marcimain är tydlig. Man har blandat in personer för att skapa lite verklighetskänsla utan att tänka på möjliga konsekvenser…

 • visselpipa – 휘파람

  Somliga begravda hundar tvingas man klappa medhårs längre än man önskar.

 • Anonym

  Så lätt det blivit att hänga ut folk, och så stora konsekvenser det får, för de uthängda, i vårt moderna multimedia samhälle. Så många gränser vi går över där förr anständigheten satte stopp. Ja, jag menar både kung och fosterland, medborgare och politiker. Det skrämmande är att desto mer vi hänger ut desto mer finns att hänga ut. Vi har förvandlats till kverulerande felsökare. För det är det internet och vi är bäst på. Att snabbt få ut den mest uppseendeväckande skandalen. Hur många positiva omdömen färdas med samma hastighet?

 • Anonym

  Lägg ner Martin – ingen bryr sig om vad du tycker. Ja, jag har inte ens läst vad du skrivit för att det helt enkelt är irrelevant. Måste man vara dum bara för att man är vänster? Måste man vara vänster om man är kulturjournalist? Varför har du så fula glasögon, Martin? Är det för att du ska verka intellektuell och lite mystisk? Ta några glasögon som har coca-cola bottnar som glas så kan jag lova att du ser ännu mer ”spännande” ut…

 • Anonym

  har jag förstått det rätt om det endast återstår 17 kommentarer av de ursprungliga 54? det är i alla fall så det ser ut på min skärm.
  svd och ni som gallrar är ett skämt.

 • Anonym

  Assange hängdes ut friskt i Sverige som våldtagare av svenska kvinnor utan att det finns några bevis och så klagar svenska idioter på en fiktiv historia som inte klart anklagar någon reel person för något. Lägg av nu, mer bevis för att visa Sverige som en ärthjärne-nation behövs inte.

 • http://profiles.yahoo.com/u/XPROUKPZYMBUCTVZZ5E2GXEKEE Per

  Vad politiker och byråkrater möjliggjort – och därefter ekonomer ställt till med – i Europa är en katastrof. Motsvarande ”experimentlusta” hos en kemist skulle hanterats i ett provrör i ett högrisklaboratoriums slutna system och de toxiska resterna bränts i ugn. Och kemisten fått sparken! Och kemiföretaget stämts.

  • Nebbiolo71

   Jag tror att ordningen i realiteten varit det omvända, dvs ekonomer och banker har tvingat politikerna in i ett system där det endast finns en typ av segrare, de internationella bankerna och där europas folk så tydligt idag får ta förlorarens roll. Svängdörrarna mellan storfinansen, IMF och EMU tydliggörs genom vilka som innehar de viktiga posterna, Lagarde, Monti mfl – den ekonomiska makten använder politikerna som marionetter!

   • http://profiles.yahoo.com/u/XPROUKPZYMBUCTVZZ5E2GXEKEE Per

    Njae … det är politiska beslut som öppnat dammluckorna. Ett – och kanske det värsta – var att lämna guldmyntfoten.

  • Anonym

   Våra egna svenska politiker är i allmänhet rätt okunniga och till EU sänder vi avskrapet ur den samlingen…!!Undras om andra länder gör samma sak? I så fall förstår jag resultatet, En inkompetent idiot kan vara farlig, en på prestigestegen klättrande inkompetent idiot som dessutom har Makt är nog det allra mest farliga som existerar…
   Räcker med att lyssna på Barroso…ryser…

 • Anonym

  Varför fattar inte Europas politiker att euron är en katastrof? Istället för att avveckla euron väljer de att köra Europa mot avgrunden. 

  • Anonym

    För att deras karriär är uppbyggd kring Euron och de skiter fullständigt i dig och mig.

  • Nebbiolo71

   Politiker kan inte ekonomi utan litar på ekonomerna…som bevisligen heller inte greppar det – politikerna har handlat i god tro, så länge de bara följer den nyklassiska doktinen så skall allt gå bra…när nyklassisk teori numera visat sig helt sakna banker, skulder och pengars skapande i sina modeller – är det då konstigt att vi får bank-, finans- och skuldkris? http://www.svtplay.se/video/591940/del-12/

   • Anonym

    Och åter igen, använd en gnutta kritiskt tänkande när ni ser på SVT, det är inte Gud som gör programmen där, det är outbildade reportrar med egna agendor om det socialistiska paradiset på jorden.
     
    Dokumentären är pinsamt dålig och uppenbart klippt för att passa ”dokumentär”-makarens egna agenda. Man får inte höra vilken fråga som ställts till de som intervjuas, ej heller tas någon kritik eller ifrågasättanden upp.

    • http://twitter.com/JussiOra1 Jussi Ora

     Grejen är ju att programmet egentligen inte behövs. Det är bara att se sig omkring så syns ju allt som togs upp där. Steve Keens har varit konsekvent i många år, och hans modeller stämmer. Bank/finans har kört oss i diket otaliga gånger stämmer. Samma teorier och formler används i Sverige som utomlands, stämmer. Perfekta marknader finns inte, stämmer. Skuldnivåerna är problem, stämmer. Banker skapar pengarna, stämmer. Åtstramningar minskar aggregerad efterfrågan, stämmer. Minskad aggregerad efterfråga sänker ekonomin, stämmer. Cykeln är skuld-konsumtion- tillväxt, stämmer. Samhällsekonomi fungerar inte som privat ekonomi, stämmer.Samma människor som kört världen i diket ska ännu en gång ordna upp allt, med samma värderingar-trosatser- ställningstaganden, stämmer.

     • Anonym

      Åsidoser helt politikers roll/skuld i det hela, stämmer.

     • Anonym

      Håller med Dej!

      Att lägga till är ”politiker” som ju inte är ekonomer utan har sin egen agenda. Makt.

      Vilket innebär att man ser vad man vill se….och i strävan efter mer makt tas ofta ologiska beslut.

      En ny ”nykter” ekonomisk förståelse ”växer fram”. Om den är ett ”hot” mot politikers makt eller bankers makthavare kommer den att möta motstånd. Även om den är ”rätt”.

      Vem är starkast? Inte alltid den som har rätt…..

      Här finns lösningen samtidigt kraschen! En del politikers och bankers makt mot ”nyktra” politiker och ekonomer. Det blir en salig maktsoppa och vi medborgare sitter på läktaren.

     • Anonym

       Eller så kliver man av läktaren och går ut på planen och gör sitt bästa för att göra saker bättre.

    • Nebbiolo71

     Jag som för en gång skull märkte att reportrarna tog upp just kritiken mot dagens överstepräster, dvs neoklassiska ekonomer. Kritikerna är ju inte vilka som helst heller utan bla Steve Keen, en av få som med vetenskapliga metoder såg att krisen var i antågande – tyvärr så fortsätter prästerskapet med sina ofullständiga modeller och övertro på osynliga handen medans den ekonomiska forskningen går framåt med naturvetenskapliga- och ingenjörsmässiga metoder!

 • Nebbiolo71

  Euron har varit oerhört viktig för de senaste decenniets skulddrivna tillväxt med enda förmånstagare de stora internationella bankerna – follow the money och vi skall se vilka som mest önskat och med oerhörda ekonomiska muskler och lobbying skapat den utveckling vi sett!

  Ta bort bankernas makt över ekonomin och vi skall se att korrupta politiker inte längre kan fylla sina fickor eller pressas till illdåd mot de folk de är satta att representera!

 • Nebbiolo71

  Euron har varit oerhört viktig för de senaste decenniets skulddrivna tillväxt med enda förmånstagare de stora internationella bankerna – follow the money och vi skall se vilka som mest önskat och med oerhörda ekonomiska muskler och lobbying skapat den utveckling vi sett!

  Ta bort bankernas makt över ekonomin och vi skall se att korrupta politiker inte längre kan fylla sina fickor eller pressas till illdåd mot de folk de är satta att representera!

 • Anonym

  Snart kommer det REKLAM…att införa chippet i var man/kvinnas hand! Så är ALLA problem borta!
   Kommer inom en snar framtid..och den ”nya” ledaren kommer strax efter..sedan är det slut med den sk. friheten och alla kan sluta tänka på problemen…”Ledaren tänker åt allaoch det blir under hans spira vi får följa!

  • Anonym

   Du menar så som vi har det i Sverige?

   • Anonym

    Ja, det verkar gå åt det hållet ;-)))

  • Anonym

   Precis som det står i Bibeln, se Johannes uppenbarelse. Fast ledaren 666 kommer innan  det blir verklighet med det kontantlösa samhället men vi är snart där. 

   • Anonym

    Snälla du, Bibelns vilddjur ska ha makt över Jordens alla folk. Tror du på allvar att någon sketen europeisk ledare skulle kunna tala om för t.ex Kina eller USA vad de ska göra och inte göra? Eller styra hela latinamerika? Ryssland? Dessutom har vi redan haft ett ”kontantlöst” samhälle, då pengar inte fanns och man enbart idkade byteshandel. Inte fan kom Fan till makten då.

   • http://twitter.com/hidegreen hidegreen

    Seriös?! Om du är det är jag chockad! Trodde inte vi hade sånna galningar i Sverige!

    • Anonym

     Väldigt seriös! Om du lever när detta sker så kom ihåg var du läste det.

    • Tord Ivarsson

     Du SvennK, verkligheten börjar faktiskt bli ”oseriös” nu.

     • http://twitter.com/hidegreen hidegreen

      Ledaren 666 är redan här?!

   • http://twitter.com/Roberduder Rob

    Tja som det ser ut idag är vi redan där, det folk som i bibeln kallas satans avkommor styr redan..och inte blir dom jagade ur templet heller.

  • Markus Upplysaren

   Är du säker på att ”chippet i handen behövs”? Våra mobiltelefoner registrerar redan vår position, spelar in vad vi säger (FRA) och vad vi surfar på. Är ett chipp verkligen nödvändigt? Sedan har vi Facebook som inte kan tjäna pengar och så småningom lär de sälja ut deras information till någon myndighet. 

   Känns inte som om något inopererat behövs när vi frivilligt bär med oss ”chippet” och lämnar rapporter om vårt liv. Dock om ”chippet” verkligen lanseras i framtiden så kommer det maskeras som någon cool pryl som du inte kan leva utan. De kommer antagligen rikta marknadsföringen mot ungdomar och samtidigt hävda att chippet minskar kriminalitet. Ungefär så som man gör för att avskaffa kontanterna i Sverige. Tycker Cervenka kan skriva om hur kontanter försvinner och varför.

 • Anonym

  Ja inte hjälper huvudlöst tänkande huvudlöst tänkande. Enda räddningen är att alla parter börjar använda huvudet som menat i verkligheten och och slutar leva räddhågset i huvudet.  

  • Anonym

   Finns det något ”nytt” att vara rädd för idag?? ..av alla repriser som uppstår?

 • Anonym

  Varför måste sedelpressen stå i en källare? Är det inte bättre att trycka kontanter i indústriell skala??? Det lär behövas hursomhelst… eller är sedelpressen kanske en hemlis????

 • Anonym

  Blir Tyskland tvungna att betala ut dessa garantier så kommer dom att sitta med en statsskuld på minst 89-90% av bnp.

  Ingen av Eurozonens fyra största ekonomier har det ekonomiska utrymmet att stimulera ekonomin genom att låna.

 • Anonym

  Mera klarsyn av Cervenka, bra! Europrojektet börjar onekligen likna en klassisk saga av H C Andersen. Alla s.k. makthavare står glatt och tittar på Eurotågets färd mot avgrunden. I Sverige har vi ju dessutom Björklund & Co som vill hoppa på tåget innan det kör över stupet.

 • Anonym

  Om Europa nu går in i en recession har vi enbart mindre kloka politiker att tacka. Var någonstans i nationalekonomins bibel står det skrivet att banker är too big to fail och måste räddas med säkerheter från stater? Helt normala konkurser och akkord i rätt tid hade förvisso vållat oro på marknaderna men varit klart bättre än att dra eländet i långbänk och skapa den osäkerhet som just nu gör att ekonomierna faller, arbetslösheten ökar och framtiden ser allt annat än ljus ut.De förluster som nu görs i ett lågproducerande Europa överstiger med råge vad långivare skulle ha tappat vid bankkonkurser. 

 • Anonym

  Europa hade åren 2008 – 09 en helt unik möjlighet att ta på sig ledartröjan som en ekonomisk stormakt. 
  Inkompetenta ledare fångade i ett spindelnät av Europabyråkrati grusade denna unika möjlighet. Det går inga fler tåg i den riktningen – Europa får nu finna sig i att spela andra och tredjedivissionen för mycket, mycket lång tid framöver. Att sedan enskilda länder levt på lånta fjädrar gör denna placering högst rättvis.
  Tyvärr är länder som Tyskland – och för all del – Finland och Sverige plus några till – är att beklaga. Bäst vore om varje land formade sin egen framtid – och betalade för sina egna vallöften – inte lämpa över dessa obligationer på just nyss uppräknade länder

 • Anonym

  Europa hade åren 2008 – 09 en helt unik möjlighet att ta på sig ledartröjan som en ekonomisk stormakt. 
  Inkompetenta ledare fångade i ett spindelnät av Europabyråkrati grusade denna unika möjlighet. Det går inga fler tåg i den riktningen – Europa får nu finna sig i att spela andra och tredjedivissionen för mycket, mycket lång tid framöver. Att sedan enskilda länder levt på lånta fjädrar gör denna placering högst rättvis.
  Tyvärr är länder som Tyskland – och för all del – Finland och Sverige plus några till – är att beklaga. Bäst vore om varje land formade sin egen framtid – och betalade för sina egna vallöften – inte lämpa över dessa obligationer på just nyss uppräknade länder

  • Anonym

   Hej! Jag instämmer med första delen av din insändare: att inkompetenta ledare har missat chansen att ta på sig ledartröjan! Samtidigt måste jag fråga; var finns en kompetent ledare, eller en stat med kompetenta ekonomer som hade kunnat ta på sig den där tröjan utan att bli förintade?
   Jag såg Vetenskapens värld i måndags, som handlade om ekonomi! Hur de välbetalda ekonomer/experter, Nobel pristagare m fl har kunnat missa att förutse den kommande kraschen 2008! Utöver en massa försvarstal som flera ekonomer har uttalat till sitt försvar, kommer jag ihåg mest den bilden som visar HUR FÅ BANKER OCH FINANSINSTITUTEN SOM HÅLLER HELA VÄRLDSEKONOMIN I SINA HÄNDER! Hur nära sammankopplade är dem och hur de påverkar oss, oavsett om vill eller inte! Jag tror inte att det finns någon ledande politiker –  i västvärlden – som är villig att utmana dem! 
   DET BORDE INTE TILLÅTAS! Det borde krävas att de ska avknoppas så att de ska bli mycket mindre och oberoende! Som läget är nu; är de så sammankopplade att ingen- absolut ingen vågar gå emot någon av dem, för då skadar dem själva! Det gäller stora företag också! De skulle inte få bli så stora att det krävs resurser från hela samhället att rädda dem, om det går dåligt för dem (kanske pga dålig ledning).
   BANKERNA SKA VARA OBEROENDE, SJÄLVFÖRSÖRJANDE OCH DE SKA VARA FÖR OSS – KUNDER!
   De har själva tvingat oss i deras system som de utnyttjar hela tiden! Jag kommer ihåg hur det var för några månader sedan när pensionsutbetalningen var några timmar försenad! Nästan hela systemet har kollapsat då! Ingen – varken bank, eller företag – får ha så stor makt!

  • http://www.radda-sverige.nu/author/patrick-sellman/ Patrick Sellman

    Tyvärr är det nog så att vår ledning är mycket väl medveten om att vi är ytterst sårbara och snart själva står med mössan i hand och behöver  hjälp.

   • Anonym

    Min nattsömn är god – förty Etiopien torde vara ett vänligt sinnat land – de fyller nog den mössa Du åsyftar.

 • Anonym

  Tillväxteran är över. Inse det. Och det går inte att låna sig ur krisen heller. Vi går helt nya tider till mötes.

  ”150 år av ekonomisk tillväxt har nått sin ände: ­Oljetoppen har passerat. Fiskbestånden står inför kollaps. Grundvattnet sinar. Jordbruks­mark ödeläggs. Skogar överavverkas.

  Så kan uppräk­ningen fortsätta. Överallt hopar sig ­tecknen på att världs­ekonomin har gått in i en resursvägg. Även finans- och skuld­krisen är följder av tillväxtens slut.

  Festen är över.” Beskrivning av Björn Forsbergs bok ”Omställningens tid”.

  • Anonym

   Vänsterretoriken kommer fram ur sin skamvrå… 1968 ringde och vill ha sin kommentar tillbaka!

   • Anonym

    Tror inte de hade den insikten då…Och det vet du också. Annars hade vi inte stått där vi tyvärr står idag.

    • Anonym

     Inget är så bra att det inte kan göras bättre, dvs vi kan alltid producera mer och bättre, och vi kan alltid må bättre och konsumera mer.
     Kriser skapas av avsaknad av regleringar och politik, och existensen av ekonomer (per definition inkompetenta).

     • http://twitter.com/Dekolonize Dekolonize

       Nej det kan vi inte, just det tankesättet att det kan alltid bli mer.. det kan alltid bli häftigare, ståtligare, bättre, mer, större.. mer mer mer.. är just det som gjort vi sitter där vi sitter.
      Denna narcissism som råder inom västerländska civilisationen är otrolig.

     • jonte_pp

       Blir så förbannat trött på människor som dig. Sluta dela upp allt i höger och vänster som en ordfascist.
      Världen står inför allvarliga problem – det är dags att vi slopar politiska färger och klass och börjar agera som en ENHET mot detta sjuka infekterade system.

     • Anonym

      ” Sluta dela upp allt i höger och vänster som en ordfascist.”

      Kloka ord! 
      Tänk om vi, istället för att konstant slåss mot varandra i det ”blå-röda-kriget”, istället kunde enas och se frisk på problemen vi har framför oss. De som som verkligen sitter på makten bränner skattebetalarnas pengar och skrattar åt vanligt folk som bråkar med varandra om brödsmulorna på marken. istället måste folket enas, oavsett politisk bakgrund, klass, läggning, etnicitet eller religion. Vi kan förändra systemet så det gynnar alla inte bara ett fåtal.

     • http://www.radda-sverige.nu/author/patrick-sellman/ Patrick Sellman

      Du vet uppenbarligen inte vad du talar om. Det är regleringar som skapar dessa bubblor och kriser i parti och minut.

     • Anonym

       Varför skall man avreglera bara ekonomi (där visa kan känna feta pengar), avreglera hela samhälle, avskaffa domstolar, polisen, militär, skola, dagis allt. Då, få vi kaos  och det är dit avreglering läder.

     • Anonym

      Som andra redan påpekat, detta är INGEN vänster-/högerfråga, det synsättet är förlegat för länge sen.
      ”Vi kan alltid må bättre och konsumera mer” skriver du.
      Tror snarare att vi skulle må bättre om vi konsumerade mindre. Betydligt mindre.
      Välfärd kan man bara bygga upp till en viss gräns, därefter handlar det om att gynna lyx- eller överflödskonsumtion. Ett mått på galenskapen är när sossarna 2010 lanserade förslaget om
      butlers på tunnelbanan för att flirta med bortskämda storstadsväljare.
      Taket i det svenska välfärdsbygget nåddes för flera årtionden sedan.

       

   • http://twitter.com/Dekolonize Dekolonize

    Är man så blind så man inte kan förstå allvaret i det som Allanoskar har skrivit ska man nog vara ytterst försiktig i att slänga med vilken eventuell politisk ställning detta ska tillhöra.
    Personligen kan jag inte se hur detta skulle tillhöra en enda politisk skala alls, man lär säkerligen kunna ha röstat på Alliansen och förstå resonemanget i detta.

   • http://pulse.yahoo.com/_GSZACX4IJOYGXWRHLKIQVJ3UYU Kenneth

     En av två ytterligheter. 1968 så dominerade tanken att staten skulle fixa allt. Idag dominerar tanken att marknaden löser allt. Någonstans där i mellan fanns i Sverige en tanke om vad som kallades blandekonomi. Staten sätter tydliga långsiktiga gränser. Staten driver systemviktiga bolag eller verk som i symbios med näringslivet driver en utveckling. Vad man då missade var bankerna som fick berika sig helt obegränsat. Jag tror vi måste tillbaka till den bilden och sluta hoppas på att marknaden är självreglerande. Det enda krav som bolagen har på sig är vinster till aktieägarna, och det är helt rätt, det skall de också ha. Men någonstans måste den yttre ramen finnas med syfte att driva landets utveckling framåt för det stora flertalet, inte endast för en minoritet att berika sig.

    • Anonym

     Där håller jag absolut med dig. Fri marknad kan endast existera med regleringar som sätter spelreglerna. Men att därifrån gå mot en apatisk negativitet och säga att tillväxt inte kan fortsätta är som att nöja sig med ett hus byggt av vass. Funkar bra hos vänsteranhängare där, likt en religion, asketiskt leverne anses vara det bästa. Vi andra jobbar för att få det bra.

     • http://www.radda-sverige.nu/author/patrick-sellman/ Patrick Sellman

       Menar du på fullaste allvar att finansmarknaderna inte är reglerade? För egen del är jag tvungen att använda dessa banker och jag måste använda deras korrumperade låtsaspengar. Jag får ingen ränta på mitt sparande för den har politikerna via riksbankerna manipulerat osv osv.

      Folk skriker efter mer regleringar som värsta tokar när allt är mer reglerat än någonsin.

      Vem skulle sätta in sina tillgångar i dessa banker eller använda staternas korrumperade och värdelösa valutor om de inte tvingades till det genom regleringar?

    • Uno Hansson

      För majoriteten räcker det inte med ROT- och RUT-avdrag! Om skatten och momsen på alla privata tjänster människor emellan så skulle all ungdomsarbetslöshet upphör bums. På 1940- och 50-talet så kunde vem som ville få jobb för dagen och alla pengar i ett brunt kuvert i handen på kvällen. Nästa dag var det bara att ställa sig i kö på morgonen för nästa dags jobb. Idag och med IT-nät så vore det ännu mycket enklare för alla att få jobb för dagen hos grannen och hos småföretag för veckan…

   • Anonym

     Jordens resurser har inte så mkt med vænster eller høger o gøra. Har mer med geologi o fysik o liknande o gøra.

 • Anonym

  Tillväxteran är över. Inse det. Och det går inte att låna sig ur krisen heller. Vi går helt nya tider till mötes.

  ”150 år av ekonomisk tillväxt har nått sin ände: ­Oljetoppen har passerat. Fiskbestånden står inför kollaps. Grundvattnet sinar. Jordbruks­mark ödeläggs. Skogar överavverkas.

  Så kan uppräk­ningen fortsätta. Överallt hopar sig ­tecknen på att världs­ekonomin har gått in i en resursvägg. Även finans- och skuld­krisen är följder av tillväxtens slut.

  Festen är över.” Beskrivning av Björn Forsbergs bok ”Omställningens tid”.

 • http://pulse.yahoo.com/_GSZACX4IJOYGXWRHLKIQVJ3UYU Kenneth

  Vad som behövs inom banksektorn är att skilja ut de delar som är samhällsnyttiga från de delar som har kört ner sig i spekulationsdjungeln. De sistnämnda kan man utan omsvep låta kursa när profitivern blivit så stor att vanlig riskbedömning försvunnit.

 • http://twitter.com/SLJNilsson Stefan Nilsson

  Quis custodiet ipsos custodes?

 • Anonym

  Fascinerande tider vi lever i när den enda kritiska granskningen av det rådande tillståndet kommer från en ekonomijournalist i SvD, samtidigt som stora delar av den övriga journalistkåren dunkar makten i ryggen och skrämmer folket till lydnad. Övriga håller av olika anledningar tyst.

  • Anonym

   Nu ska jag skrämma er. Kungahuset kommer falla, vem vill försörja mannen från Ockelbo och hans alla släktingar, vem vill försörja Sofia och alla hennes släktingar. Vem vill försörja kungen och hans barn, de har pengar själva som de kan ta av. Först bort med att försörja korrumperade miljonärer, det är ett måste.

   • Anonym

     Med tanke på att kungahuset inbringar mer till Sverige än de tar så ska man vara försiktig med det.

    • Anonym

     De har inget inbringat, det är lögn och en önskan. Ockelbomannen därimot har kostat extra. Han är skuldsanerad, monarken och näringslivet har skuldsanerat honom. En som inte klarar sin ekonomi som tex i lyxfällan, är inte på något sätt sämre än Ockelbomannen. Tvärtom. Ockelbomannen skulle inte fått skuldsanering, han skulle gått genom Statliga Kronofogdemyndigheten, inte genom monarken och näringslivet. OBS. än i dag finns choklad kvar från Westlings bröllop. Så inbringat har de inte gjort eller gör

     • Anonym

       Med tanke på att du inte verkar räkna turism genererad från publicitet som de ger Sverige, bland annat, så verkar dina antagande mest grunda sig på ett politiskt ställningstagande och inget faktabaserat.

   • Anonym

    Jag läste häromdagen att presidentvalet i USA hade kostat en miljard dollar. Ett presidentval i Sverige blir  inte lika dyrt förstås, men nog kommer det att kosta, gratis blir det inte. Även utan kung måste slotten hållas i stånd. De tillhör kulturarvet och får inte förstöras. Så någon ekonomisk förtjänst på att lämna monarkin blir det inte.

    Finland är ett avskräckande exempel. De har nyss fått en avdankad politiker som president. En politiker som aldrig haft mer stöd än 20% av väljarna och som till sist var totalt körd. Det är precis sådana förbrukade personer, som kommer att kandidera till president. Sådana som Göran Persson, Mona Sahlin och Carl Bildt. Hur kul blir det på en skala från ett till tio?

 • Ulla Pettersson

  Vilken snygg artikel om pyramidspelets lagar och relger. Är det det som är neokapitalism?

  • http://twitter.com/hidegreen hidegreen

   Kapitalism?! Snarare socialism, politiker som är inkompetenta och för frikostiga med sociala program, räntor etc. är vad som har varit och är problemet.

   • Man Vasteras

    Vilket struntprat. Vad är det som får dig att tro att det är politikerna som bestämmer? De sitter – som vi alla – i klorna på helt hänsynslösa kapitalägare och tror på en ekonomisk ”vetenskap” som predikar efter dessa kapitalägares vilja. Det är ju dom som betalar för ”forskningen”.

    • http://twitter.com/hidegreen hidegreen

     Var inte löjlig över hela europa finns massor av exempel av hur det du säger är struntprat, Frankrike är givetvis det mest lysande exemplet, konspirationsteorier utan nån fakta som backar upp det är inte värt mkt + att dessa kapitalägare skulle vara för en växande stat med fler och fler sociala program, ökad invandring, höjda skatter på rika och företag är ju bara löjligt. Dock finns det givetvis ”aktörer” som försöker påverka men det är ett mkt större problem i USA än i Europa.

     Varför får man bara skriva 3 kommentarer??? Yttrandefrihet är verkligen krympande på alla svenska nyhetssidor och i Sverige för övrigt… Får flytta till flashback som alla andra om man vill kommentera vad man vill numera antar jag?!

   • Man Vasteras

    Vilket struntprat. Vad är det som får dig att tro att det är politikerna som bestämmer? De sitter – som vi alla – i klorna på helt hänsynslösa kapitalägare och tror på en ekonomisk ”vetenskap” som predikar efter dessa kapitalägares vilja. Det är ju dom som betalar för ”forskningen”.

  • Uno Hansson

    Det är väl istället socialism och Saltsjöbadsavtalets korporarativism och miljonprogrammets pyramidspel och 102 % Pomporipossaeffekt så det skriker om det!!!

 • Anonym

  ”Jag och Kalle kan inte betala nu men Karl och undertecknad förpliktar sig att täcka Kalle och minas skulder. Skicka mer pengar…”.

  Den här bluffen kommer att synas om man inte använder tiden, respiten, till att förbättra sin kreditvärdighet. SNABBT.

  Skönt att ia ll fall SVD har fötterna i kontakt med marken när man skriver om detta. :-)

 • Anonym

  Bra att någon journalist tar upp eländet, men visst är det är obehagligt då makthavare
  leker med elden.

 • http://twitter.com/JussiOra1 Jussi Ora

  Alla illusioner spricker förr eller senare. Tyvärr gör det ont på många under tiden. En dag sätter vi liv i första rummet, människans och planetens, då kommer nya system och strukturer fram. 

 • http://twitter.com/Dekolonize Dekolonize

  Säg hejdå till plast och säg hejdå till bilar.
  Inga mer snabbköpsaffärer, säg istället hej till stjärnorna!
  Inget mer wallstreet och inget mer pentagon.
  Att tänka på det här gör mig lycklig!

  Det finns ingen tid kvar att debattera, vi måste skynda oss.
  Om vi ska leva utan datorprogrammerade sinnen så måste vi dumpa vår kultur.

  Ingen mer monoteism som grund för att vi ska leva.
  Och när vi förstört dagens teknologi så kommer vi ha chansen att bli fria!
  Asfalten ska rivas upp och skyskraporna rivas ner! 

  • Anonym

   Låter som ett riktigt idealsamhälle, du. Utan vägar och teknologi blir människan och livet bättre. Om vi nu blickar bakåt i historien, till tiden före både asfalt och datorer, hur var det då…hm, låt mig se…hm.. Du, jag tror du gör bäst i att skippa den för-industriella romantiken.

   • Anonym

     Beror væl på hur långt tillbaka man går..
    Verkar ju vara iomed att vi
    gick från samlar/jægarsamhællet till jordbrukssamhællet som det spårade
    ur. Eller det var nånstans dær de problem vi førknippar med ”førr i
    tiden” børjade uppstå.

    • Uno Hansson

      Det var när Saltsjöbadsavtalets återuppståndna skråväsende; källskatten, omsen och sedan momsen successivt mer och mer och mer infördes som dinosauriernas lobbyistorgan anade morgonluft som det verkligen började gå rätt åt helvete! Innan källskatten och momsen infördes så fanns det i praktiken ingen skatt på att byta en myllrande mångfald tjänster och lånegrejer sinsemellan utan att gå omvägar via registrerade företag. Då fanns det ju helt självägande bönder, småföretagare och funkishusägare som stabiliserade marknaden. Staten var helt beroende av i vilken mån som medborgarna deklarerade ”på heder och samvete”. Taxeringsnämndens medlemmar kände ju alla i småkommunerna och visste om en deklarerade skälig inkomst i förhållade hur var och en spenderade… osv…

    • http://twitter.com/Dekolonize Dekolonize

     Håller med dig om detta. Visst fanns det problem även i jägar/samlar samhällen men av helt andra karaktärer än de vi har idag. Det finns så mkt rapporter från antropologer från 40-50 talet när många av sådana människokulturer fortfarande fanns kvar som har helt fantastiska att läsa. Dessa antropoliger, men även från skrifter från kolonisatörer bevittnar om otroliga möten med jägare/samlar kulturer.
     Det är så tragiskt att de blivit utrotade en efter en i jakten på makt och dominans :(

     En bok som är riktigt bra kring ämnet är boken ”My name is Cheelis and I’m in recovery from western civilisation” skriven av Chellins Glendinning.

   • http://www.facebook.com/people/Jonas-Palmqvist/100000133128494 Jonas Palmqvist

     Men en varm brasa i grottan och en stor klubba i handen är väl inte fel :-):-)

 • jonte_pp

  Cervenka //
  .
  Utmärkt artikel igen – men jag gillar inte nya upplägget av sidan. Det var mer lättläst förut och bättre design.
  Gå tillbaka till den gamla designen! Tack för en bra artikel.

 • Anonym

  Beror væl på hur långt tillbaka man går..
  Verkar ju vara iomed att vi gick från samlar/jægarsamhællet till jordbrukssamhællet som det spårade ur. Eller det var nånstans dær de problem vi førknippar med ”førr i tiden” børjade uppstå.

 • Anonym

  Mycket bra artikel!! Men oj, vad händer, det tycks vara problem med webbsidan eftersom man inte kan läsa kommentarerna?..

 • Tord Ivarsson

  Förlåt, jag syftade till hidegreen

 • Anonym

  Det sjukaste är väl att det är samma klåpare som ställt till med eländet som ska fixa det .. varför finns det inte ”näringsförbud” för politiker och ekonomer?

 • Anonym

  Bygg nytt system!
  http://urplay.se/170919

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=653749138 Stigbjörn Juthberg

  Lösningen, sluta ta över bankernas skulder. Ägarna av bankerna orsakar förlusterna, låt dessa ta hela smällen. Istället för att som idag ”belöna” de som missköter sig.

  Resultatet av samliga ”kriser” har varit det samma, de rikasta blir ännu rikare och medel-/underklassen får betala eländet.

 • Anonym

  Det är precis som Cervenka skriver. Och det är just därför byråkraterna i Bryssel fortfarande försöker få Sverige in i eurosamarbete – de behöver nya friska pengar och är helt desperata.
  .
  Det är helt skandalöst att några politiker ens försöker föra euro på tal, allt medan euroområdet går mot kollaps.  Sveriges bästa struntar de totalt  i. Hur cynisk ska man vara för att offra sitt eget land för en karriär i Bryssel?

  • http://www.facebook.com/borje.nilsson.735 Börje Nilsson

   Det finns ingen gräns för hur cynisk en politiker kan vara om det gagnar dennes karriär. Något vi ser med all tydlighet nu när det visar sig att EU bara är ett enda stort misslyckande. 

 • Anonym

  Cervenka fortsätter att göra ett utmärkt jobb!

  Skriver rakt, enkelt så att till och med jag förstår!

  Att EU ( = Europas Undergång) är på väg utför och det rejält! Detta vansinniga experiment och ekonomiska gambling visar tydligt var okunskap i kombination med makthunger leder.

  Tänk tanken en gång till…..

  Maktkåta ledare ”pressar” ihop större delen av Europas länder till en Union och ”HOPPAS” att det ska bli bra! Man har alltså INTE den kunskap som krävs.

  Vi pratar inte om en amatör som spikar ihop ett växthus och hoppas att huset håller!!! Vi pratar om HELA EUROPA och dess medborgare!

  Sanslöst svindlande vansinne!

  Och dom som skapat detta ”vansinne” behåller sina jobb, har fortfarande makt och en grym lön samt fortsätter detta ”vansinnes” projekt pga prestige.

  Mina superlativ är slut!

 • Anonym

  Europas ”final” heter nog ”skuldavskrivningar” och är ingen näpen historia (tror jag).

  Dessa ”skuldavskrivningar” som troligen blir oundviklig kommer att skaka om Europa rejält. Dom blir avgörande för Europas framtid och kommer finnas med som ett horn i sidan generationer framåt. Precis som när den ”lagrade ilskan” blossade upp under Balkan kriget.

  Hur ”skuldavskrivningarna” uppfattas av medborgarna blir avgörande om dessa leder till ekonomisk återhämtning eller krig. 

  Att vi får se omvälvande förändringar av Europa i turbulensen av dessa skuldavskrivningar är nog ingen vild gissning.

  Att de politiker som orsakat denna kris har denna ännu större KRIS framför sig är oundvikligt. Det är dags för dessa politiker att denna gång tänka efter FÖRE och denna gång göra RÄTT!

  Om dom inte klarar av det vågar iallafall inte jag tänka på vad konsekvenserna blir.

 • Anonym

  Enda sättet att rädda Euron är att efterfrågan på varor och tjänster ökar!
  Hur skall det kunna ske?
  Världen slås sönder i ett nytt stort fullskaligt krig!
  Men jag inser att även denna teori har brister, för när det kriget har avstannat bor dom överlevande i grottor och därifrån är det svårt att kunna konsumera!
  Ja, inte vet jag, men jag fruktar att det går åt helvete!

 • Anonym

  Varför har svenskar satt sig i dessa otroliga skulder? Jo, det fanns inget val. Hyresrätterna tog slut, för landet fylldes upp av nya svenskar som fick förtur. Svensken lät sig luras av politiker,banker och näringsliv. Svensken som inte är så klar i sinnet, trodde den var så fin när den budade och förstörde bostadsmarknaden. I vissa förorter bor bostadsrättsägare granne med milionhus fyllda med …… De har samma saker utanför dörren, lika långt in till staden, lika långt till tåget. Men … hyr och får allt reparerat gratis, svensken har köpt, betalat upp till 4 mille, men har inget mera än …Svensken är faktiskt väldigt oklar, kanske av för lite D-vitamin.

  • http://www.facebook.com/borje.nilsson.735 Börje Nilsson

   Vill du att en del människor skall åka en omväg in till staden, en omväg till tåget? Inte ha samma saker som sina grannar? Vill du inte att bostadsrättsägare skall bo i samma område som människor med hyresrätt? Vad är det egentligen du vill med dina ofullständiga meningar?

   • Anonym

    Det är väl rätt tydligt ändå, att han menar att de som köpt mycket dyra bostadsrätter i Stockholm är torsk med sina jättelån. Detta till skillnad mot de som sitter i hyresrätter, som betalas av skattebetalarna och som inte heller har någon lånebörda.

 • Anonym

  Detta är Subprimelån i megaformat – och ECB utgör allt mer en sopstation för värdelösa stadsobligationer inköpta till fullpris. Allt medans ett gäng lögnare ideligen kallar till möten för att förhandla  med ett gäng gravt kriminella.

 • Anonym

  Allt pga majoriteten urbota korkade människor som inbillar sig att man kan överkonsumera sig lycklig. Särskilt dem som samlar på sig långt mer än de behöver.

 • Anonym

  Det är förbjudet att låna ut pengar till någon som är på obestånd!Samtliga politiker som fortsätter agera Ebberöds Bank borde först skriva på borgen som för egen skuld till alla skattebetalarna.
  Det som pågår just nu inom unionen är inget annat än ett gigantiskt bedrägeri mot alla skattebetalarna inom dom aktuella länderna.

 • Anonym

  Stora länder kan alltid rädda små länder. Det är inga problem för Storbritannien att rädda Irland t.ex p.g.a. storleksskillnaden. Men vem ska rädda dom stora åbäkena ?

 • Anonym

  Europas ”final” heter nog ”skuldavskrivningar” och är ingen näpen historia (tror jag).

  Dessa ”skuldavskrivningar” som troligen blir oundvikliga kommer att skaka om Europa rejält. Dom blir avgörande för Europas framtid och kommer finnas med som ett horn i sidan generationer framåt. Precis som när den ”lagrade ilskan” blossade upp under Balkan kriget.

  Hur ”skuldavskrivningarna” uppfattas av medborgarna blir avgörande för om dessa leder till ekonomisk återhämtning eller krig.

  Att vi får se omvälvande förändringar av Europa i turbulensen av dessa skuldavskrivningar är nog ingen vild gissning.

  Att de politiker som orsakat denna kris har denna ännu större KRIS framför sig är oundvikligt. Det är dags för dessa politiker att denna gång tänka efter FÖRE och denna gång göra RÄTT!

  Om dom inte klarar av det vågar iallafall inte jag tänka på vad konsekvenserna blir.

  Frågan är. Har Europa redan ackumulerat för mycket ilska för att detta ska kunna genomföras????

 • Anonym

  Ytterliggare info för Cervenka:
   – Medlemsländer kan ta tillbaka nästan hela kapitalet (700 miljardef Euros) som skjutits till. Totalt finns bara ca 80 miljarder Euro’s för att kunna låna 500.

  Dvs som vanligt en ”bank” med hävstång 6-7, med eget kapital på 16.7 %. 

 • Anonym

  Info att kolla för Cervenka (miljarder Euro’s):
  700 miljarder varav 620 kan tas tillbaka, dvs bara 80 garanterat.

  Dessa 80 kommer att ligga till grund för att låna 500, dvs ren bankverksamhet med 16.7 % eget kapital = hävstång 6.7. Bara några är solventa. Oklart om man är ansvarig för andras tillbakadraget kapital? – tror inte det.

 • Anonym

  Men börjar poletten falla på plats för er äntligen? Klart att ni alla är grundlurade som lånat mer pengar än vad ni har på bank kontot? Klart att flyger jobbskattemutorna i plånboken, så står man och överbjuder på lägenheterna och villorna. Och nu kommer räkningarna fram som ni inte tog i baktande då heller? För lånen ska arbetslösa sjuka och pensionärärna betala åt oss överskuldsatta? Tänk vad bra det är att folk får lära sig den hårda vägen till sist också?

 • Anonym

  Tycker att vi ska göra som Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet vill och särskilja bankernas spekulation från deras övriga verksamhet och vägra ge garantier för spekulationsdelen. Sen kan man överlag skriva ner privatpersoners skulder mot en tydlig och rejäl amorteringsplan. Är f.ö. det ingen som funderat på vem det är som sitter på alla tillgångar nu när hela västvärlden är skuldsatt upp över öronen? Några har tjänat grovt på all spekulation och inte är det vanligt folk.

  Det är dags att återreglera finanssektorn och rädda det som räddas kan.

  • Anonym

   Det är nog faktiskt så att det är vanligt folk som har tjänat, men givetvis utspritt över många personer. Lånebubblor är skoj för alla, så länge de varar, med högre löner, dyra (olönsamma) projekt etc. Sedan blir det mindre skoj när bubblan brister och då är det de som spenderat och lånat mest som kommer att sitta värst till.

 • http://www.facebook.com/borje.nilsson.735 Börje Nilsson

  Det här upplägget är alldeles för avancerat för att politiker skulle kunna komma på det. Här har de riktigt fula skurkarna, ekonomerna, varit framme. En hel del av dom har ju dessutom gått i skola och säger sig kunna räkna både plus och minus, framlänges och baklänges och kanske också division och mutifikation. . 

  • Anonym

   Ekonomer har aldrig fått lära sig naturvetenskap, miljöteknik, energiteknik och mänskligt beteende. Hur kan man då förstå ekonomi när man inte känner till bakgrunden? Har alltid undrat vad det är ekonomer vet som vi vanliga människor aldrig förstått!

 • Anonym

  Det är smärtsamt, men vi medborgare måste inse att ingen räddning finns!
  Hur det blir, och vad som kommer att hända vet inte jag lika lite som någon annan.
  Men att ekonomin kommer att krascha inser jag!

 • Anonym

  Det är klart att det snart går in i väggen, eller över stupet, hur man nu än uttrycker sig. Det socialdemokratiska systemet som omfattar hela Europa är vid vägs ände (ja USA är också socialdemokratiskt, sk liberal eller neocon), precis som kommunismen gick under 1989, så går snart socialdemokratin under. Det som skrämmer mig är inte att ett ruttet system, som har utarmat arbetar och medelklassen men gynnat banker och storföretag går under, utan vad som eventuellt kommer efteråt. Risken är att väldigt många drar helt fel slutsatser av det som har hänt och att vi går ur askan i elden. 
  Då det gäller EU, så är ju det bara en överordnad sossestat på Europeisk nivå, som sysslar med regleringar och omfördelningar i kubik.Jag läste att när Papandreou vann valet i Grekland 2009, så hade han en enkel slogan ”Pengar finns” visst han vann stort. Det är naivt att tro att väljare om man ger dem möjligheten att rösta sig till pengar inte skulle göra det. Pengar fanns ju inte i Grekland, men det fanns ju i andra länder i Europa. Mellan år 2007-11 har inget av PIGS-länderna lyckats skära ner sina statsutgifter (källa IMF), Greklands har tex ökat med 1,4%. Att tro att de politiker som har satt oss alla i klistret skulle kunna lösa detta är naivt.

 • Anonym

  Allt är mycket bekymmersamt!

 • Anonym

  Idag och igår läggs det in två långa artiklar skrivna av EU anhängarna Staffan Nilsson och Göran Ferm som läsarna inte tillåts kommentera. Enligt min mening har SVD härigenom tagit ställning för Sveriges fortsatta och utökade engagemang i EU. Att då påstå att tidningen skulle vara oberoende moderat är inget annat än ren och skär lögn. Vad som händer inom EU och i Bryssel är f.n. vår tids absolut viktigaste frågor och där anser sig SVD tydligen stå över sina läsare. Den moderat arrogansen synes genomsyra redaktionen…

  • Anonym

   Vad innebär ”oberoende moderat eller socialdemokrat”? Är det att man är för endera uppfattningen men med reservation för att man kan ändra uppfattning när det inte går som man själv önskar? Önsketänkande om beroende och oberoende är veligt.

 • Oskar Andra

  Ekonomin fungerar på så sätt att pengarna trycks först, för att sedan tankas med ett producerat värde. Men dessutom tankas gamla pengar med ”värdet” av de nytryckta i form av spekulation. Jag har dock svårt att ta till mig den liberala förklaringen att vi valt detta system som rationella individer. Dock så har nog några rationella individer valt det åt oss. Detta sjuka system vaktas av liberaler till vänster om S och till höger om Muf. Inte konstigt att vi ser centrifugaleffekter i både Sverige och Europa där väljarna slungas mot ytterkanterna. 

 • odinar

  ”Därmed står värktabletter som innehåller paracetamol i särklass jämfört med andra läkemedel när det gäller förgiftningar.”
  För att siffrorna ska säga något så måsta man väl sätta dem i relation att antalet brukare av detta och andra läkemedel. Antagligen är antalet brukare av paracetamol preparat många fler än andra preparat.

  En annan sak med paracetamol är dess svaga verkan. Undra på att folk överdoserar …

 • Rune Berg

  Legalisera cannabis istället, ett mycket säkrare smärtlindrande medel. Kanske inte så bra för ungdomar i och för sig

 • http://larswestergren.blogspot.com/ Lars Westergren

  Det är väl det som kallas för försvarsmakten?

 • Anonym

  För egen del tror jag att Erik hellre avgår än att erkänna sambandet mellan islam o judendomen.
  Med dom  verklighetsfrånvända o fega politiker vi har så ska det mycket till för att ens en skärva av detta skulle diskuteras på Rosenbad.

 • Anonym

  Finns liknande verser både inom judendomen och kristendomen. 

 • Anonym

  Skillnaden är att bibeln både nya o gamla tm år återberättelser medan koranen är g`s ord, går alltså inte att ifrågasätta.

 • http://pulse.yahoo.com/_WB7NPMYOUKGCRNLL7KM7OZCW24 Anonym

  det är en viktig skillnad som sällan tas upp.

 • bigson16

  Acetylsalicylsyra är kontraindicerat efter en OP, eftersom det kan orsaka efterblödning.
  Här är Paracetamol fortfarande receptpliktigt.

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Efter operation är ASA inte så lämpligt, nej det stämmer.

  Men de flesta tillfällen då folk tar en värktablett är inte operationsrelaterade. Möjligen relaterade till dagen efter kvällen före….

Boprisökningar på uppåt 25 procent

SBAB

”Det verkar inte finnas någon hejd.”

”Väldigt få betalar för strömmad musik”

Användarna ökar men färre vill pröjsa.

Vem sa: Behövs inte
mer SCA-granskning?

Quiz

Vad minns du från veckan som gått?

Storbankstopp tror
på fortsatt börsfest

Aktiestrateg från USA: ”Vår optimism har stöd.”