Annons
X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Efter kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänkning av Frankrikes kreditbetyg har en obehaglig insikt börjat sprida sig i Europa.

De som ska rädda euron från sönderfall är själva i behov av hjälp.

Kort repitition: Finanskrisen gjorde att skulder överfördes från banker till stater. När en del stater blev så skuldtyngda att de inte klarade sig på egen hand fick andra rikare stater rycka ut. Och när det inte räckte skapades överstatliga trollhattar som skulle producera pengar på nästan magiskt vis.

En av dessa heter European Financial Stability Facility, EFSF.

Denna räddningsfond ska låna upp pengar på marknaden genom att ge ut obligationer. Dessa pengar ska sedan lånas vidare till länder i nöd.

Allt bygger på garantier från euroländerna själva.

Igår valde EFSF att skjuta på en kommande obligationsförsäljning. Det är lätt att förstå.

Låt oss nämligen ta en liten titt på vilka länder som ställt ut de största garantierna till EFSF: (sid 4)

Totalt uppgår garantierna till maximalt 780 miljarder euro.

Land, garanti procent av totalen:

1) Tyskland 27,1

2) Frankrike 20,3

3) Italien 17,9

4) Spanien 11,9

5) Holland 5,7

 

Italien och Spanien är som bekant själva favoritkandidater till att be om hjälp. Stryk dem och Tysklands andel av EFSF växer till 43 procent och Frankrikes till 32 procent.

En av orsakerna till sänkningen av Frankrikes betyg var en ökad risk för att landet faktiskt tvingas infria en del av sina garantier, eftersom läget är så risigt i Italien och Spanien. Frågan är om Frankrike har råd med det.

Stryk Frankrike och det som återstår är tja….Tyskland.

Med andra ord känns det mer sannolikt att EFSF behöver någon form av räddningspaket än att fonden ska kunna bidra till Europas räddning.

De olika euroländernas andelar är för övrigt lika stora i EFSF:s permanenta efterföljare ESM.

Moody’s konstaterar också att Frankrike, till skillnad från andra länder utanför euron med högt kreditbetyg (läs Storbritannien eller USA) inte har någon egen centralbank som kan hjälpa till genom att trycka nya pengar.

För det land som vill försvara kreditbetyget AAA tycks numera alltså egen sedelpress i källaren vara ett måste.

Som bloggen Alphaville konstaterar: vi lever i en ny skön värld.

Eller som fransmännen skulle säga: Brave et nouvaeu monde.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Senaste inläggen

 • 2014: Europa i fokus
 • 2013: En upp- och nedvänd värld
 • The Wires skapare sågar klassklyftornas USA
 • Kina nobbar USA:s statspapper?
 • Nordea på två stolar vid Sanitec-notering

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Japansatsning utan fokus 27 maj, 2015
 • Just nu: Följ drottning Elizabeth II:s tal 27 maj, 2015
  Den konservativa tidningen The Telegraph kallar detta tal för det farligaste Queen's Speech som hållits under de senaste 60 åren. I dag läser drottning Elizabeth II upp programförklaringen för Storbritanniens nya konservativa regering. SvD:s London-korrespondent Charlotta Buxton rapporterar direkt från London. Talet är planerat att starta 12.30.
 • Lagercrantz hittade på Zlatans citat 27 maj, 2015
  David Lagercrantz, författare till den uppmärksammade biografin "Jag är Zlatan" erkänner att han hittat på Zlatan Ibrahimovics citat, skriver brittiska tidningen The Telegraph enligt dn.se.
 • Ny jättefond ska gräva guld i Kina 27 maj, 2015
  En ny kinesisk fond för investeringar i guld ska investera omkring 100 miljarder yuan, motsvarande cirka 135 miljarder kronor, i olika projekt. Det uppger statliga Shanghai Securities Journal, enligt Marketwatch.
 • ”Risk att inget händer om Blatter sitter kvar” 27 maj, 2015
  Det gungar under fötterna på Sepp Blatter och hans hejdukar efter den sensationella gryningsräden mot Fifa-topparnas lyxhotell. Tillslaget i Zürich är en historisk milstolpe som på sikt kanske kan få bukt med det ruttna sätt som Fifa styrs. Men Blatter lär ändå väljas för ytterligare en fyraårsperiod som president på fredag.