Annons
X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Efter kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänkning av Frankrikes kreditbetyg har en obehaglig insikt börjat sprida sig i Europa.

De som ska rädda euron från sönderfall är själva i behov av hjälp.

Kort repitition: Finanskrisen gjorde att skulder överfördes från banker till stater. När en del stater blev så skuldtyngda att de inte klarade sig på egen hand fick andra rikare stater rycka ut. Och när det inte räckte skapades överstatliga trollhattar som skulle producera pengar på nästan magiskt vis.

En av dessa heter European Financial Stability Facility, EFSF.

Denna räddningsfond ska låna upp pengar på marknaden genom att ge ut obligationer. Dessa pengar ska sedan lånas vidare till länder i nöd.

Allt bygger på garantier från euroländerna själva.

Igår valde EFSF att skjuta på en kommande obligationsförsäljning. Det är lätt att förstå.

Låt oss nämligen ta en liten titt på vilka länder som ställt ut de största garantierna till EFSF: (sid 4)

Totalt uppgår garantierna till maximalt 780 miljarder euro.

Land, garanti procent av totalen:

1) Tyskland 27,1

2) Frankrike 20,3

3) Italien 17,9

4) Spanien 11,9

5) Holland 5,7

 

Italien och Spanien är som bekant själva favoritkandidater till att be om hjälp. Stryk dem och Tysklands andel av EFSF växer till 43 procent och Frankrikes till 32 procent.

En av orsakerna till sänkningen av Frankrikes betyg var en ökad risk för att landet faktiskt tvingas infria en del av sina garantier, eftersom läget är så risigt i Italien och Spanien. Frågan är om Frankrike har råd med det.

Stryk Frankrike och det som återstår är tja….Tyskland.

Med andra ord känns det mer sannolikt att EFSF behöver någon form av räddningspaket än att fonden ska kunna bidra till Europas räddning.

De olika euroländernas andelar är för övrigt lika stora i EFSF:s permanenta efterföljare ESM.

Moody’s konstaterar också att Frankrike, till skillnad från andra länder utanför euron med högt kreditbetyg (läs Storbritannien eller USA) inte har någon egen centralbank som kan hjälpa till genom att trycka nya pengar.

För det land som vill försvara kreditbetyget AAA tycks numera alltså egen sedelpress i källaren vara ett måste.

Som bloggen Alphaville konstaterar: vi lever i en ny skön värld.

Eller som fransmännen skulle säga: Brave et nouvaeu monde.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Grönborg försvarade taktiken 25 september, 2016
  Efter Tre Kronors uttåg i World Cup-semifinalen fanns känslan där hos rätt många. Var det inte ett alldeles för taktiskt och defensivt spelande Tre Kronor som aldrig släppte loss ordentligt? – Jag håller inte med, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg.
 • Svårsläckt brand på tankfartyg 25 september, 2016
  En bränsletanker står i brand i Mexikanska golfen. Fartyget läcker med följd att det brinner på vågorna, meddelar mexikanska myndigheter.
 • Stor minskning av antalet elefanter 25 september, 2016
  Antalet elefanter i Afrika har minskat med 111 000 till dagens 415 000 det senaste tio åren, uppger Internationella naturvårdsunionen (IUCN) i en larmrapport vid ett stort naturskyddsmöte i Sydafrika med representanter för 182 länder.
 • Fortsatt dödläge i spansk politik 25 september, 2016
  Premiärminister Mariano Rajoys Partido Popular (PP) gick framåt i de spanska regionvalen, där högerpartiet fick absolut majoritet i Galicien. Samtidigt backade socialdemokratiska PSOE i både Galicien och Baskien, där det baskiska nationalistpartiet PNV som väntat fick majoriteten av rösterna.
 • Krönikörernas dom: Ett fiasko 25 september, 2016
  Krönikörerna är mer eller mindre överens. Tre Kronors uttåg ur World Cup-ishockeyn i semifinalen är ett fiasko. "Det var passivt, ängsligt, chansfattigt", skriver Aftonbladets Mats Wennerholm efter förlusten mot lag Europa.