Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I morse kom ett mejl med rubriken ”Därför lämnar jag Handelsbanken.” Det gick till banken, men med en kopia till mig. Mannen, som hade varit kund i 50 år, störde sig på sin bank – som så många andra nu för tiden. Droppen var ”bankledningens dåliga känsla för rimlighet i egna arvoden och förmåner.”

Förmodligen får Handelsbanken ett par sådana mejl efter gårdagens artikel om styrelsens höjda arvoden. Till bankens försvar kan man alltid säga att 150 000 kronor i arvodesökning inte är så mycket för en bankman. Åtminstone inte för en ordförande som redan tidigare hade 3 miljoner i ersättning – enbart för sitt uppdrag i Handelsbanken. Den totala årliga summan blir i slutänden betydligt mer när hans ersättningar från styrelseuppdragen i bland annat skogsbolaget Holmen, maktbolaget Industrivärden och vårdbolaget Attendo ska summeras. Men den här gången är det inte i första hand pengarna i sig det handlar om. Det är signalvärdet. Ingen av de andra storbankerna valde i år att höja sina ersättningar till sina styrelser. Det finns sannolikt en tanke bakom det.

I grunden handlar det också om förtroende. Aktieägarna måste kunna lita på att ett bolag inte berikar sina toppdirektörer mer än nödvändigt. I Handelsbankens kallelse heter det att ”de samlade totala ersättningarna ska vara marknadsmässiga.” Banken själv vill inte, föga förvånande, svara på hur man definierar ”marknadsmässiga” i det här fallet. Det vi vet är att de andra tre storbankerna betalar 1-2 miljoner lägre ersättningar till sina ordförande. Något gör det uppenbarligen svårare att leda Handelsbankens styrelse. Vad det är kan vi bara spekulera i, innan vi får svar.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors