Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Svag jobbstatistik från USA i fredags, när ledande Europabörser var stängda för att fira påsk i stället, satte sin prägel på Stockholmsbörsen när börsveckan sparkade igång under tisdagen. Färdriktningen nedåt fick ytterligare en skjuts i spåren av negativ statistik som presenterades under tisdagens handel.

De senaste veckornas svajiga börser, när index letat sig nedåt, ger en tydlig fingervisning om att den ständigt nervösa marknaden har börjat ifrågasätta om årets uppgång är berättigad. Skuldkriserna vare sig på denna sida eller andra sidan Atlanten är fortfarande ett stort osäkerhetsmoment. Till det ska läggas osäkerhet om Kina och tillväxttakten där.

I Sverige landade under tisdagen statistik rörande orderingången till den svenska industrin. Orderingången föll med 5,5 procent från januari till februari, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, som samtidigt betonar att siffrorna är osäkra och att en stor del av nedgången ser ut att vara tillfällig. På årsbasis har orderingången sjunkit med 8,3 procent.

Även industriproduktionen är dalande, enligt SCB. Industriproduktionen sjönk med 5,2 procent från januari till februari. Enligt SME Direkt väntades enbart en nedgång med 0,3 procent. I jämförelse med februari förra året är nedgången för industriproduktionen 7,1 procent.

Banker och exportinriktade verkstadsföretag fanns bland de största förlorarna under tisdagen. Mot strömmen gick däremot Astra Zeneca. Några av läkemedelsjättens största ägare arbetar för ett ledningsbyte i koncernen, uppger Financial Times.

Informationen härrör från en anonym ägarrepresentant som till den brittiska affärstidningen säger att styrelsen sannolikt kommer att agera och välja en ny strategisk väg eftersom bolaget befinner sig i en nedåtgående spiral.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors