Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det har på senare tid stormat kring Lundin Petroleum och dess verksamhet i Sydsudan. För två år sedan pekades bolaget ut som medskyldigt till folkfördrivning och tusentals människors död i en rapport. Sedan dess har Aftonbladet och andra medier fortsatt granska Lundin Petroleums roll och kännedom om brotten i den konflikthärjade regionen.

Bolagets ordförande Ian Lundin har blivit mer offensiv i debatten om hans kritiserade oljebolag och ställer nu upp på flera intervjuer i etermedierna. Han berättar att företaget sedan ”flera år” har en uppförandekod i de länder de verkar, exakt vad den består i är oklart. Poängen är i alla fall att han inte ser något problem med att bolaget är verksamt i diktaturer. Investerare borde ställa sig frågan: tycker vi att det är ett problem?

Det är inte första gången Lundin Petroleum är i blåsväder. Och är inte flera år av ständigt rapporterande allvarliga brister tillräckligt för att dra sig ur investeringen? När det nyligen framkom att politiker genom fonder äger aktier i bolaget var det inte, i alla fall för mig, någon chock. Det är många som indirekt äger aktier i Lundin Petroleum, utan att veta om det. Förutom Sveriges största fondbolag Swedbank Robur, som är tredje största ägare i bolaget, och fyra statliga AP-fonder, syns också pensionsbolagen AMF, Skandia och Folksam högt upp på ägarlistan. Frågan borde aktualiseras om det är så här våra pensionspengar ska förvaltas?

Institutionella ägare – med något enstaka undantag – är ofta fega och vågar sällan vara öppet kritiska. Carl Rosén, vd för ICGN, en internationell branschorganisation för fondjättar, efterlyste i en intervju med SvD Näringsliv just konkret information från svenska institutioner när det gäller ägarfrågor för att sätta mer press på börsbolagen. Då var det många institutioner som inte kände igen sig i kritiken. Ändå har hittills inga högljudda ägare hörts i debatten om det kritiserade oljebolaget (förutom något om en ”oberoende granskning” som inte väntas leda någon vart).

När frågan ställs, till exempel i DN, till Fjärde AP-fondens ägaransvarige om de har sålt aktier blir det, som så ofta, ett icke-svar. ”Om vi under tiden säljer av innehav eller inte brukar vi inte kommentera.”

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors