Annons

Börsbloggen

Jan Almgren

Jan Almgren

Det är lite märkligt. När man som ekonomiskribent kontakter svenska pensions- och fondjättar som Robur, Alecta eller exempelvis Tredje AP-fonden för att få en kommentar kring en aktuell konkret ägarfråga är svaret nästan alltid detsamma: ”Inga kommentarer, tyvärr”. ”Vi uttalar oss inte om enskilda bolag”.
Det tycks inte spela någon roll hur bråkigt det har varit mellan skål och vägg, att börsjätten och institutionen verkligen har varit på kollisionskurs – när det är dags för kommunikation utåt, till fondandelsägare, politiker och allmänhet är tonen artig, hemlig och ytterst fåordig.
Carl Rosén, vd för ICGN, en internationell branschorganisation för fondjättar, kallade det kritiskt för en ”black box”, i en uppmärksammad intervju i SvD Näringsliv i måndags. Han efterlyste just konkret och handfast information från svenska institutioner när det gäller ägarfrågor för att sätta mer press på börsbolagen.
Nu till det märkliga. De annars så tysta och, utåt sett, försynta institutionerna reagerade med förvåning och en viss upprördhet över Carl Roséns kritik. Vi är inte alls tysta, tycker Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden. Kanske de andra, men inte vi, menar AP-fondschefen och hänvisar till en rapport som läggs ut på nätet en gång per år där man går igenom beslut, åtgärder och ståndpunkter som Tredje AP-fonden intagit i olika ägarfrågor under året. Samma sak meddelar en engagerad Thomas Eriksson, vd för fondjätten Robur med över tre miljoner kunder. Även AMF känner sig orättvist påhoppad.
Det är som om de plötsligt inte vill kännas vid de där standardsvaren här ovan och den efterföljande tystnaden. Svenska institutioner gör mycket bra, det är viktigt att påpeka. Bäst i klassen faktiskt, jämfört med många internationella kollegor. Men man fegar ut när det kommer till publik kommunikation på vd-nivå. Och det är synd att man inte förmår att diskutera det utan hänvisar till långa, ofta intetsägande rapporter som få läser.
När var Thomas Eriksson och Kerstin Hessius senast ute publikt och tog strid i en viktig ägarfråga?

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors