Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Den ökade riskaptiten har fått upp flera aktier på sina högsta kursnoteringar hittills. All time high noterades exempelvis för klädjätten H&M i förra veckan då aktien klev över de tidigare högsta nivåerna från hösten 2010.

Återstår att se hur H&M har hanterat sina kort under det brutna räkenskapsårets första kvartal, december till och med februari. På torsdag i nästa vecka står vd Karl-Johan Persson redo att avslöja siffrorna. Ett orosmoln är att klädförsäljningen i Tyskland, en tongivande marknad för bolaget, sjönk under förra månaden.

H&M har så här långt hängt på den positiva börsutvecklingen och i år klättrat cirka 13 procent. I egenskap av tyngsta tungviktare på Stockholmsbörsen, med ett samlat börsvärde på runt 367 miljarder kronor, ger också H&M tydligt avtryck i börsens breda index All share index.

Även om H&M inlett året starkt så får storbolagsaktien se sig slagen kursmässigt av sina mindre branschkollegor på börsen vilka stigit med 20 procent eller mer. Mest kursbränsle har Björn Borg haft, upp 36 procent sedan årsskiftet.

MQ, upp drygt 20 procent, bekänner färg på torsdag med sin kvartalsrapport för det brutna räkenskapsårets andra kvartal som sträcker sig december till och med februari. Riskkapitalbolaget Capman placerade MQ Holding på börsen sommaren 2010. Vid introduktionstillfället var kursen knappt 32 kronor. Under måndagen handlades aktien på 25 kronor.

Detta belyser också att MQ, i likhet med sina mindre branschkollegor, hade det rejält tufft under fjolåret med en stor kursnedgång. Stabiliteten då stod H&M för, med bara en marginell kursnedgång.

Är det dags för ordentlig revansch för de lite lättare klädbolagen på börsen i år?

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors