Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Det ser ut att bli en lugn börsvecka. Inga kapitalmarknadsdagar står på agendan. Så här i mitten av mars är det också slut med tongivande kvartalsrapporter med nyckeltal som antingen får fart på eller bromsar Stockholmsbörsen.

Men lugnet är med största sannolikhet bara skenbart. Börser världen över är fortsatt på helspänn. Det illustrerar inte minst kursrasen för en vecka sedan vilka till stor del berodde på att marknadens aktörer drog öronen åt sig när den kinesiska regeringen skrev ned tillväxtmålet för 2012.

Och visst finns anledning till oro över tillståndet i det, åtminstone tidigare, stabila tillväxtlokomotivet i öst. I helgen kom nya, oroande signaler när kinesisk exportstatistik landade lägre än vad makroanalytiker hade räknat med.

Efter nyårsledigheten i januari steg importen mer än väntat i Kina i februari samtidigt som exporttillväxten inte nådde upp till förväntningarna. Sammantaget medförde det att utrikeshandeln gav ett underskott på motsvarande 214 miljarder kronor i februari. En ljusglimt i övrig kinesisk statistik var dock att inflationssiffran i februari var lägre än väntat vilket öppnar för vissa lättnader i penningpolitiken.

Eurokrisen är ändå det fortsatt förhärskande orosmolnet som svävar över börserna. Under måndagen riktas blickarna mot ännu ett eurogruppsmöte. Under kvällen väntas finansministrarna i euroområdet fatta beslut om ett andra stödpaket motsvarande 130 miljarder euro till ett påtagligt tilltufsat Grekland.

Senare i veckan kan även USA-statisitik avseende den gångna månaden komma att påverka börshumöret. Inflationssiffror samt producent- och konsumentpriser trillar då in. Och på tal om USA. Från och med i dag och till och med nästa vecka öppnar New Yorkbörserna 14:30 svensk tid. Om två veckor, när även Sverige ställer om till sommartid, är ordningen återställd.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors