Annons

Börsbloggen

Jan Almgren

Jan Almgren

Det blev dubbelt upp! SvD Näringsliv skrev för två månader sedan om armén av rådgivare som tjänar grova pengar på affären mellan Skandia Liv och Skandia AB. Då, i januari, vägrade Skandia fortfarande att berätta om slutnotan. Istället gjorde SvD Näringsliv en försiktig uppskattning med hjälp av personer med insyn i branschen. Siffran blev 60-80 miljoner kronor.
Reaktionen på hemlighetsmakeriet blev stor efter SvD Näringslivs artiklar och Skandia lovade att så småningom gå ut med den faktiska rådgivningsnotan för affären, som är värd 22,5 miljarder.
Det har nu skett och det visar sig att SvD:s uppskattning var försiktig i överkant. Slutnotan för alla inblandade investmentbanker, advokatbyråer, pr-konsulter och experter av olika slag landar på 162 miljoner kronor. Mer än dubbelt så mycket som branschkännare trodde.
För de inblandade – i synnerhet de finansiella rådgivarna Lenner & Partners och Carnegie och advokatbyrån Mannheimer Swartling – är det här goda nyheter. Den här typen av affärer har varit sällsynta de senaste åren och det är bara att gratulera till mångmiljontillskottet i kassan.
För Skandia Livs 1,2 miljoner pensionssparare är läget ett annat. Det är deras pengar som används till att betala notan. Hade inte affären mellan Skandia Liv och Skandia AB genomförts hade de 162 miljonerna varit investerade på börsen eller i något annat tillgångslag. Det är lätt att förstå att många sparare blir både skeptiska och misstänksamma. Nu menar Skandias ledning att sammanslagningen av Skandia Liv och Skandia AB blir bra på alla sätt och att rådgivningsnotan är väl investerade pengar. Det är bara hoppas att de får rätt. Det riktigt provocerande i den här historien är mörkläggningen och hysch-hyschet kring notan från Skandias ledning med vd Bengt-Åke Fagerman i spetsen. Det ska inte behövas tidningsartiklar för att Skandias sparare ska få korrekt och relevant information.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors