Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Miljonersättningar, höga pensionsavsättningar och bonusar för börsdirektörerna fortsätter att flöda. Debatten blir åter aktuell i och med vårens årsstämmor. Mantrat lyder ofta att bolaget måste erbjuda höga arvoden för att ”kunna attrahera rätt personer”. Men ett av de argument jag lättast har kunnat köpa tidigare är det tunga ansvaret och – vad de själva alltid sagt – långa arbetsdagarna.

Det sägs att helger inte existerar i flera börschefers almanackor. Även om nivåerna alltid kan diskuteras är det klart att jobbar man så mycket måste det löna sig. Men. När jag går igenom bolagens förslag på nya styrelser i år får jag inte ihop det. Trots detta extremt tidskrävande jobb som börsbolags-vd, har många av dem tid över till att engagera sig i helt andra bolag. I år föreslås två externa vd:ar väljas in i vitvarujätten Electrolux styrelse. Atlas Copcos vd Ronnie Leten är en av dem. I Atlas Copcos årsredovisning framgår att han fick 9 miljoner i grundlön i fjol plus 5,5 miljoner kronor i bonus för sitt jobb i verkstadsjätten. Av ersättningen att döma måste det vara ett tungt och tidskrävande jobb. Ändå har han nu tid att engagera sig i ett annat stort börsbolag. Även Fredrik Persson, vd för onoterade Axel Johnson, föreslås som ny styrelsemedlem i Electrolux.

Men det är inte unikt. Det verkar finnas många som har svårt att fylla dagarna med sitt uppdrag som börsbolagschef. Tom Johnstone, vd för SKF, har utöver sitt vd-uppdrag tid att sitta i både Husqvarnas och Investors styrelse. Jan Johansson, vd för skogskoncernen SCA, sitter i ståljätten SSAB:s styrelse.

Att sitta i ett börsbolags styrelse är inget som görs med vänsterhanden. Går det utför i bolaget hamnar ansvaret på styrelsen. Det har fastighetsbolaget Kungsledens vd Thomas Erséus fått erfara. Utöver sitt vd-jobb satt han med i HQ:s styrelse. Han är i dag därför delgiven misstanke om allvarliga brott och riskerar fängelse. Vi kan bara anta vad Thomas Erséus råd till sina vd-kollegor borde vara i dag: fokusera på det bolag ni styr.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors