Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Debatten om bankernas vinster har aldrig varit hetare. Stundtals fylld av befogad kritik, stundtals onyanserad. Det är lätt att, som finansminister, sitta i morgonsoffor och skälla på en bank som inte omgående sänker räntan lika mycket som Riksbanken sänker styrräntan. I själva verket vet Anders Borg mycket väl att det inte fungerar så. Det är nog därför många, väl insatta, som tycker att det är Borg som är provocerande.

”Reporäntan har ingen direkt inverkan på räntan med den kortaste löptiden”, skriver Riksbanken i sin Penningpolitiska rapport som publicerades i går. Även om de flesta har kort räntebindningstid på sina bolån, måste bankerna finansiera sig med lån på betydligt längre löptid. Det är en trygghet i hela banksystemet, och en följd av hårdare regleringar. Vid finanskrisens födelse, år 2008, när Lehman Brothers gick omkull, frös den så kallade interbankmarknaden, där bankerna lånar av varandra på daglig basis. Förtroendet för bankerna emellan närapå upphörde och hela systemet var nära att kollapsa. Det är för att undvika en sådan situation som banker i dag ska ha långfristig upplåning. Något finansministern också förespråkar – ena stunden.

Den långa upplåningsräntan har Riksbanken svårare att styra direkt, även om sänkningen över tiden sprider sig till andra räntor. Den långa obligationsräntan, som bankerna använder, styrs av flera faktorer, däribland oron i Europa. Men turbulensen på marknaderna har minskat sedan årsskiftet och långräntan har pressats ner kraftigt. Det, däremot, talar för att bankerna också borde sänka räntorna mer, i stället för de små marginella sänkningar som gjorts i år. Det skulle ge dem nöjdare kunder.

I stället kom ett helt annat meddelande i dag. Nordea höjde vd Christian Clausens lön till 10,5 miljoner kronor, plus bonus, under 2011, med motiveringen att ersättningen är ”marknadsmässig.” Lyxvåning, svagt presterande fonder och nu bolånemarginalerna. Det var vågat att göra en sådan löneökning – men mest av allt olämpligt.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors