Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I veckan uppdagades att intäkterna i Sveriges sjätte största elbolag, Kraft & Kultur, har blåsts upp med 1,8 miljarder kronor. Förhoppningarna om stora framtida intäkter i företaget verkar ha redovisats som faktiska inkomster. Det har pågått i flera år och det har, enligt styrelsen, hittats av bolagets egen internkontroll – som alltså plötsligt en dag vaknat till liv. Självklart hade styrelse och styrelseordförande ingen aning om vad som hänt. I stället är de ”skakade av det vi just nu upplever”, som styrelseordförande Oddbjørn Schei uttrycker det i ett pressmeddelande.

I tisdags var vi nog många journalister som blev uppringda av en pr-firma som skulle hjälpa Kraft & Kultur att hantera krisen (och se till att rätt personer på bolaget skulle komma ut och förklara sig). De flesta medier tackade ja till intervjun med tillförordnade vd och ordförande som fick dundra ut sina budskap. Det blev snabbt tydligt att strategin, om vilka som skulle få bli syndabockar, var fastställd.

”Vi har använt två av de fem största revisionsföretagen i världen till att kontrollera och de har godkänt allt i tio år. De har inte hittat något av det här, och hur det går till vet inte jag”, sa Oddbjørn Schei till medierna.

Mycket är märkligt i den här historien. Men det mest förvånande är kanske att styrelseordförande inte börjar med att vända sig till sig själv och sina närmsta – sin styrelse, vd och riskansvariga – innan man slänger sig över revisorerna.

Det finns naturligtvis mycket att säga om högavlönade revisorer, och hur väl de gör sitt jobb i förhållande till inkomst. Men det blir lite osmakligt när vd och ordförande i ett bolag skäller ut sina revisorer för något som bolagets egna medarbetare inte har haft koll på under flera år. Uppenbarligen har dessa bolagstoppar glömt en liten parentes: styrelsen har alltid högsta ansvaret för vad som sker i ett bolag. Det är knappast revisorerna som gått in och manipulerat räkenskaper för att bolagets anställda skulle få högre bonusar. Att en revisor blundar är en sak som kan kritiseras, men att tro att revisorerna själva har högsta ansvaret för bolaget är ett stort missförstånd. Styrelsen borde kanske ha läst på aktiebolagslagen först, i stället för att ringa pr-konsulter.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors