Annons

Börsbloggen

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Minns ni Island? Öriket som på grund av expansionsgalna banker förvandlades till en superbelånad hedgefond? Nu har det gått tre år sedan kraschen.

Och idag rankar marknaden landet som en säkrare plats att parkera pengarna än eurozonens tredje största ekonomi Italien.

I alla fall att döma av priserna på kreditförsäkringar mot konkurser, så kallade credit default swaps på finansspråk.

Igår, när paniken återigen spred sig över Europa, kostade det 601 000 dollar om året att försäkra ett femårigt lån på tio miljoner dollar till Italien. I april var siffran 100 000 dollar.

Motsvarande kostnad för Island är 347 000 dollar om året.

Det är även mindre än för Spanien där kostnaden igår var 487 000 dollar och även under nivån för Belgien; 350 000 dollar.

Och faktiskt inte alltför långt över vad det kostar att försäkra sig mot en konkurs i AAA-landet Frankrike där en femårig cds handlas i 233 000 dollar, enligt Bloomberg.

Den som hade satsat alla sina pengar på ett sådant scenario för ett år sedan  skulle idag vara en ytterst förmögen person.

Eurosjukans snabba spridning gör att många av kontinentens storföretag betraktas som säkrare än till och med valutaunionens största land Tyskland.

Att försäkra sig mot en konkurs i industrikonglomeratet Siemens kostar 84 000 dollar för ett tiomiljonerdollars lån.

För bolagets hemland Tyskland är motsvarande siffra 98 000 dollar.

Men frågan är hur rättvisande cds-priserna är.  Handelsvolymerna har fallit eftersom uppgörelsen kring Greklands lån har fått investerare att misstänka att försäkringarna inte kommer att gälla om de dystopiska farhågorna om Europa besannas, skriver Financial Times.

När skuldkrisen fortsätter att förvärras blir det allt mer ont om gömställen.

 

 

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors