Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Glöm J, nu är det i bästa fall W eller värsta fallet M som gäller när den väntade konjunkturutvecklingen ska skildras.

Efter krisen 2008 blev det en het debatt om hur den ekonomiska återhämtningen skulle utveckla sig. Många experter varnade då för en ’dubbel dip’ och att den ekonomiska tillväxten skulle komma av sig innan en riktigt stark återhämtning kunde bli aktuell igen. Kort och gott så skulle få uppleva en återhämtning i formen av bokstaven W.

I samband med börsrallyt som startade våren 2009 visste helt plötsligt alla att det istället var bokstaven J som räknades och dubbel dipparna ansågs vara både för pessimistiska och förlegade.

Trots att vi nog alla vara överens om att någon J-återhämtning knappast är aktuell nu, har bokstavskramarna kommit av sig. Jag vet inte om det är djupet och omfånget av den pågående skuldkrisen som gör det svårt att välja en ny bokstav. Men så svårt kan det inte vara. För den som vill går det att återvinna, dubbeldipparna som pratade sig varma om W kanske inte hade så fel. Men med tanke på nuvarande utveckling så måste W beskrivas som mycket optimistisk med tanke på den branta lutningen uppåt i slutet av bokstaven. Vill man vara verkligen pessimistisk så är det läge att lansera en ny variant på bokstav, dubbel L. Eller för den som vill vara den värsta pessimisten är det enda rätta att ta tag i bokstaven M.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors