Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Krisen i euroområdet har nu likt en amerikansk orkan klassificerats upp och kan nu sägas hota det finansiella systemet. Men istället för att tas emot med skräck, osäkerhet och kursfall togs ECB-chefens dom emot med en gäspning.

Enligt ECB-chefen Jean-Claude Trichet har skuldkrisen nu nått nivån ’systemdimension’ vilket han förklarade vid morgonens hearing i Europaparlamentet. Det är i sin roll som chef för ESRB, den europeiska systemrisknämnden som han har makten att uppgradera den europeiska krisen från farlig till ett hot mot det europeiska finansiella systemet.

– Krisen har nått en systemdimension. Statsfinansiell stress har rört sig från mindre ekonomier till några av de  större länderna. Krisen är systematisk och måste hanteras beslutsamt, konstaterade han.

Förra veckans börsrysare verkar dock ha fått investerarna att hellre ta fasta på positiva saker än mer elände. Trichets utspel kan ses som att frågan nu kommer behandlas mer handfast. Tillsammans med uppgifter om att nästa utbetalning till Grekland kan vara i hamn så var det ingen som helt enkelt orkade slå på börslarmet och toksälja. Men systemdimensionsaspekten kommer inte glömmas eller begravas för alltid, utan sparas för att kunna tas fram ur skåpet och dammas av till mer ångestfyllda dagar som garanterat kommer. Den numera officiella krisstämpeln ’systemdimension’ är tyvärr i högsta grad både rättvis och välförtjänt.

 

 

 

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors