Annons

Börsbloggen

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Så kallade hedgefonder, som till skillnad från exempelvis vanliga aktiefonder även kan spekulera i fallande kurser, ska normalt sett erbjuda lite trygghet i oroliga börstider.

 

Men de senaste månaderna, när världens börser rasat, har många hedgefondsförvaltare misslyckats.

 

Under juli till och med september har den genomsnittliga hedgefonden tappat 5,5 procent, enligt analysföretaget Hedge Fund Research.

 

Det är det sämsta kvartalet för hedgefonder sedan slutet av 2008 då Lehman Brothers gick under, skriver Financial Times.

 

Hedgefonder som placerar i aktier har under de första nio månaderna i år inte lyckats slå det breda amerikanska indexet S&P 500 som fallit med 8,7 procent, utdelningar inräknat.

 

Flera tidigare framgångsrika förvaltare, som tillexempel John Paulson som blev stormrik på bostadskraschen i USA, har fått se sina fonder rasa. John Paulsons Advantage har fallit med hela 47 procent i år, varav 19 procent i september enligt FT.

 

En förklaring till de skrala resultaten är de kraftiga svängningarna på börsen som gjort det svårt för till och med de mest rutinerade förvaltarna att hänga med.

 

Turbulensen är uppe på nya rekordnivåer. Enligt Wall Street Journal har New York-börsens Dow Jones index sedan början av augusti svängt med i genomsnitt 1,69 procent per dag. Det ska jämföras med snittet sedan år 2000 som är 0,87 procent.

 

Under 33 av 49 handelsdagar sedan augusti har Dow Jones rört sig upp eller ned med mer än en procent.

Att Dow Jones stiger eller faller med mer än 4 procent på en enda dag är mycket ovanligt. Ifjol hände det tillexempel inte någon gång.

I år har det redan skett tre gånger, alla sedan augusti, skriver WSJ.

Dow Jones har fallit med 13 procent sedan årshögsta i april.

Svängigheten har gjort att många småsparare valt att ta ut pengar från börsen. Sedan maj är utlödet från amerikanska aktiefonder totalt 93 miljarder dollar, enligt Investment Company Institute.

 

”Det finns inga investerare. Det är bara hedgefonder och högfrekvenshandlare. Innan investerarna återvänder till marknaden kommer vi att ha en tuff marknad och den här typen av dumheter kommer fortsätta”, säger Phil Roth, chef för teknisk analys på mäklarfirman Miller Tabak + Co till WSJ.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors