Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Qantas

Foto: Rob Griffith/AP

Så har listan alla flygrädda väntat på kommit – årets säkraste flygbolag. Och vinnare är – trumvirvel –  det australiska bolaget Qantas.

Listan, som sammanställs av sajten AirlineRatings.com, bygger på ett klassificeringssystem där sju stjärnor är bäst och en stjärna sämst. 448 flygbolag runt om i världen granskas, och Qantas förtjänar sin topplacering och sina sju stjärnor tack vare att bolaget inte haft några olyckor med dödsfall sedan starten i början av 1950-talet, skriver AirlineRatings.com.

Direkt efter Qantas, också med sju stjärnor, kommer i alfabetisk ordning Air New Zealand, All Nippon Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, Eva Air, Royal Jordanian, Singapore Airlines och Virgin Atlantic.

Bland de totalt 137 flygbolag som tilldelas sju stjärnor i säkerhetskategorin, men som ändå placerar sig efter de tio i topp märks bland annat SAS, British Airways och Lufthansa.

Ryanair och Norwegian når upp till fem säkerhetsstjärnor.

De osäkraste bolagen, med en endaste säkerhetsstjärna, är kazakstanska Scat, Kam Air från Afghanistan och Bluewing från Surinam.