Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

När jag nyligen drack en kopp kaffe på Narodnitorget i Split tänkte jag: Är detta kanske världens skönaste torg? Nej, tänkte jag sedan, förmodligen inte. Men de här tre torgen har en självklar plats på min subjektiva topplista över just sköna torg. Jag håller mig i Europa.

Place de Jeu de Balle, Bryssel

I Bryssel kan man inte missa ståtliga Grand Place. Detta är den belgiska huvudstadens vackraste plats med sina utsmyckade gilles- och patricierpalats, kaféer, restauranger och sköna uteserveringar. Charmigast är dock ett helt annat torg med en helt annan känsla, nämligen Place de Jeu de Balle i de gamla arbetarkvarteren Marolles. Place de Jeu de Balle är inte lika välpolerat som Grand Place, men det är det som är poängen.

Missa inte torgets osannolika loppmarknad varje dag mellan sju på morgonen till ungefär två på eftermiddagen.

Torget kantas av kaféer och mindre restauranger. De flesta sorterar under rubriken kvarterskrogar.

Piazza Navona, Rom

Jag vet att detta är en enda stor turistfälla, men det spelar ingen roll. Jag gillar de ståtliga palatsen som omger uteserveringarna, och jag gillar Berninis sprutande barockspektakel De fyra flodernas fontän.

Lilla torg, Malmö

Tar mig alltid till restaurangtäta Lilla torg när jag är i Malmö. Tycker om kullerstenen, korsvirkeshusen och känslan av att vara utomlands fast man inte är det.