Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Visst är det skönt att slå sig ner på en uteservering utmed vattnet tillsammans med alla andra turister. Det är en ynnest att få sitta där och lyssna på alla språk som talas omkring en, samtidigt som man tittar ut över det stora blå.

Och visst söker vi gärna upp stadens pittoreska torg dit alla kommer förr eller senare, där vi lugn och ro kan spana in folklivet samtidigt som vi smuttar på vårt kaffe.

Men det är en lika stor kick att hitta det där lilla stället, det som ligger i en trång gränd lite för sig själv. Det som i guideböcker gärna beskrivs som lokalbefolkningens egen favorit eller som ett hål i väggen. Stället som är lite billigare, som inte är fullt så tillrättalagt, som bara är.

Jag har hittat ett sådant ställe i Split och det heter None. Det är ingen gourmérestaurang, men ett bra frukostställe med goda mackor och riktigt gott kaffe. På menyn står också rätter som cevapi, hamburgare, pizzaslice, korv och fisk så None funkar även som lunchställe. Antingen äter man här vid något av de tre borden, eller så tar man maten med sig.

None ligger på gatan Bosanska nära Narodnitorget i Splits gamla stadsdel. Läget gör att det inte bara är lokalbefolknings favorit. Även vi turister hittar hit. Men det är ett hål i väggen. Och det är billigt.

Foto: Per Johnsson