Annons

Börsbloggen

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Den som är satt i skuld är icke fri, brukar det heta.

Ingen förstår detta talessätt bättre än en bankdirektör.

För en bank är att låna lite som att andas.  Precis som vi människor behöver fylla lungorna med syre då och då är banker beroende av att låna pengar för att hålla verksamheten igång.

De pengar som banken lånar ut har nämligen lånats av någon annan, antingen dina och mina pengar på sparkonton eller från investerare på obligationsmarknaden.

När lånen förfaller måste de ersättas av nya. Just nu är det lättare sagt än gjort.

Ett tydligt tecken på det kom från Europeiska centralbanken ECB idag. Banken rapporterar att banker i Europa lånade 8,6 miljarder euro i så kallade lån över natten hos ECB på torsdagen.

Det är den högsta siffran sedan i mars och indikerar att någon eller flera banker har rejäl andnöd.

För en bank som fått nej av alla andra långivare är ECB den allra sista nödlösningen. För dessa livräddande lån tar ECB ut en straffränta på 2 procent.

När storbankerna börjar köa hos ECB är det därför samma sak som kris i systemet.

– Jag har 40 banker som vill låna och bara en som vill låna ut. Det är inga småbanker utan några av de största i eurozonen. De kan inte låna på marknaden utan måste gå till ECB, säger en handlare till Financial Times.

Samtidigt har det belopp som banker parkerat hos ECB stigit till 313 miljarder euro. De låter alltså hellre pengarna stå där än att låna ut dem till andra banker.

I bästa fall är detta engångsföreteelser. I sämsta fall är det ett tecken på att fullskalig finanspanik är på väg att bryta ut.

Det var just för att förhindra det sistnämnda som världens centralbanker ingrep tidigare i veckan.

Eurons ödesdag har satts till den 9 december, då det är EU-toppmöte. Det kan bli en rysarvecka fram till dess.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors