Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Det är en förstaplats han helst skulle vilja vara utan. Ingen annan fransk president har varit så impopulär som François Hollande – efter bara tio månader vid makten.

Han gick till val på att vara en ”normal president”, till skillnad från den hyperaktive Nicolas Sarkozy som i många fransmäns ögon var för mycket av allting. Ändå ligger socialistpartiets François Hollande betydligt sämre till än vad den konservative Sarkozy gjorde, inte ens ett år efter att han tillträtt.

I TNS Sofres mätning tycker bara 3 av 10 fransmän att Hollande gör ett bra jobb. Sarkozys värde vid samma tidpunkt var 37 procent. Jacques Chirac hade 40 procent och Hollandes stora idol och partikollega, François Mitterrand hade hela 58 procent av folket bakom sig efter tio månader i Elyséepalatset.

Det är givetvis lätt att påpeka att Hollande tillträdde vid värsta möjliga tidpunkt, mitt i en kris där den franska arbetslösheten är på väg mot en ny rekordnivå. Men det är att göra det lite för enkelt för sig. Visst påverkar det, men värt att notera är att Hollande ännu inte genomfört några drastiska nedskärningar och att hans popularitet dalade snabbt. Redan i september, bara tre månader efter att han tillträtt, hade popularitetssiffran fallit 14 procentenheter.

Grafik från Le Figaro 5 mars

Det har två orsaker. Dels fungerade Hollandes kampanjstrategi helt enkelt för bra. Den normale president som kom till makten, är i väljarnas ögon nu för normal. I Frankrike talar man gärna om en republikansk monarki, där presidenten ska ha statsmannamässiga egenskaper och vara någon att se upp till, även om han inte representerar den egna politiska sidan. Där brister Hollande, som är en inlyssnande konsensustyp snarare än en president som går före och leder.

Den andra orsaken är den totala bristen på krisinsikt i Frankrike. Jag var i Paris flera gånger under valkampanjen förra våren och att det var kris och att det behövdes genomföras reformer, var inget som de båda presidentkandidaterna nämnde annat än i förbifarten. Även efter det att socialistpartiet kom till makten har det varit mer fokus på att höja skatterna för de allra rikaste än att informera fransmännen om att landet levt över sina tillgångar i årtionden. Det är egentligen först den senaste månaden som de franska medierna har börjat skriva om att även Frankrike är illa ute, och snart kan sälla sig till krisekonomierna i Sydeuropa. Ändå pratar den franska regeringen fortfarande mest om skattehöjningar som ett sätt att få ner budgetunderskottet till 3 procent av BNP.

Hade väljarna varit inställda på de tuffare tiderna hade heller inte opinionssiffrorna behövt dala fullt så mycket.

LÄS ÄVEN: Hollande först att bryta mot finanspakten

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar