Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

I Tyskland är nu regeringsförhandlingarna klara. En tydlig kompromiss mellan Angela Merkels kristdemokrater och Sigmar Gabriels socialdemokrater, utan stora visioner för framtiden. Men nyval hotar trots allt om hörnet, för först ska SPD:s gräsrötter säga sitt. 

Germany New Government

SPD:s ordförande Sigmar Gabriel tar en paus under regeringsförhandlingarna på tisdagskvällen.

Det var efter en 17 timmar lång maratonförhandling som politikerna från de tre partierna CDU/CSU och SPD presenterade sitt koalitionsfördrag tidigt i morse – över två månader efter det tyska valet den 22 september.

Eller rättare sagt, vi fick reda på de stora dragen. Det finstilta ska läggas fram på en presskonferens vid lunchtid idag. Men det som står klart är att det är en grupp lösa punkter som ska guida den tyska regeringen de kommande fyra åren. Samtliga partier har fått genom det viktigaste på sina önskelistor.

SPD

*Lyckades med sin allra viktigaste fråga. Det blir en landsomfattande minimilön på 8,50 euro i timmen.

*Åldern då tyskar med dubbelt medborgarskap måste välja vilken nationalitet de vill ha, höjs från 18 till 23 år.

*De som betalt in till sin pension i 45 år, kan gå redan vid 63 års ålder.

CSU

*Även Angela Merkels systerparti i Bayern fick igenom sin viktigaste fråga. Det kommer att bli biltullar på Autobahn för utlänningar. Förutsatt att det godkänns i Bryssel.

CDU

*Angela Merkels stora vinst i förhandlingarna är att det inte blir några skattehöjningar.

*Dessutom kommer pensionen för mödrar (läs hemmafruar) som fått barn efter 1992 att höjas.

Koalitionsfördraget kritiseras redan för att inte ha några visioner, och ingen tydlig riktning. De stora problem Tyskland står inför med kraftigt krympande befolkning nämns överhuvudtaget inte. Experter räknar med att antalet 15-64 åringar ska ha minskat med 15 miljoner personer redan 2050. Det är en demografisk bomb som väntar att explodera. Ändå väljer politikerna att återigen sänka pensionsåldern för vissa.

Germany New Government

Angela Merkel anländer till vad som ska bli en 17 timmar lång förhandlingsrunda.

Men det där är ett långsiktigt problem. På kort sikt står landet inför en betydligt knivigare utmaning. SPD:s ordförande har nämligen lovat att socialdemokraternas 470 000 medlemmar ska få rösta ja eller nej till fördraget innan det blir en regering. Omröstningen sker per brev och kommer att äga rum mellan 6-12:e december. Att det jäser i de socialdemokratiska leden är klart. De tyska medierna är fulla med historier om upprörda gräsrötter som kommer att rösta nej och som hellre kastar landet mot nyval än att hjälpa Angela Merkel att bli kansler en tredje gång.

Problemet är att det inte görs några opinionsmätningar och att ingen därför vet hur stark missnöjesfalangen är. Resultatet av omröstningen, som kommer presenteras söndag den 15:e eller måndag den 16:e är bindande för SPD, men det är bara 20 procent av partimedlemmarna behöver rösta.

Det är 94 000 personer.

Av dem behöver mer än hälften säga ja – eller nej.

I praktiken kan alltså drygt 47 000 personer avgöra Tysklands framtid.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter