Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

François Hollandes nattliga skoterturer har fått många fransmän att skaka på huvudet. Inte av moraliska skäl, utan för att presidentens kärleksaffär genomförts så taffligt. Kritiker menar att Hollande undergräver det franska presidentämbetet, och att han nu får ännu svårare att få stöd för sin ekonomiska politik. 

Det är inte så här fransmännen vill se sin president. Eller vill och vill, skandalmagasinet Closer lät trycka en extrastor upplaga när de publicerade bildbevis på president Hollandes påstådda affär med skådespelerskan Julie Gayet förra fredagen – och sålde hela 600 000 exemplar på bara en dag. På de smygtagna bilderna sågs först den 41-åriga Gayet gå in i parets lånade kärleksnäste, för att en liten stund senare följas av en hjälmbeklädd François Hollande som blivit ditskjutsad på en svart skoter av en livvakt.

photos-de-hollandeSom bevis på att det verkligen är Hollande som döljer sig bakom hjälmen publicerar tidningen foton på livvakten från officiella tillfällen när han skyddat presidenten. Dessutom visas närbilder på Hollandes skor, som han även hade på sig vid ett statsbesök några dagar tidigare. ”Har han bara ett par?” frågar Closers journalister lite syrligt, och ger därmed François Hollande ett extra nålstick.

Det är inte affären i sig som ställer till det för Hollande, de franska väljarna är vana vid att deras ledare ger sig ut på amorösa eskapader. Det är att den inte utförts tillräckligt presidentlikt. I Frankrike talar man gärna om la monarchie présidentielle eller le monarque républicain, alltså om en vald president med klara kungliga drag. En man – för det har hittills enbart varit män – som ska stå över folket och gärna omges av en liten mytisk aura. Då passar det sig inte att bli runtskjutsad på en moped som en parningslysten tonåring i målbrottet. Jacques Chirac lät alltid sin trogne chaufför Jean-Claude köra runt honom i limousin till diverse adresser i Paris (en chaufför som senare inte visade sig vara mer lojal än att han gav sin arbetsgivare smeknamnet ”monsieur tre minuter, inklusive dusch”) och François Mitterrand hade såväl otaliga älskarinnor som en andra familj i skuggan av den officiella.

Det finns i princip ingen annan europeisk politiker som har lika mycket makt som den franske presidenten. Det var ingen mindre än Charles de Gaulle som specialsydde rollen till sig själv när han 1958 fick igenom den nya konstitution som skapade den ”femte republiken”. Det nya statsskicket skulle vara en motvikt till den fjärde republiken som präglats av 40- och 50-talets starka parlament och många regeringskriser. Tanken var att försvaga de franska partierna, att skapa en stark ledare och en svag nationalförsamling. För att inte tynga presidenten med det dagliga politiska gnetet infördes även en premiärministerpost. Denne skulle styra ministrarnas arbete och se till att presidentens visioner blev verklighet. Vi talar om en slags landsfader som garanterar välstånd och framgång och inte lägger sig i petitesserna – en kunglig president.

Francois Hollande, Valerie Trierweiler

François Hollande med flickvännen Valérie Trierweiler under lyckligare omständigheter. Bilden är från i somras.

Det är inte Hollande, och det var i ärlighetens namn inte hans föregångare Nicolas Sarkozy heller. ”Sarko” körde ständigt över sina ministrar och styrde det dagliga arbetet in i minsta detalj. Han kritiserades dessutom hårt, inte minst av oppositionsledaren Hollande, för att hans privatliv med skilsmässa och ett nytt giftemål med toppmodellen Carla Bruni blev till en följetong i skvallerpressen. ”Vi är inte intresserade”, sade Hollande då. Ett uttalande han nu får äta upp.

Problemet med den femte republiken är att presidenten måste respekteras för att idén om en allsmäktig ledare ska fungera. Det är därför François Hollandes katastrofalt dåliga förtroendesiffror – han är den minst populäre presidenten genom tiderna – är så skadliga. För Frankrike och för den femte republiken. Därför stärks nu kraven på en ”sjätte republik”. Med en mindre maktfullkomlig president och ett starkare parlament, mer likt det övriga Europa. Idén är inte ny. Den har funnits sedan 70-talet och så sent som i fjol demonstrerade tiotusentals fransmän, ledda av vänsterpartiets Jean-Luc Mélenchon och de Grönas Eva Joly, för en sjätte republik och för att minska presidentens makt.

Någon maktminskning kommer vi knappast att se, men François Hollande behöver ändå få med sig folket på sin nya ekonomiska politik. I veckan gjorde socialisten Hollande en liten högersväng när han bland annat lovade skattesänkningar på 30 miljarder euro för franska företag samtidigt som han förkunnade att hans landsmän måste bli mer produktiva.

I ett Frankrike fyllt med starka fackföreningar (och ständiga demonstrationer) har det traditionellt sett varit lättare att få igenom, och få stöd för, reformer som görs från vänster. Hollande har alltså egentligen förutsättningen att få fart på landets ekonomi. Men för det behöver han fransmännens respekt.

Det är dags för presidenten att bli lite mer kunglig.

 

På grund av föräldraledighet kommer bloggen inte att uppdateras förrän hösten 2014. 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar