Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Frankrike blir först ut med att bryta mot Bryssels nya tuffa budgetregler – bara två månader efter att de infördes. Det är en katastrof för krishanteringen och för EU:s trovärdighet. Nu måste den franske presidenten börja reformera landet på allvar.

Det var ingen rolig rubrik som mötte Le Figaros läsare i förra veckan. ”Bienvenue au Club Med” stod det på förstasidan, en ordlek som inte bara anspelar på den klassiska researrangörens extravaganta semesterorter, utan snarare på att fransmännen nu sällat sig till Medelhavsländernas klubb av krisekonomier. Frankrike har enligt artikeln lämnat ”de dygdiga länderna i norr” för att istället ”spendera pengar man inte har”.

Nu är det inget nytt i sig. Franska staten har sedan 70-talet ständigt levt på lånade pengar, samtidigt som utgifterna fortsatt att växa. Men det som fått inte bara Le Figaro utan stora delar av Europa att reagera, är att Frankrike blir det första landet som bryter mot EU:s nya strängare budgetregler.

Den så kallade finanspakten infördes vid årsskiftet och var tänkt att återupprätta förtroendet för Europas krishantering. Alla EU-länder förutom Storbritannien och Tjeckien lovade dyrt och heligt att sanera sina finanser och att inte ha ett större budgetunderskott än 3 procent av BNP. I Frankrikes fall redan 2013. Annars väntar böter.

Det kommer François Hollande inte att klara. I löftet från presidentvalskampanjen förra våren om att få ordning på budgeten räknades det kallt med att den franska ekonomin skulle växa med 0,8 procent i år, en siffra som bara för några år sedan skulle ses som sjukligt låg, men som nu känns lika sannolik som en miljonvinst på Lotto.

– Alla vet att vi inte kommer nå den tillväxten, sade president Hollande under ett besök i Grekland i början av veckan.

Det ”alla” också vet, är vad det innebär. Finanspaktens trovärdighet blir lika med noll och vi är tillbaka på år 2002. Då var Tyskland och Frankrike de första att bryta mot dåvarande budgetregler och gjorde det därmed fritt fram för övriga länder att följa efter.

Räck upp en hand alla som tror att Bryssel och Berlin kommer tvinga Frankrike att betala böter den här gången?

Det tog inte heller lång tid för EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn att skicka ett brev till alla finansministrar där han slog fast att om ”tillväxten faller oväntat” kan länderna få extra tid på sig att komma till rätta med underskottet.

Olli Rehns ”snällhet” kan få förödande konsekvenser. Hollande behöver pressas utifrån för att göra de reformer Frankrike så väl behöver. Arbetslösheten skenar, fabriker stänger på löpande band och de bolag som finns kvar förlorar i konkurrenskraft mot grannarna i Tyskland. Ändå saknas det riktig krismedvetenhet i Paris. Det är därför trycket från EU blir så viktigt.

För ska någon reformera Frankrike så är det socialistpartiets Hollande. I ett land med ständiga strejker och starka fackföreningar är det lättare att reformera från vänster. Hollande kan med större tyngd säga att han inte har något annat val, och att förändring är enda utvägen.

Så gjorde François Mitterrand. När han kom till makten 1981 var det som Frankrikes förste socialistiske president. Mitterrand förstatligade bolag, införde en femte semestervecka och sänkte pensionsåldern. Minst sagt populära åtgärder bland folket, men de ledde till att investerare flydde och att landet tvingades devalvera francen tre gånger på tre år.

I Mitterrands fall ledde krisen som följde till en politisk helomvändning, med neddragningar och återvunnen konkurrenskraft. Visst klagades det, men han lyckades inte bara reformera landet utan även bli en av Frankrikes mest älskade presidenter.

Att François Hollande har Mitterrand som sin stora politiska förebild vet vi. Han talar också allt mer som den forne presidenten. Nu återstår bara för Hollande att komma till samma politiska insikt som sin idol. Det passar inte in i fransmännens självbild att bli sammanklumpade med krisländerna i syd. Men kanske är det just den spark i baken Hollande behöver.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar