Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Kinnevik tänker inte längre redovisa hur det går för näthandelsbolaget Zalando. Utan resultatsiffror blir det omöjligt för aktieägare och analytiker att utvärdera Stenbecks miljardsatsning. Men det kanske är det som är syftet, Zalandos förluster är det främsta skälet till att Kinenvik-aktien backat stort i år.

 

Kinnevik kommer inte att rapportera resultatet från sin delägda tyska nätmodehandlare Zalando i kvartalsrapporten för det första kvartalet, som publiceras på måndag. Zalando själv kommer att lämna en verksamhetsuppdatering den 9 maj, men utan att ange något om lönsamheten. Det uppger Kinneviks och Zalandos kommunikationschefer Torun Litzén och Boris Radke till Nyhetsbyrån Direkt.

Unknown-8

Hittills har Zalando rapporterat lönsamhet helårsvis. I bokslutskommunikén den 14 februari rapporterade Kinnevik Zalandos helårsomsättning och rörelseresultat. Försäljningen understeg förväntningarna något, och den negativa rörelsemarginalen var betydligt större än analytikernas förväntningar – minus 7 procent, mot väntade minus 2,1 procent enligt SME Direkt. Kinneviks B-aktie föll 12 procent under rapportdagen, och har sedan dess backat ytterligare och har tappat 24 procent sedan årsskiftet.

 

Slutsatsen är att trots det branta kursfallet i Kinnevik från 310 kronor vid årsskiftet till nuvarande 225 kronors nivå är nedsidan fortsatt hög. Kinneviks bokförda värden motsvarar knappt 190 kronor per aktie. Då ska man även vara medveten om att bolaget gjorde kraftiga uppskrivningar under 2013 av bland annat Zalandoinnehavet.

Unknown-7

Kinnevik har investerat omkring 8 miljarder kronor i Zalando. Bolaget värderas till två gånger försäljningen vilket motsvarar ett värde enligt senaste rapporten på över 12 miljarder kronor. Att Kinnevik inte längre tänker informera om Zalandos resultat omöjliggör för investerarna att skapa sig en egen uppfattning om värdet.

 

Den senaste tiden har analytiker och investerare allt mer kompletterat nyckeltal som försäljning och försäljningstillväxt med att även titta på vinster och förluster. Lönsamma näthandelsbolag har värderats upp medan förlustbolag som Zalando tappat.

 

Samtidigt kan mörkläggningen runt Zalando vara ett tecken på Att Kinnevik överväger en försäljning av bolaget. Tidigare i veckan kom nya rykten om att fler rådgivare utsetts inför en försäljning eller börsnotering. Men tills Kinnevik lämnar klara besked på den punkten är det bara att beklaga det nya hemlighetsmakeriet runt Zalando.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: