Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

15 miljarder i utdelning räcker inte. Ordförande Björn ’Nalle’ Wahlroos vill ha mer pengar från banken. Samtidigt ökar antalet missnöjda kunder och de anställda tvingas spara 8 miljarder för att öka vinsten.

För andra gången på kort tid flaggar Wahlroos för höjd utdelning i den fornstatliga banken Nordea. Den indirekta storägaren och tillika ordföranden sneglar mot Swedbank och slår fast att en större del av vinsten ska delas ut nästa gång. Så sent som i höstas klippte Björn ‘Nalle’ Wahlroos till för höjd utdelning i Nordea, mitt framför näsan på finansminister Anders Borg vid bankkonferens, SvD Näringsliv Bank Summit.

Facit blev en utdelningshöjning, från tidigare 40 procent av Nordeas vinst, slog styrelsen fast att 56 procent skulle delas ut. Därmed landade utdelningen för 2013 på drygt 15 miljarder kronor. Om Wahlroos vill mäta sig med Swedbank, som delar ut mest av sin vinst, och om vinstnivån ligger kvar på minst oförändrat så är det en utdelning på plus 20 miljarder Wahlroos ser framför sig för nästa år.

Unknown-1

Guldregnet är välkommet bland aktieägarna men frågan är hur redan pressad bankpersonal och missnöjda kunder kommer reagera. I samband med bokslutet i januari där utdelningen slogs fast, levererades också ett nytt kostnadsbesparingsprogram. Oförändrade kostnader motsvarar besparingar på 8 miljarder kronor. En återhållsam personalpolitik och blygsamma löneökningar ligger i potten. Men Därmed garanteras ägarna med Wahlroos Sampo i spetsen fortsatt höga vinster i Nordea.

 

Ett fortsatt gnetande i Nordea drabbar inte bara anställda utan även kunderna i slutändan. Intressant nog är det just Nordeas kunder som redan är de minst nöjda bland storbankerna. Nordeakundernas ogillande har ökat under flera år. Banken ligger nummer mycket nära den punkt då ’det blir mycket svårt att motivera sina kunder att stanna kvar’, enligt svenskt Kvalitetsindex som gjorde den senaste undersökningen.

joakim-von-anka-badar-i-pengar

Joakim von Anka? – Nej Björn Wahlroos. Utdelningshöjningarna fyller även indirekt på Wahlroos egna fickor. Största ägare i Nordea är försäkringskoncernen Sampo med 20 procent av aktierna. Av årets utdelning var det lite drygt 3 miljarder som tillföll huvudägaren. Björn Wahlroos själv äger 2 procent av aktierna i Sampo. Så det var en liten påfyllnad med 60 miljoner kronor för Björn Wahlroos, sett till hans ägarandel i Sampo. Men som sagt nästa år lär det bli ännu mer.

– Vi blir tvungna att dela ut hälften för att vi inte ska simma i kapital, var beskedet från Björn Wahlroos till Anders borg i höstas.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: