Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Scanias vänner når inte 10% – än. Det har varit minst sagt trögt för nejsägarna att organisera sig mot VW bud på Scania. Samtidigt lyckas Volkswagen prata ned Scanias aktiekurs genom att upprepa beskedet att det absolut inte blir budhöjning.

Två större institutioner som äger aktier i Scania har tackat nej till VW:s bud på 200 kronor per aktie. Men Fjärde AP-fonden och Skandia gav beskedet på ett tidigt stadium och trots att deras nej nu backas upp av ett nej från de oberoende ledamöterna i styrelsen så har inte fler officiellt ställt sig bakom budnejet. Men till Fjärde AP-Fonden och Skandia kan sannolikt andra av ’Scanias vänner’, den grupp av ägare som först tog strid för minoritetens intresse i bolaget mot VW, som AMF, Robur och Alecta räknas samt några till. Då landar ett nejläger på runt 6-7 procent.

Unknown-2

Caroline af Ugglas, ägaransvarig på Skandia säger nej

Scanias vänner har hört av sig till andra svenska storägare med en förfrågan om de vill ansluta sig till nej-lägret. Men hittills har beskeden låtit dröja. Nordea med 0,7 procent av kapitalet gillar budet och verkar inte ha några planer på att slåss för ett högre bud enligt Dagens Industri. Även om fondförvaltningen är fristående så är det värt att notera att just Nordea är en av rådgivarna till Volkswagen.

Det är först med 10 procent av aktierna som ett budmotstånd tas på ett större allvar. Men det finns gott om tid innan budtiden går ut den 25 april och Scanias vänner har trots allt tillräckligt med aktier nu för att hålla budgivaren på halster. Men frågan är om det kommer leda till en budhöjning eller om Volkswagen istället väljer att dra tillbaka budet.

Flera av Scanias aktieägare satte eftermiddagskaffet i halsen igår. Plötsligt dippade kursen hastigt två kronor ned under 190 nivån till 189 kronor. Förklaringen till kursfallet var budskapet som Volkswagens finanschef Hans-Dieter Pötsch levererade under en lunch i New York.

– VW har upplevts som lite otydligare tidigare men nu fick vi besked om vad som kan tolkas som en alternativ plan. Pötsch förklarade att VW anser att det finns sätt att genomföra strategin med stora synergier även om budet inte går igenom, förklarar en förvaltare kursfallet för SvD Näringsliv.

Unknown-3

Volkswagens finanschef Hans-Dieter Pötsch kan vara övertygande

VW:s finansdirektör ska även ha lagts sig vinn om att vara extra tydlig med budskapet att VW inte tänker höja budet. 200 kronor ska vara absolut max eftersom integrationen och implementeringen av den framtida strategin inte hänger på total kontroll. VW:s budskap är inte oväntat utan ska ses som i ljuset av att fordonsjätten är ute och presentera sig själva och budet på Scania lite närmare. Omsättningen av aktier var inte heller särskilt stor. Men det kan vara vettigt att hålla koll på Pötsch lunchmöten, från och med måndag ska VW vara på plats i London och det ska bli intressant om investerarna på den här sidan av Atlanten läser in samma beslutsamhet som de i New York.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: