Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Lars Nyberg riskerar rättsliga åtgärder för sina tidigare insatser som vd i Telia, nu handlar det framförallt om affärerna i Kazakstan. Att revisorerna inte ger honom ansvarsfrihet innebär att många aktieägare inte heller kommer göra det på bolagsstämman.

Det är mycket ovanligt att revisorerna i stora börsbolag sätter sig på tvären inför kort tid bolagsstämman. Det finns liksom ingen tid att spela med innan ägarna ska säga sitt och rösta. Den luddiga skrivelsen i Telias årsredovisning, där revisorerna vägrar ta ställning till om Lars Nyberg ska få ansvarsfrihet eller inte är på så sätt unik. Men revisorernas ovilja att sätta ned foten ordentligt är ytterst en tajming fråga med syftet att hålla alla dörrar öppna.

 

Unknown-3

Det kan tyckas märkligt att den tillförordnade vd:n och tidigare finansdirektören Per-Arne Blomquist som tog vid 1 februari 2013 till 1 september och sedan fick sparken får ansvarsfrihet av revisorerna. Vilket ansvar Lars Nyberg egentligen haft i den hårt kritiserade affären i Uzbekistan är inte klarlagt än, men under januari 2013, den period han nu får underkänt för sker en helt annan affär.

Vid den tidpunkten slutförde Nyberg nämligen ett licensköp i Kazakstan. Affären beskrivs ha skett på likartat sett som den i Uzbekistan 2007. Köpet har inte varit friktionsfritt heller eftersom de lyfts fram i senaste bokslutet då Telia tvingas skriva ned värdet på verksamheten med en halv miljard kronor.

Den granskningen som på styrelsens uppdrag genomförs av Telias affärer i Euroasien är på gång. Den har dock redan fått styrelsen att agera och dialogen med åklagarmyndigheten som bland annat tittar på korruptions- och penningtvätts frågorna runt Telias affärer Euroasien inklusive Nybergs Kazakstanaffär fortsätter.

Revisorernas icke ställningstagande är egentligen ett solklart underkännande till Lars Nybergs insatser i Telia. Bara det faktum att revisorerna inte ger Lars Nyberg grönt ljus i årsredovisningen innebär att de flesta aktieägare, däribland svenska staten med drygt 37 procent av ägandet, skulle få svårt att förklara varför de skulle vilja ge honom ansvarsfrihet. Stämman hålls redan den 2 april. Det krävs enbart att ägare till 10 procent av aktierna delar revisorernas tveksamhet inför Nyberg för att han inte ska få ansvarsfrihet.

Att inte få ansvarsfrihet innebär att styrelsen kan rikta skadeståndsanspråk till Nyberg. Med tanke på att Telia är ett riktigt stort bolag så finns risken att en eventuell skada mätt i pengar kan innebära en saftig stämning av Nyberg när aktieägarna söker kompensation.

Framkommer det att det finns misstanke om att det begåtts ett brott så spelar det dock ingen roll hur aktieägarna agerat på stämman eftersom det då drivs av en åklagare till domstol. Det betyder i sin tur att tidigare styrelsemedlemmar under motsvarande period också kan ställas till svars.

 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: