Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Joakim von Anka? – Nej Björn Wahlroos.

Storägaren i Sampo och Nordeas styrelseordförande Björn ’Nalle’ Wahlroos slog ett slag för höjd utdelning i Nordea mitt framför näsan på finansminister Anders Borg vid tisdagens bankkonferans, SvD Näringsliv Bank Summit.

Björn Wahlroos var den talare som var först ut, men han hann knappt börja innan Anders Borg slank in och satt sig på första åhörarbänk. Björn Wahlroos anförande sköt in sig på det globala ekonomiska tillståndet och det var först vid frågestunden som Nordea berördes. Svenska staten har som bekant nyligen lämnat bankens ägarled helt. Men Anders Borg och Finansinspektionen är inte helförtjusta i bankens syn på buffertar och utdelningslöftena till aktieägarna.

Unknown-1

I samband med kvartalsrapporten i oktober utlovade Nordeas vd Christian Clausen en höjning av utdelningen. Finansinspektionen knorrar och påpekar att det är bra om bankerna tar höjd för högre riskvikter i god tid och inte lovar för mycket till sina ägare. Men Christian Clausen backades upp ordentligt av sin ordförande i samband med Bank Summit mötet.

– Vi blir tvungna att dela ut hälften för att vi inte ska simma i kapital, var beskedet från Björn Wahlroos.

joakim-von-anka-badar-i-pengar

Nordea har som nuvarande utdelningspolicy att dela ut 40 procent till sina aktieägare. Björn Wahlroos konstaterade också att utan svenska staten i ägarlistan kunde vårens bolagsstämma sannolikt kortas med minst en halvtimme.

Anders Borg drog ett snett leende åt Björn Wahlroos utdelningsreplik men såg inte överförtjust ut. Senare under sitt eget anförande raljerade han lite över Björn Wahlroos.

– Jag vill absolut ha Nordea kvar. Jag tycker att Nalles föresläsning här visar vilket värde det är att ha Nordea här (i Sverige reds anm), konstaterade Borg.

Unknown-2

Anders Borg underströk också återigen att bankerna borde hålla i sina pengar.

– Är man en bra och lönsam bank kan man naturligtvis göra vissa utdelningar. Men bankerna ska göra en samlad bedömning och komma ihåg att det kommer komma gradvis hårdare regleringar för banksektorn framöver. En icke oväsentlig del av vinsterna bör sparas i bankerna.

 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: