Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Högre riskvikt – ett slag i luften?

Det ska bli dyrare att låna till bostaden, igen. Mer eller mindre frivilligt står nu finansminister Anders Borg, Riksbankens Stefan Ingves och Finansinspektionens Martin Andersson på samma sida när det gäller att göra det dyrare för bankerna att låna ut pengar till bostadsköp. För varje krona som lånas ut ska bankerna spara lite mer i ladorna än tidigare.

Tanken är att bankerna som vanligt ska ta ut de högre kostnaderna på kunderna genom att ta mer i ränta. Räntan på ett bolån väntas bli runt 30 räntepunkter högre (0.3 procentenheter). Det låter rimligt och logiskt. Redan i fredags, dagen efter Finansinspektionens besked om att myndigheten vill se högre riskvikter höjde Swedbank boräntan med hänvisning till just högre kostnader för utlåning. (Den höjningen kan dock kritiseras ur flera aspekter framförallt varför banken gör det nu innan något beslut om höjda riskvikter har fattats.)

Frågan är dock om det verkligen blir en så klockren träff på bolånebubblan hos de övriga bankerna och om Swedbank kan tvingas backa.

Unknown-2

Michael Wolf, vd Swedbank

Allt annat lika är det till exempel fortfarande betydligt dyrare för en bank att låna ut pengar till små och medelstora företag än att låna ut till pengar för ett köp av en nyproducerad vindsvåning på Östermalm.

Unknown-10

Vare sig man gillar tanken eller inte är i praktiken en banks balansräkning en högst privat angelägenhet för banken. Det är inte en orimlig tanke snarare en att bankerna ser på sin utlåning i ett helhetsperspektiv. Då det fortfarande är billigare att låna ut till bostadsköpare än vad det är att låna ut till Lilla AB är det ingen vild gissning att pengar som används i företagsutlåning omfördelas till lån av bostadsköp. Det blir lönsammare för banken.

Låt oss anta att hela kostnadsökningen för riskvikter inte förs över till bolånekunderna. Utan istället blev effekten att små och medelstora företag, som ska hjälpa till att driva ekonomisk tillväxt, får det svårare att låna. Då blir Borg, Ingves och Anderssons senaste regleringsiver inte bara en bom, tyvärr så ger istället skjutningen mot bolånemålet en högst oväntad och smärtsam rikoschett.

images-2

James Bond träffar rätt

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: