Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Det lönar sig att låna ut pengar dyrt, kunder som har svårt att få lån hos storbankerna blir en guldgruva för Bluestep. Bluesteps chefer går inte heller lottlösa. Förutom  mångmiljonlön får de också en ordentlig bonus.

Känner du igen reklamen?

Vi arbetar lite annorlunda….

Det är inte magi, vi anstränger oss bara lite mer!

Bluestep talar gärna om sin förträfflighet i sin reklam. Med tanke på att Bluesteps kunder förra året betalade en snittränta på nästan 8 procent, så måste man hålla med om att de arbetar lite annorlunda.

Unknown-6

Men det är inte bara hutlösa priser på bolån som får Blustep att sticka ut. Finansbolaget Bluestep lånar ut pengar till mindre kreditvärdiga kunder. Förra året växte utlåningen med 22 procent till 5,6 miljarder kronor. Bluestep lyckades vända förlust till vinst för 2012 på knappt 56 miljoner kronor. Den snabba tillväxten och vinsten har givit ett ordentligt avtryck i toppchefernas plånböcker.

Unknown-5

Bluesteps vd David Torpey fick en topplön på 4,5 miljoner förra året. Han fick även en bonus på 1,1 miljoner kronor. Koncernchef och styrelseledamot Rolf Stub fick 3,8 miljoner kronor i lön och 2,8 miljoner i bonus. Styrelseledamoten Peter Gertman, tidigare anställd hos statliga SBAB, fick 1,5 miljoner kronor i lön och nästan en halv miljon kronor i bonus.

I jämförelse med storbankerna kanske det inte låter så mycket. Men jämför man ersättningarna till Bluesteps chefer med till exempel utlåningen så är det klart högre än hos till exempel storbankerna. Handelsbankens vd Pär Boman fick förra året 10,9 miljoner kronor i lön. Swedbanks vd Michael Wolf fick 8 miljoner kronor. Ingen av herrarna hade bonus. Tillsammans hade bankerna samtidigt lånat ut drygt 1 100 miljarder kronor till bostadsköpare.

Min kollega Andreas Cervenka har här granskat hela årsredovisningen lite närmare här. Tidigare Har SvD Näringsliv kunnat berätta om hur storbankerna sålt vidare kunder till Bluestep.

 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: