Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Swedbank presenterade en riktigt bra rapport, vinsten för kvartalet lyfte mer än en halv miljard till 4,2 miljarder för kvartalet. Men den verkliga överraskningen om man nu bortser från siffrorna är att bankens vd Michael Wolf verkar ha surnat till ordentligt.

Föremålet för hans trumpenhet är regeringen. Michael Wolf ger bakläxa till finansminister Anders Borgs strategi att få bukt med bolånefrågan. ’Vi kan konstatera att ökade kapitalkrav på bankerna aldrig kan lösa obalanserna kring bostadsfrågan’ skriver han i sitt vd-ord. Michael Wolf passar också på att varna regeringen för att den politik som förs fram av Anders Borg hämmar tillväxten.

Unknown-2

Michael Wolf, vd Swedbank, är sur

Regeringen vill skärpa kraven på hur mycket pengar en bank måste hålla i reserv för att få låna ut vissa summor pengar. Samtidigt har regeringen stramat åt utlåningen med krav på större kapitalinsatser vid bostadsköp. Även amorteringskrav, det vill säga att kunderna även ska börja betala av lånet på sin bostad ligger i korten. Senaste utspelet var att regeringen vill tumma på bankernas panträtt och kostnaden för att lösa lån i förtid. Bankerna har hittills hållit en låg profil i frågan, Michael Wolf är den förste bank vd:n som öppet vågar ifrågasätta om Anders Borg och regeringens politik är särskilt intelligent.

Unknown-3

Anders Borg, finansminister, har för första gången blivit påhoppad av en bank

’Vi vill hjälpa våra kunder till egen bostad och lånar gärna ut till nybyggnation. Men vi vill inte vara med på en karusell där samma bostad belånas till ständigt högre nivåer. Vår bedömning är att ökade kapitalkrav på banker inte är en framkomlig väg för att komma till rätta med det svenska problemet med för lite bostäder, vilket hämmar den potentiella tillväxten.

Resten av bankerna ska rapportera under veckan, frågan är om övriga är lika frispråkiga. Det har under en längre tid spekulerats i ett vd byte på Swedbank. Michael Wolfs i banksammanhang, finger åt regeringen, kanske är hans nya öppenhet ett tecken på att han nu har en klar exit.

images-1

Swedbanks reklam riktar sig till nästan alla, men inte finansminister Anders Borg

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: