Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Vi svenskar fortsätter att skuldsätta oss hårt för att ha råd med drömboendet. Enligt vissa parametrar hör vi till ett av de mest skuldsatta folkslagen i världen. Men all oro för för en bolånebubbla är överdriven, tycker Handelsbankens analytiker.

Bostader_809927c

Det var 2006 som vi lånade som mest. Då var lånetillväxten 16 procent. Vår låneaptit växer fortfarande men numera med mer modesta 5 procent. Men det innebär fortfarande att lånen växer fortare än vad våra inkomster gör. Riksbanken, finansminister, finansmarknadsministern och Finansinspektionen är minst sagt oroade över utvecklingen.  Men att få bukt med problemet är lättare sagt än gjort.

Att minska till exempel ränteavdragen för att kyla ned hushållen är inte aktuellt så nära in på valet. Att genom lagstiftning få oss att betala av mer på sina lån är inte heller en rolig politisk väg att gå. Men att spräcka bolånebubbla kanske inte ens behövs, för enligt en analys av Handelsbanken så existerar den inte.

images

De senaste 10-15 åren så har svenska storstäder haft ett underskott av bostäder. Det byggs helt enkelt inte tillräckligt med nytt för att mätta efterfrågan så underskottet på bostäder fortsätter att växa. Därmed är prisstegringen på bostäder motiverad –hävdar banken.

Omvandlingen hyresrätter till bostadsrätter har varit betydande. Det innebär att de lån som fastighetsägaren oftast bolag tidigare hade nu är överförda till de hushåll som köpt sina lägenheter. Totala lånebördan för fastigheten har inte ökat nämnvärt.

Andra faktorer som utmärker svensk bomarknad och gör den mindre riskfylld är bland annat att vi inte har en kultur av att köpa flera lägenheter för att sedan hyra ut och därmed spekulera i en fortsatt värdeuppgång. Sverige har också en tradition av låga kreditförluster. Det vill säga de flesta svenskar klarar av att betala sina räntor på sina bolån – trots eventuell arbetslöshet eller långvarig sjukdom.

Handelsbanken lutar sig även mot Finansinspektionens egna simuleringar av en rejäl finansiella svensk baksmälla för att jaga bort föreställningen om en bobubbla.

Vid ett 20 procentigt prisfall på bostäder och en arbetslöshet på 15 procent så är det förvånande nog enbart 2 procent av hushållen som får problem, konstaterar banken.

Argumenten kanske ändå inte riktigt biter på finansmarknadsminister Peter Norman&Co. Men frågan kvarstår behöver den heta bostadsmarknaden kylas ned eller inte? Att som Norman bara prata om en amorteringskultur får ju knappast någon effekt på budgivningshetsen i storstäderna. Det lär krävas lagstiftning.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: