Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Så är den äntligen här: valdagen. Efter ett otal debatter och mängder av utspel och mer eller mindre grundade spekulationer, tror jag att många som jag känner att det är rätt skönt att vi får sätta punkt för valrörelsen 2014 och bege oss till valurnorna.

Många har dock redan röstat. I skrivande stund är det enligt Valmyndighetens webbsida 2 479 727 personer som redan har lagt sin röst. Som jag har skrivit om tidigare släpar rapporteringen efter en del (se t.ex. här), vilket gör att jämförelser med 2010 haltar betänkligt. Men om vi ser till de förtidsröster som har rapporterats in för dagarna fram till och med torsdagen den 11 september är det 2 066 292 till antalet, och det är en ökning med 209 483 röster i jämförelse med 2010.

Samtidigt har även antalet röstberättigade ökat. Det är därför mer relevant att tala om andelar än antal i det här fallet (och i många andra fall). Men ett problem i sammanhanget är att vi inte vet i vilka val de förtidsröstande har röstat i. Fast om vi antar att alla har röstat i riksdagsvalet innebär det att 28,2 procent av de röstberättigade hade förtidsröstat till och med 11 september. Om vi jämför med motsvarande period 2010 innebär det en ökning med 2,1 procentenheter.

Det står redan klart att en större andel av de röstberättigade kommer att förtidsrösta i år än 2010. Det återstår dock att se om det beror på att förtidsröstandet har blivit mer populärt eller om valdeltagandet stiger. En rimlig gissning är både och. I vilket fall tyder allt på att vi får ett högt valdeltagande även i årets riksdagsval.

Själv valde jag att gå till vallokal för att rösta. Det är fantastiskt att se alla som arbetar för att valet ska genomföras på ett bra sätt. Jag kan varmt rekommendera att arbeta i vallokal: det är ett utmärkt sätt att lära känna andra personer och samtidigt få vara en liten kugge i vårt demokratiska maskineri.

Fast det finns delar som kan förbättras kring och i vallokalerna. På DN debatt skriver i dag statsvetarna Stefan Dahlberg, Göran Duus-Otterström och Johan Karlsson Schaffer om problemet med att man som väljare öppet ska plocka valsedlar från ställ. En del plockar med valsedlar för olika partier för att det inte ska framgå hur rösten sedan faller. Men det finns sätt att reformera detta förfarande och artikelförfattarna pekar på lösningar som enhetsvalsedlar (en valsedel för alla partier) och skrivare i valbåset. Själv är jag mer förtjust i den förra lösningen. Precis som artikelförfattarna tycker jag inte att e-röstning är någon bra lösning (se t.ex. här).

Ett liknande problem finns utanför vallokalerna där partiföreträdare står och delar ut valsedlar. Man kan å ena sidan hävda att det är bra att det finns partirepresentanter att fråga om man som väljare är tvekande, men å andra sidan kan det för andra vara olustigt att valsedlar sträcks fram (ibland av grannar eller arbetskamrater eller bridgepartners). Min personliga åsikt är att man som väljare bör få gå in i en vallokal och göra sin röst hörd utan att behöva värja sig för alla framsträckta valsedlar. Däremot har jag inget emot att partierna finns tillgängliga för väljarna, bara på behörigt avstånd.

Tidigare avstod partierna från att kampanja på valdagen. Den traditionen bröts av Alliansen 2006 med motiveringen att det är dumt att stänga valstugorna på valdagen då väljarna kan behöva svar. En annan tradition har varit att inte presentera opinionsmätningar och vallokalsundersökningar (så kallade exit polls) innan vallokalerna har stängt. Väljarna har fått rösta i lugn och ro.

Men nu har Metro meddelat att de i samarbete med YouGov kommer att bryta den traditionen och presentera en exit poll redan på eftermiddagen. Detta har med rätta väckt upprördhet. Jag skulle inte hävda att detta hotar demokratin, men det kan påverka väljares beslut om vilket parti de ska rösta på och om de över huvud taget ska rösta. Risken finns också att mätningen ger en felaktig bild. Exempelvis var SVT:s vallokalsundersökning Valu lite snett ute i vårens EU-val. Och det är tråkigt att Metro inte kan vänta några timmar utan istället tycker att klicken är viktigare.

Antagligen kommer detta att föranleda en debatt om förbud av publicering av vallokalsundersökningar innan vallokalerna har stängt. Jag tror inte själv på förbud. Men jag hoppas att övrig media och olika debattörer väljer att inte rapportera om Metros undersökning innan vallokalerna har stängt. Då kan vi väljare förhoppningsvis rösta i lugn och ro och strunta i att läsa Metro.

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv