Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Jag har tagit upp förtidsröstningen några gånger tidigare här i bloggen, bland annat har jag påpekat att Valmyndighetens statistik lätt kan feltolkas. Detta då det är en viss eftersläpning i rapporteringen av förtidsröster, men på Valmyndighetens webbsida jämförs vad som hittills har rapporterats in för alla dagar som förtidsröstningen pågått 2014 med vad som till slut rapporterades in för samma dagar 2010.

En sådan feltolkning har till exempel gjorts av TT, som igår presenterade nyheten att förtidsröstningen minskar i år. Men den uppgiften stämmer inte. Om vi ser till de nio första dagarna av förtidsröstning har 812 027 röster kommit in i 2014 års val, vilket kan jämföras med 734 027 röster 2010. En klar ökning med andra ord. Även om vi relaterar till antalet röstberättigade i riksdagsval (och därmed gör antagandet att alla förtidsröstande röstar i riksdagsval), så ökar andelen förtidsröstande, från 10,3 till 11,1 procent.

Ökningen kan bero på att det är just förtidsröstande ökar i popularitet. Men den kan även bero på att valdeltagandet ökar i förhållande till 2010. Detta återstår att se, men allt tyder på att vi får ett högt valdeltagande även 2014.

förtidsröst_av_kum_140908

Om bloggen



Välkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv

Fler bloggar