Annons

Trehundratolv

Richard Öhrvall

Richard Öhrvall

Vi fortsätter diagramkavalkaden med ett av få partier som gick framåt i både EU- och riksdagsvalet 2014: Vänsterpartiet. Framgångarna var dock blygsamma: I EU-valet ökade partiet med 0,6 procentenheter till 6,3 procent och i riksdagsvalet med 0,1 procentenheter till 5,7 procent. Partiet gjorde alltså ett något bättre EU-val än riksdagsval 2014.

Om vi ser till valresultat efter kommun så gjorde V ett bättre EU-val än riksdagsval i 278 av landets 290 kommuner. Skillnaden mellan de två valtillfällena är störst i Arvidsjaur, där partiet fick 4,9 procentenheter starkare stöd i EU-valet. Vänsterpartiets klart starkaste fäste är i Pajala och det svagaste är i Vellinge. Det gäller i båda valen.

Vänsterpartiets resultat i EU- och riksdagsvalet 2014 efter kommun illustreras i nedanstående diagram. Varje kommun är en prick i diagrammet och prickar till höger om den diagonala linjen motsvarar kommuner där V gjorde ett bättre resultat i riksdagsvalet än i EU-valet, och vice versa. Ju större horisontellt avstånd från linjen desto större förändring (för mer information se även det introducerande blogginlägget).

v_eu_ri_2014_ef_ko_red

 

I nedanstående diagram illustreras på samma vis Vänsterpartiets valresultat i riksdagsvalen 2010 och 2014 efter kommun. Trots att V gick framåt totalt sett var det 186 kommuner där partiet tappade stöd. Mest backade partiet i Degerfors, 2,7 procentenheter. Även i Pajala tappade V stöd (-0,9 procentenheter), men trots den nedgången är kommunen som sagt fortfarande Vänsterpartiets starkaste fäste. Vilhelmina var den kommun där V vann mest: +2,6 procentenheter.

v_ri_2010_2014_ef_ko_red

Vi kan även gå ned på finare nivå: valdistriktsnivå. Ett valdistrikt är det område som tillhör en vallokal. Vanligtvis består ett valdistrikt av 800-1 200 personer. Totalt sett fanns det i 2010 års val 5 668 valdistrikt och 5 837 stycken i 2014 års val. I kartorna nedan har jag delat in stödet för V i klasser om 5 procentenheter, men med en viss justering så att den första klassen går upp till 4-procentspärren. Detta ger följande klassindelning: 0-4, 4-10, 10-15, 15-20, 20-25 och 25 procents stöd eller mer (för mer information om indelningen och kartorna se här).

Det finns ett distrikt där ingen röstade på Vänsterpartiet varken i 2010 eller 2014 års riksdagsval. Det är distriktet Åstol i Tjörns kommun. Starkast stöd fick V både 2010 och 2014 i valdistriktet Muodoslompolo-Kaunisvaara i Pajala kommun. Det distriktet är den mörkröda fläcken som framträder uppe i norr på kartorna. Man kan av nedanstående kartor tro att det framför allt är i Norrbotten som V har sina starka fästen, men av de 20 valdistrikt där partiet fick över 20 procent av rösterna i 2014 års riksdagsval ligger 11 i Göteborg. De övriga ligger i Malmö, Umeå och Uppsala, och som sagt ett i Pajala.

 

v_2010_2014

Om bloggenVälkommen till bloggen Trehundratolv! Här skriver jag om valstatistik, väljaropinion och annat som berör den svenska demokratin. Jag kommer även att ta upp statsvetenskapliga forskningsresultat och hur siffror och statistik presenteras i den politiska debatten under valåret 2014.

Namnet Trehundratolv kommer av att vi i år har 312 olika val där vi har möjlighet att välja politiska företrädare som sedan ska representera oss. Det är val i 290 kommuner, 20 landsting/regioner, 1 riksdag och 1 Europaparlament. De sträcker sig från kommunfullmäktigevalet i Bjurholms kommun med 2 000 röstberättigade till Europaparlamentsvalet med 400 miljoner i 28 länder. Tillkommer gör också ett antal lokala folkomröstningar i hela landet.

Jag har i över tio års tid arbetat med att analysera data i Sverige och andra delar av världen. I dag är jag doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, forskar vid Institutet för Näringslivsforskning och arbetar vid Statistiska centralbyråns enhet för demokratistatistik. De tankar jag framför här i bloggen är dock mina egna. Jag ingår även bland skribenterna bakom statsvetarbloggen Politologerna. Mer information om mig kan du hitta på min webbsida. Du är varmt välkommen att höra av dig med synpunkter och tips, antingen genom att lämna en kommentar till ett blogginlägg eller genom ett mejl till: richard.ohrvall@googlemail.com.

Hälsningar Richard Öhrvall

Arkiv