De kallar oss troll (del 1)

NÄTKOMMENTARER För ett par veckor sedan avslutades SvD.s bloggstafett i ämnet läsarkommentarer. Som jag skev då ska vi på SvD.se under hösten se över vårt sätt att jobba med kommentarer. En del i det arbetet är att fråga användarna vad de tycker om dagens system. Resultatet ser ni här: en intervjuserie med de som kommenterar mest på SvD.se. Premiär idag för: De kallar oss troll.

Jag tycker att mycket av debatten kring läsarkommentarer har haft ett inifrån-och-ut-perspektiv. Det vill säga: vi som jobbar med sajterna har framfört våra åsikter och i vissa fall infört begränsningar eller nya regler för läsare som vill kommentera. Men ingen har frågat läsarna.

I vårt inloggningssystem Disqus är du som vill kommentera tvungen att uppge en e-postadress. Den adressen kan vi som jobbar med SvD.se komma åt via admin-gränssnittet. Däremot är den anonym för alla andra. Jag har nu kontaktat ett antal av de personer som kommenterar flitigt på sajten för att ställa en serie frågor.

Svaren (anonyma) publicerar jag här på bloggen i ett antal inlägg. Den här lilla miniserien har jag valt att kalla: De kallar oss troll.

Flera av dem som jag kontaktat svarade glatt på mina frågor. Och deras svar är till stor hjälp för oss på SvD.se när vi går vidare i vårt arbete och våra interna diskussioner. Första intervjun kommer här:

Kön: Man

Antal kommentarer på SvD.se: 5273

Antal likes: 42400

Antal kommentarer på blog.svd.se: 77

• Varför kommenterar du artiklar på SvD.se

– Det är ett sätt att framföra åsikter som annars bara stannar inom en viss krets där annars alla har samma åsikt. Det är också, för de flesta, utvecklande att få sina egna åsikter bemötta och kanske se saker ur en annan synvinkel. Dessutom har jag senaste tiden reagerat mot att vissa journalister och krönikörer, med flera uppträtt arrogant: Vi har betalt, vi tar tillbaka vår rätt att uttrycka åsikter! Luktar demokratur. Ingen har monopol på åsikter, ingen är ofelbar, sakfel bör påpekas. Alternativa infallsvinklar bör kunna framföras, även om det ”inte är någon mänsklig rättighet”.

Väljer du att kommentera utifrån artikelns innehåll eller finns det andra anledningar till att du kommenterar en specifik artikel

– Jag kommenterar utifrån artikelns innehåll och givetvis, vad andra skriver. Uppskattar att få framföra lite åsikter.

• Tycker du att nuvarande system med disqus (inlogg) fungerar bra eller tycker du inte det?

– Ja, jag tycker det fungerar bra.

• Varför är det viktigt att få kommentera artiklar (det finns ju andra forum, bloggar etc)

– Bloggar? Vem läser dem? Ett fåtal trogna. Skall alla ha en blogg och länka den till artiklar blir det nog värre än nuvarande system. Forum, samma sak, samma personer som har samma åsikter. Ointressant!  SvD ger folket chans att läsa mina Otroligt Kloka kommentarer och ge mig på huden om jag har fel! :-)

• Har du läst SvD.s debattregler för kommentarer?

– Jo, jag har läst SvD:s regler och försöker hålla mig till dem. Helt Ok. Men ibland är Kär Moderator lite väl känslig. Fast en del invektiv kan reta upp mig. Men, det går att hantera. De flesta är i alla fall ganska vettiga människor. Fast ibland ger man igen, även om man inte borde gjort det, men som sagt ingen är perfekt.

• Vi har ibland problem med kommentarer som inte håller sig till ämnet i artikeln. Är det något du har funderat på? Vad tycker du man bör göra åt det.

– Kommentarer som inte håller sig till ämnet? Ignorera! De blir ändå bemötta och tillsagda av övriga att hålla sig till ämnet och om de bemöts på ett par kommentarer, so what? Visst dyker det upp troll, men de är snabbt avslöjade och ignorerade.

• Är det viktigt för dig att SvD:s journalister deltar i kommentarsfältet i anslutning till den artikeln de har skrivit?

– Visst vore det trevligt om den som skrivit artikeln i alla fall gör en sammanfattning av kommentarerna visar att de inte bara är en ropande röst i öknen, något som bloggar vanligtvis är. Lite respons är inte helt fel.

• Brukar du kommentera på andra sajter än SvD, och har du i så fall stött på en sajt där tekniken kring kommenteringen fungerar bättre än på SvD och som du tycker vi kan inspireras av?

– Nej! Disqus fungerar ganska bra, en del avbrott, men inget kritiskt. På vissa bloggar skall man titta på krumelurer, bekräfta hit och dit och aldrig kunna ha ett utbyte av åsikter, om man nu inte räknar med veckor eller månader. Totalt trist, ingen respons.

Hur tycker du att vår moderering av kommentarer fungerar?

-Väldig olika! Ibland kan ingen ens säga att det var löjligt med att glassen Black Nogger döptes om utan att moderatorn genast tar bort, tidvis har debatten blivit så sönderhackad att den inte är läsbar, men måste säga att senaste tiden har moderator blivit tuffare och låtit kommentarerna tala för sig själv. Tackar jag för! Ju mindre moderatorn blandar sig i, ju bättre blir folk på att uttrycka sig. Vi andra kan hantera detta och Trollen spricker ändå när solen går upp. Skit i dom!

• Är det viktigt för dig att kunna kommentera anonymt?

Att vara anonym är av egen erfarenhet viktigt. Jag har personligen blivit hotad genom telefonsamtal. Visst! Så länge som människor är som de är och att vissa har RÄTT, om inte annat än så med våld påtvinga sina åsikter är anonymitet ett måste! Och jag tillhör ingen yttersta höger/ vänster!

Fler intervjuer med våra flitigaste kommentatorer publiceras nästa vecka.

Visa kommentarer (9 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

   Själv tycker jag det vore trevligt kunna tillsätta någon ny tanke eller idé till artikeln.Förstår att många läser,även kommentarerna och dessa bla skulle kanske ha nytta av det framförda.Hoppas kan man ju alltid! Har inte kommenterat så länge men det käns värdefullt då jag gör det.Tiden räcker ibland inte till.

 • Anonym

  Denna person summerar till 90% mina egna åsikter i frågan om svd:s kommentarsfält.

 • Anonym

  Sympatiskt initiativ från SvD. Låt debatten vara fri. Låt folk vara anonyma! 

 • robotnr7312

  Trots alla goda intentioner och tindrande blickar så känns Life Science och transhumanistiska drömmar om automatiskt paradis på jorden en smula börsbubbla & Eugenik light. Men som sagt, det är inte vetenskapen i sig som sätter ramarna för rationaliteten. Det är Åtstramningspolitiken. Dvs den sekundära insikten, efter finansbacanalen…om vad som bortom gott och ont behöver göras och vilka som behöver åtgärdas för att rymmas inom budget. När formulären ersätter rätt och fel i bröstet och big data är den nya oljan gott folk, ja då är det kanske nyttigt att ta en titt på det belöningssystem och följande rationalitet som de politiska ramarna gav upphov till i Tyskland efter 1933. (se t.ex Läkarkåren(vetenskapl. institutioner), Audi, Siemens, Allianz, Kodak, Hugo Boss, Volkswagen, Bayer, Coca-Cola(Fanta), Ford, Standard Oil, JP Morgan, Bertelsmann A.G., Braun el IBM)).

 • robotnr7312
 • Misc2

  Filosofi och teknik i kombination låter lovande. Att inte bara förbättra verktygen utan också analysera hur de används och varför.

 • Telephus

  En människa utan värderingar är ingen människa. Nåt för AI-forskarna att bita i f ö.

 • kvack

  ”Varmare värdingar”? Det går kalla kårar i mig när jag hör socialister prata på det viset. Vi alla vet hur ni vill åstadkomma detta och inte fasen är det via fredliga medel. *Tar på sig suspensoaren och håller hårt i plånboken*

 • robotnr7312

  Jag skulle vilja säga riskfördelning.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke behöver skilja på islamkritik och muslimhat, skriver Devin Rexvid. BRÄNNPUNKT

”Att hata islam är
inte en fobi för mig”

Devin Rexvid om kulturministerns satsning.

”Hahne är en arg,
ung, elitistisk man”

Danielsson om utmanaren: Problematisk.

SDU-profil tar strid om makten

SvD avslöjar

Kan riva upp sår. Källa: Total kalabalik.

Abe fördömer mord på IS-gisslan

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer vad som förefaller vara mordet på en japan som hållits som gisslan av Islamiska staten (IS).

Bröstmjölk kan rå på antibiotikaresistens

Forskare i Lund upptäckte ny effekt.

EU-dom ska göra
flygpriser tydligare

Flygbolag

"Slutpriset ska alltid anges."

”Ett avslöjande
– för att det behövs”

KRÖNIKA

Olle Zachrison om SCA-granskning.

Falska ord lades
i Churchills mun

50 år sen

Klassiska citaten – sanna och falska.

Motsägelser präglar minnet av Churchill

under strecket

Centrala gåtor fortsätter att gäcka.

Japansk gisslan
ska ha halshuggits

Video har lagts ut på nätet. Äkthet undersöks.

Kvinna hittad död
i Sigtunafjärden

Man gripen • Polisen misstänker mord.

Misstänkt hatbrott mot romer

PERSTORP

Attack mot sju sovande romska rumäner i en minibuss.

Separatistledare:
Det var vi som sköt

ukraina

Minst 21 döda i raketattack.

Här finns Asiens hemliga hörn

bilder

Lantlig frid och förträffliga stränder.

MItt stockholm | gåtan

”Känns otroligt att trappan finns kvar”

Se förvandlingen från Stockholm 1917.

”Det mest destruktiva dödslägret”

Historien i bilder

Harrison om Auschwitz.

Förintelsen konstruerat begrepp

Idéhistoriker:

"Försvårar förståelsen".

Det bästa med
att få tulpaner

Berglins

Inget man bör göra i affären.