Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

REDESIGN SVD.SE Kan en nyhetssajt bli för lik en tidning? Och är det i så fall ett problem? Nej, jag tror inte det. Det finns delar i en papperstidning som är överlägsna webben: sortering och tydlighet till exempel. Å andra sidan finns det delar i en nyhetssajt som är fenomenalt överlägsna tidningen: snabbheten, interaktiviteten, det sociala, det rörliga, djupet. Ja, listan kan göras lång.

I den redesignade SvD.se – som lanseras senare i vår – har vi försökt att förena båda kanalernas styrkor. Tydlighet och struktur från tidningen; snabbheten och interaktiviteten från webben. Men vi har också försökt att föra dess identitet närmare varandra. Kort sagt: vi vill att du som läsare ska känna och uppleva att du läser Svenska Dagbladet – oavsett om du sitter med en tidning i handen, eller framför en skärm.

Håll handen framför SvD`s logga på dagens sajt. Handen på hjärtat: känner du att du är på Svenska Dagbladet? Eller skulle du kunna vara på vilken nyhetssajt som helst? Ja, vi kan i alla fall vara eniga om att det inte är helt tydligt. Journalistiskt vilar tidning och sajt på samma värdegrund, båda kanalerna vill förmedla nyheter för vår målgrupp, fördjupa och problematisera skeenden här i Sverige och internationellt.

Men medan tidningen i flera utvecklingsprojekt förfinat och tydliggjort sin grafiska identitet, har SvD.se sett ganska oförändrad ut sedan 2007 – en evighet i webbvärlden.

Hittills har vi varit ganska sparsamma med nyheter kring vårt redesignprojekt av SvD.se. Projektet har pågått sedan i oktober och inleddes med att vi skissade fram ett nytt koncept för vad vi tror är framtidens nyhetssajt. Vi har också funderat och formulerat vad vi vill att SvD.se ska vara, och hur sajten står i förhållande till papperstidningen Svenska Dagbladet.

I huvudsak har detta var ett projekt med medarbetare från SvD; vår formchef Anna Thurfjell har ansvarat för designen, som rådgivare har hon haft den brittiska designern Mark Porter, som bland annat designat The Guaridans sajt, iPad- och iPhoneapplikationer, men också papperstidning.

Vår utvecklingsredaktör Ola Henriksson har varit den sammanhållande länken mellan design och teknik. Och utöver det har flera medarbetare från redaktionen varit inblandade i olika faser, och idéarbeten. Vi har också tagit intryck från våra annonsörer och partners som deltagit i workshops.

Just nu sitter SvD´s egna utvecklare tillsammans med utvecklare och designers från Mogul och Oktavilla och jobbar med att bygga och koda den nya sajten.

Från och med i dag, och kommande veckor kommer vi att vara litet mer öppna och berätta om nyheter kring nya SvD.se.

På bilden här ovan ser ni en liten, liten del av SvD.se´s nya startsida. Vi har valt att visa det kanske allra viktigaste: sajtens huvud, sajtens identitet. Som ni ser står det Svenska Dagbladet, istället för som i dag SvD.

Svenska Dagbladets tidningshuvud ritades för SvD på 60-talet av Karl Erik Forsberg. På de nya sajten har alltså SvD.se och Svenska Dagbladet i tryckt form samma tydliga identitet.

Förutom att sajt och tidning får samma huvud kommer du som läsare att känna att identiteten hänger samman på fler – men mer om det senare.

Betyder detta att nya SvD.se blir mer lik en papperstidning? Både och. Till struktur och identitet, absolut. Men vi gör aldrig avkall på den snabba nyhetsförmedlingen, eller det webbunika: webb-tv, quizer, fördjupningen i form av digra länkpaket, analyser och allt det andra som gör webben så fantastisk.

Och nej, vi byter inte adress, du kan lugnt fortsätta att knappra in www.svd.se för att komma till Svenska Dagbladet på nätet.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.