Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

En satirisk video från Saudiarabien har något oväntat blivit en stor hit på Youtube. De senaste två dagarna har miljoner människor sett videokonstnären Hisham Fagees ”No woman, no drive”.  

Helgens största nyhet från Saudiarabien var utan tvekan de dryga 60 kvinnor som gav sig ut för att köra bil på kungadömets vägar. Saudiarabien är det enda land i världen där kvinnor inte kan få körkort och aktivisterna fick stor uppmärksamhet internationellt.

Det är ändå ingenting mot den virala spridning som satirikern och konstnären Hisham Fagee fått för sin version av Bob Marleys ”No woman, no cry”.

Say I remember, when you used to sit

In the family car, but backseat

Ova-ovaries all safe and well

So you can make lots and lots of babies

Textraderna ovan syftar på uttalanden från regimen som hävdar att kvinnor som kör bil riskerar att skada sina äggstockar, och därför kan få barn med medicinska problem.

YouTube Preview Image

Hisham Fagee lade ut sin acapella version i lördags, samma dag som kvinnorna satte sig bakom ratten. På måndagförmiddagen hade över 3 miljoner tittat på videon där Fagee sjunger a capella.

Hey little sister don’t touch that wheel 

No woman, no drive

Själv säger konstnären i intervjuer att han är tagen av uppmärksamheten, men att han är glad om han kan hjälpa till att få igång debatten i Saudiarabien.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter