Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

I Frankrike är populisten Marine Le Pen på väg att bli en av landets mäktigaste politiker. Hennes parti Front National skördar nya framgångar och ser nu ut att bli störst i EU-parlamentsvalet nästa vår. Var fjärde fransman uppger att de tänker rösta på Le Pen.

Marine Le Pen

Marine Le Pen ger en presskonferens i samband med partiets konvent i Marseille i september.

Hon är minst sagt populär. ”Ma-rin-e”, ”Ma-rin-e” skanderar massan på det lilla torget, omgivet av lantliga stenhus. Illrosa skyltar med texten ”Marine, det brådskar” pryder scenen som Frankrikes just nu mest framgångsrika politiker kliver upp på. Det är den 9 oktober och det här utspelar sig i byn Brachay i Champagnedistriktet i den nordöstra delen av landet. Man skulle också kunna kalla det för Marine Le Pen-land. Ingen annanstans röstar lika många på Le Pen som här. Över 72 procent kryssade för hennes namn i presidentvalet förra året.

Nu betyder inte det så mycket i reda tal. Brachay är inte så mycket större än husen kring torget och gårdarna runt omkring och här bor inte fler än 61 personer. Men det är det sista stoppet på Marine Le Pens Tour des Oubliés – de glömdas turné, och byn har ett viktigt symbolvärde. Från scen lovar den blonda medelålders kvinnan att komma tillbaka till Brachay varje år, för att någon minut senare börja ösa galla över det frihandelsavtal som just nu håller på att förhandlas fram mellan EU och USA.

– Vilket brott har ni begått för att förtjäna att behandlas så här? Har ni stulit, slagit sönder eller bränt ner något, frågar hon retoriskt och spelar på de många lantbrukarnas rädsla för att förlora inkomster om EU:s jordbrukstullar skulle rivas ner.

– Nej, det är värre. Ni har ambitionen att leva i fred. Arbeta och se era barn växa upp, vrålar Marine Le Pen till publikens jubel.

Det är givetvis ingen slump att turnén är tillägnad Frankrikes ”glömda”. Den nationella frontens väljarbas består till stor del av äldre, lågutbildade, arbetare och bönder – även om just den sistnämnda gruppen knappast framstår som glömd av övriga Europa med tanke på det höga franska jordbruksstödet. Budskapen om att lämna euron, återinföra gränskontrollerna och begränsa invandringen går hem. Inte bara i Champagne. Enbart under den senaste veckan har Marine Le Pen skördat större politiska framgångar än någonsin tidigare i sin karriär.

Det började med en undersökning i tidningen Le Figaro som visar att var tredje fransman vill att Le Pen ska spela ”en betydande roll” i fransk politik framöver. Det är ett historiskt genombrott för dottern till Jean-Marie Le Pen, som grundade Front National och som var en av Frankrikes mest avskydda – och fruktade – politiker. Ett par dagar senare kom så nästa chock. I ett lokalt fyllnadsval i sydfranska Brignoles fick Nationella fronten 40,4 procent av rösterna. Det gjorde att kandidaten från president Hollandes socialistparti åkte ut, och att det i en andra valomgång nu står mellan Front National och borgerliga UMP.

Så i torsdags kom nästa jordbävning. Var fjärde fransman, 24 procent, säger att de tänker rösta på Le Pen i Europaparlamentsvalet nästa vår. Det gör fronten till största parti. Bara 19 procent uppger att de kommer rösta för Hollandes socialistparti och 22 procent säger att de tänker välja borgerliga UMP. En nyhet som fick Marine Le Pen att utropa sitt parti till ”Frankrikes främsta”.

France National Front

Partiledaren tillsammans med sin far, Jean-Marie Le Pen, som numera är partiets hedersordförande.

Händelserna har slagit ner som en bomb i Elyséepalatset där François Hollande samtidigt kämpar mot fallande opinonssiffror. Hans personliga popularitet är nere på en ny bottennivå och allt fler väljare flyr socialistpartiet till Le Pen. Det har fått presidenten att lansera en anti-Le Pen-kampanj och inrikesministern Manuel Valls (som för övrigt är regeringens ende populäre politiker just nu) att ge sig ut på en egen turné i landet. Om sex månader är det lokalval, och även där uppger var fjärde väljare att de tänker rösta på Nationella fronten.

Det ger Marine Le Pen en helt ny maktbas. Hon har till stor del lyckats tvätta rent faderns smutsiga byk sedan hon tog över som partiledare 2011. Hennes styrka består i att hon verkar så vanlig, så jordnära och att hon ”säger vad folk tänker”. Det innebär att det fortfarande hetsas mot muslimer och ”islamiseringen” av Frankrike, även om Jean-Maries dotter tonat ner retoriken och gjort allt för att tvätta bort högerextremist-stämpeln.

”Vi är varken höger eller vänster” heter det och Marine Le Pen hotar att dra alla som kallar partiet för högerextremt inför domstol.

Mycket tyder på att hon kommer lyckas i sin strävan att göra partiet rumsrent. Redan idag är det sociala stigmat kring att stödja Le Pen borta i många kretsar i Frankrike och man hör allt fler säga öppet att de tänker rösta på henne.

Så håll ögonen på Marine Le Pen. Hon är redan en politiker att räkna med och hon kommer att bli betydligt farligare än sin far.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter