Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Risken är stor att en ny tysk regering inte är på plats förrän runt årsskiftet. Den varningen kom från socialdemokratiska SPD i veckan. Effekterna kan bli stora. En bakbunden Merkel betyder att det europeiska krisarbetet stannar av – och att återhämtningen dröjer ytterligare. 

Det var tjugoen sammanbitna själar som träffades i Berlin i fredags. Visst, Angela Merkel log när hon gick in till mötet, precis som vissa andra av de kristdemokratiska och socialdemokratiska toppolitiker som träffats för ett första sonderingssamtal. Det ingår liksom i deras roll att visa tillförsikt och att få väljarna att känna att läget är under kontroll. Men under ytan vet samtliga hur allvarligt läget är. Inte minst förbundskansler Merkel själv.

Angela Merkel

Angela Merkel på väg in till sonderingssamtalet med SPD i fredags. Regelrätta förhandlingar väntas inte påbörjas förrän i mitten av månaden.

Det har rått något av ett chocktillstånd i tysk politik sedan valet för två veckor sedan. För Angela Merkel var valdagen ett styrkebesked. Hennes kristdemokrater fick 41,5 procent av rösterna, men den liberala koalitionspartnern FDP åkte ur parlamentet och plötsligt förvandlades berusningen till en baksmälla. Merkels CDU är fem mandat från egen majoritet och måste bilda regering med socialdemokrater eller miljöpartister. Båda partierna slickar sina sår efter ett katastrofdåligt val och inget av dem är speciellt suget på att ge sig in i ett tvångsäktenskap med en kvinna som upplevs som en politikens svarta änka. Angela Merkel har under sina två regeringsperioder mer eller mindre krossat sina koalitionspartners. Det vet socialdemokraterna av erfarenhet. Efter den stora koalitionen 2005-2009 förlorade de en tredjedel av sina väljare och har inte återhämtat sig än.

”Vi tänker inte låta oss pressas” sade SPD:s generalsekreterare Andrea Nahles i veckan, innan hon tillade vad som borde fått regeringcheferna runt om i Europas huvudstäder att sätta i halsen.

”Kommer vi inte överens drar det ut på tiden, och då landar vi i december eller januari innan vi kan se en regeringsbildning”, gjorde Nahles klart.

Om de kommer överens överhuvudtaget det vill säga. Socialdemokraterna utsätts just nu för ett massivt internt tryck för att hålla sig så långt borta från Merkel som möjligt. Lokalföreningar protesterar, medlemmar hotar med utträde, facebook-grupper och nyskapade nätsidor kräver att partiledningen säger nej till en ny stor koalition och vad de upplever som en högersvängning av politiken. Det har fått partitopparna att lova att medlemmarna ska få säga sitt. Efter att ett eventuellt koalitionsfördrag är framförhandlat ska det godkännas av partiet innan en ny regering kan ta plats.

Det här är dåliga nyheter för Europa. EU:s reformarbete har legat i malpåse sedan i våras på grund av det tyska valet. Nu kommer det att försenas ytterligare. Rent formellt är Angela Merkel kansler fram tills en ny regering är bildad, men världens mäktigaste kvinna har händerna bakbundna. Såväl socialdemokrater som de Gröna har gjort klart att Merkel inte har mandat att fatta beslut ”i avgörande europapolitiska frågor”, så länge regeringsförhandlingarna pågår. Och utan Tyskland med i båten händer ingenting i Bryssel. Det gör att de kommande toppmötena i EU:s huvudstad i princip lika gärna kunde ställas in – åtminstone för den som vill se resultat.

Sigmar Gabriel

Socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel anländer till mötet med CDU.

Det är inga småsaker det ska beslutas om framöver. Förhandlingarna om en bankunion behöver ros i land, allt tyder på att Grekland behöver ett tredje räddningspaket och som lök på laxen kräver även de båda krisländerna Irland och Portugal ny uppmärksamhet. Irländarnas treåriga stödpaket går ut vid årsskiftet då de måste börja finansiera statsskulden på den kommersiella finansmarknaden. För portugiserna inträffar samma sak nästa sommar.

Irland vill ha en sorts checkkredit från EU där unionen garanterar att de kan övertrassera sitt konto ifall det skulle behövas, medan Portugal troligen behöver nya lån. Det här är beslut som behöver tas under hösten. Nästa år väntar nämligen nya komplikationer och 2014 ses av många redan som förlorat. Vid årsskiftet tar Grekland över den roterande ordförandeklubban, följt av Italien. Länder som knappast gjort sig kända för sin byråkratiska effektivitet. Lägg till det att ett nytt EU-parlament väljs i maj och att en ny kommission ska väljas under hösten, så är det lätt att inse att det inte kommer bli mycket gjort. Speciellt inte eftersom det brittiska valet 2015 närmar sig med stormsteg.

Så hur stor är då sannolikheten att en tysk regeringsbildning drar ut på tiden? Jag skulle säga mycket stor. De Gröna är ännu mer ovilliga än SPD att sätta sig i knät på Merkel, och båda kommer kräva stora eftergifter innan hon kan svära kanslereden.

Kommer de inte överens väntar nyval – och det är ett ännu sämre alternativ för Europa. Av tidsskäl.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter