Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Hur smutsigt var egentligen bråket mellan de förra brittiska premiärministrarna Tony Blair och Gordon Brown och vilken roll spelade Labours nuvarande partiledare Ed Miliband? Frågan har dominerat brittisk press den senaste veckan efter en ny skandalbok.

Britain Labour

Ed Miliband håller sitt årliga tal inför Labourkongressen i Brighton i tisdags.

Den är minst sagt smaskig. Om man nu gillar politiskt skvaller det vill säga. Sida upp och sida ner beskrivs allt från den dåvarande brittiske finansministern, och senare premiärministern, Gordon Browns okontrollerade vredesutbrott, till hur hans stab gjorde allt för styra mediebilden av Brown och inte drog sig för att smutskasta de som stod i hans väg. Vi talar drogmissbruk, otrohetsaffärer och alkoholism, såväl påhittade som sanna historier om Browns politiska fiender. ”Nyheter” som sedan planterades eller läcktes till Storbritanniens alltid lika skandalhungriga journalister.

Spindeln i nätet var Damian McBride, en ung Cambridgeutbildad tjänsteman på finansdepartementet. McBride steg snabbt i graderna och blev utsedd till Gordon Browns politiske rådgivare och personlige spin doctor med smeknamn som ”Mad Dog” (bland vännerna), och ”McPoison” (bland sina oräkneliga fiender). Det är också Damian McBride som skrivit boken ”Power Trip” som överskuggat all annan politisk rapportering i Storbritannien i veckan.

Det är givetvis ingen slump att boken publiceras just nu. När Labourpartiet drog igång sin årliga konferens förra söndagen var det till stora svarta rubriker om det tio år långa skyttegravskrig mellan premiärminister Tony Blair på 10 Downing Street och hans evige rival, finansministern på nummer 11 i huset intill.

Tidningen Daily Mail köpte rättigheterna till att publicera utdrag ur Damian McBrides memoarer och har kommit med nya ”avslöjanden” varje dag under Labourkonferensen, fram tills Power Trip till sist publicerades i onsdags.

Nämnde jag att Daily Mail är en högertidning och att bokens förläggare, Iain Dale, är en radioprogramledare och bloggare som står det konservativa Torypartiet nära?

Damian McBride själv, som fortfarande säger sig rösta på Labour, har uppgett i intervjuer att det ”inte finns några bra tidpunkter att publicera den här typen av bok” och att ett konservativt förlag erbjudit honom att dubbla hans ersättning om de fick publicera memoarerna precis innan valet 2015.

”Det skulle ha skadat partiet ännu mer” löd McBrides försvar.

Nu går Damian McBride inte direkt lottlös från publiceringen. Han har i och för sig lovat att skänka all royalty till välgörande ändamål, men Daily Mail uppges ha betalt över 1,3 miljoner kronor för rättigheterna. Pengar som går till McBride.

Så varför skulle då ”Power Trip” vara så skadlig för Labour? För det första är det ingen som vill påminnas om rivaliteten mellan Blair och Brown, och absolut inte i ordalag som visar (eller påstår) att verkligheten var ännu värre än vad allmänheten tidigare känt till. Vänsterpartiet gör just nu allt för att visa sig regeringsdugligt och vill bort från anklagelserna om att det var under Browns tid som finans- och premiärminister som Storbritanniens gigantiska budgetunderskott exploderade. Det andra problemet är att den nuvarande partiledaren Ed Miliband och hans närmaste man, skuggfinansministern Ed Balls, tillhörde Gordon Browns inre krets. Det gör att ”the two Eds” som de kallades, nu anklagas för att ha känt till, och möjligen varit del av, smutskastningen som pågick kring Gordon Brown.

Ed Balls har redan erkänt att det rådde en ”machokultur” på finansdepartementet och förklarat bort det hela med att de alla var unga. Ed Miliband har å andra sidan sagt att han ville ge Damian McBride sparken redan för länge sen, men att han inte kände till spin doctorns arbetsmetoder.

BRITAIN ELECTION

Finansminister Gordon Brown vänd mot premiärminister Tony Blair vid en presskonferens i maj 2005. Det är två år kvar till Brown tar över makten.

– Det här måste vara den enda gången i mitt liv som jag anklagats för att vara macho, sade Ed Miliband förra helgen i en intervju med BBC.

Det mest fascinerade med boken är ändå att läsa om de interna strider som dominerade Labourpartiet under Tony Blairs tio år vid makten. Damian McBrides huvudmotståndare var inte de konservativa utan den egna premiärministern och andra partikamrater och ministrar. Kort sagt alla som kunde stå ivägen för Gordon Brown i hans strävan att styra landet. Brown har inte velat kommentera boken, men han bröt med sin förre rådgivare redan 2009. Då fick nämligen Damian McBride sparken sedan det kommit fram att han planerat en helt uppdiktad smädeskampanj med hjälp av en vänsterbloggare.

Så vad är det då som driver honom? Hämnd? Tydligen inte. McBride arbetar numera för en katolsk skola och han påstår att han ångrar det han gjorde och att han skrivit boken som en slags bikt. Eller som han själv uttrycker det:

– Man måste erkänna sina synder för att få förlåtelse.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter