X
Annons
X

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Den 22 september går Tyskland till val. Känner du att du inte har så bra koll? Här är några snabba fakta.

*Det är en ny förbundsdag som ska väljas. Parlamentet består i och för sig av två kamrar, men förbundsrådets sammansättning ändras utefter delstatsvalen ute i landet. Hessen går till val samma dag som förbundsdagsvalet, Bayern väljer 15 september.

*Förbundskanslern, idag Angela Merkel, väljs sedan av förbundsdagen. De båda politiska blocken har utsett en kanslerkandidat var. Angela Merkel, CDU, och Peer Steinbrück, SPD.

Angela Merkel

Angela Merkels skugga framför Tysklands statsvapen och flagga.

*För att komma in i förbundsdagen krävs 5 procent av rösterna, eller att man får tre direktmandat i någon av valkretsarna.

*Det är mycket förkortningar i tysk politik, men varje parti har även en färgkod för att underlätta för väljarna. Därför är Merkels kristdemokratiska CDU svart, liberala FDP gul, socialdemokraterna SPD röd, miljöpartiet Bündnis 90/die Grünen gröna. För att krångla till det hela har även vänsterpartiet die Linke röd som färg.

*CSU är CDU:s systerparti i Bayern och har också svart som färg. De både kallas tillsammans för Die Union. (CDU finns inte i Bayern.)

*I tysk politik talar man därför om de olika koalitionsmöjligheterna i färgkoder. Dagens regering av CDU/CSU/FDP är svart-gul. SPD + gröna är röd-grön. I dagsläget är det inte säkert att någon av dess koalitioner får egen majoritet. Alternativa regerinskoalitioner som ofta diskuteras i medierna (och lika ofta förkastas av partierna själva är) ”trafikljuskoalition” alltså röd-gul-grön och ”Jamaicakoalition” svart-gul-grön eller en ”stor koalition” bestående av CDU och SPD – svart-röd.

*På själva valdagen kommer 80 000 vallokaler i de 299 valkretserna hålla öppet mellan klockan 8-18. Över 600 000 frivilliga valarbetare kommer hjälpa till. De får 21 euro som är tänkta att räcka till mat under dagen.

*Alla tyska medborgare över 18 år är valberättigade. Det är 61,8 miljoner människor. 51,5 procent är kvinnor, 20 procent är 70 år eller äldre.

Skärmavbild 2013-08-27 kl. 09.44.05

Tv-kanalen ZDF:s politbarometer från 23 augusti. (Klicka på bilden så blir den skarp.)

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter