Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Frankrikes president François Hollande har nu påbörjat sin enda veckas semester den här sommaren – men den spenderas inte på det officiella franska sommarresidenset. Det funderar presidenten istället på att sälja, för att spara pengar.

Det är synd att säga att François Hollande har några varmare minnen från Fort de Brégançon, som det officiella sommarresidenset heter. De två veckor han spenderade där i fjol, under sin första sommar som president, utvecklades snabbt till en PR-katastrof. Hollande som gick till val på att vara en ”normal president” till skillnad från den lyxälskande Sarkozy, fick kritik för att han tog semester för snabbt – och långa salta bad med sambon Valérie Trierweiler på en privat ö i Medelhavet rimmade dessutom illa med den bild socialisten Hollande försökt måla upp av sig själv.

Fort de Bregancon 1

Fort de Brégançon har varit de franska presidenternas ”sommarstuga” sedan 1968.

Fort de Brégançon införskaffades av Charles de Gaulle 1968 som var den som gjorde den klippiga ön till presidentens sommarbostad. Sedan dess är det egentligen bara Jacques Chirac som har använt fortet i någon större utsträckning. Nicolas Sarkozy var bara på Brégançon några gånger, han föredrog att spendera sina semestrar på hustrun Carla Brunis familjeslott en liten bit bort.

– Brégançon är bra, men man känner sig instängd som i Elyséepalatset. Att vara på semester är att komma undan, att vara fri, sade president Hollande till franska journalister i juli, när de frågade honom om sommarens semesterplaner.

Den franska staten har en statsskuld på över 90 procent av BNP och Hollande, som är Franrikes minst populäre president genom tiderna, har ett stort behov att visa att han gör något för att minska underskotten. Därför funderar han nu på att låta sälja Fort de Brégançon.

2008 visade en rapport från den franska motsvarigheten till Riksrevisionen, Cour des comptes, att fortet kostar 226 150 euro om året att underhålla. Det är 619 euro om dagen. Småpengar i presidentens budget kan tyckas, men i franska medier spekuleras nu i att en försäljning skulle kunna ge 100 miljoner euro, eller närmare 900 miljoner kronor.

Så var firar då Hollande sin endas vecka semester istället? (Han har gjort en poäng av att han inte tar längre semester än så på grund av krisen. Något som knappast ses om ”normalt” av de flesta fransmän som inte är på jobbet på hela augusti.)

Svaret är ett annat slott i närheten av Versailles.

”La Lanterne” var egentligen premiärministerns sommarresidens, men det lade Nicolas Sarkozy beslag på under sin tid vid makten, och gjorde även det till presidentegendom.

”Le président Normal” har inte gjort några tecken på att vilja annorlunda.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar