Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

I morgon träffas ledarna för världens åtta rikaste länder på golfhotellet Lough Erne på Nordirland. Överst på G8-ledarnas agenda står en brännande punkt; att försvåra för individer och företag att skattefiffla, och att göra världens alla skatteparadis mer öppna. Gissa om det protesteras högljutt?

Det finns många saker som kan få en premiärminister att stöna när han öppnar morgontidningen. Det här var säkerligen en av dem.

”Dave, det är dags att låta de stora pojkarna betala” stod det i annonsen i The Guardian förra månaden, prytt av ett helsidesporträtt på Storbritanniens premiärminister David Cameron. Avsändare var hjälporganisationen ActionAid och det man syftade på var ett ämne Dave redan fått påtryckningar om från tungviktare som Barack Obama, Angela Merkel och François Hollande; Att få storföretag och rika att börja betala rimlig skatt – och att övertyga de skatteparadis som lyder under den brittiska kronan att visa större transparens.

Golfhotellet Lough Erne på västra Nordirland där G8-mötet hålls på måndag och tisdag.

Nu ska det i ärlighetens namn tilläggas att Cameron redan tagit tag i saken. Storbritannien är ordförande för G8 i år, en sammanslutning av världens rikaste nationer, och den brittiska premiärministern har satt tre T:n i fokus när ledarna träffas på Nordirland måndag och tisdag; Taxation, Transparency och Trade (skatter, öppenhet och handel).

Fem års kris och haltande tillväxt har fått västvärldens regeringar att desperat leta efter vägar att förbättra sina finanser. Man behöver inte vara doktor i nationalekonomi för att inse att ett sätt är att hindra inkomster och vinster från att försvinna iväg utomlands. Enligt EU-kommissionen kostar skattefifflandet bland företag och privatpersoner EU:s 27 medlemsländer 1000 miljarder euro årligen. Det är svindlande 87 000 miljarder svenska kronor – eller lika mycket som hela unionens långtidsbudget de kommande sju åren. Och då har vi inte ens nämnt USA.

Inte helt förvånande har alltså såväl Obama, som förbundskansler Merkel och Frankrikes president Hollande förklarat krig mot skatteparadisen och deras sekretess. François Hollande har till och med kallat veckans G8-möte ”avgörande för våra länder och världen”.

Så varför skulle då en helsidesannons i en dagstidning få David Cameron att stöna? Svaret är att han balanserar på en halvslak lina. Cameron måste stå pall för den inhemska opinionen och trycket utifrån, samtidigt som han håller samman Storbritanniens intressesfär. Det brittiska imperiet lämnade rester efter sig i form av ett antal utomeuropeiska territorier. Hit hör Falklandsöarna, ett antal ögrupper i Indiska Oceanen och Stilla Havet – och en rad karibiska skatteparadis. De har självstyre, men delar utrikes- och försvarspolitik med Storbritannien och har drottning Elizabeth som statschef. Lägg därtill de tre kronbesittningarna Jersey, Guernsey och Isle of Man som är helt befriade från bolagsskatt och som alla omgärdas av en sekretess som får schweiziska banker att likna ihåliga ostar.

Ta Jersey som exempel. Ön ligger utanför Frankrikes kust, har drygt 90 000 invånare och 33 000 företag. Det är den officiella siffran. Inofficiellt talas det om att 70 000 bolag är registrerade på kanalön och därmed skattebefriade. Dessutom finns här ett 40-tal banker, miljoner konton och ett okänt antal miljarder pund. Faktum är att ingen vet exakt hur stora tillgångar som gömts undan på Jersey, eftersom insynen är obefintlig.

Premiärminister David Cameron tillsammans med sin kanadensiske kollega Stephen Harper den 13 juni.

Öns ledning hävdar självklart att man inte bryter mot några lagar. Istället protesteras det högljutt mot vad som upplevs som orättvis behandling när den brittiska regeringen försöker få dem att öppna upp mot omvärlden.

Jerseys senator, Philip Bailhache, har vid ett flertal tillfällen varnat för att ön kan komma att kasta loss från Storbritannien om det blir nödvändigt. Efter närmare tusen års gemensam historia.

Även karibiska Bermuda är en grund för huvudvärk för Cameron. Premiärministern hade hoppats kunna städa upp framför den egna dörren och få till en uppgörelse med de ”brittiska” skatteparadisen om utbyte av information innan G8. Men Bermudas regeringschef har sagt att han inte kommer skriva under något före måndag, och från flera andra karibiska öar muttras det om ”kolonialistiskt beteende” från London.

En pr-förlust för Downing Street som säkerligen kommer göra allt för att inte förlora ansiktet de närmaste dagarna. Men uppgörelse eller inte, är det någon som på allvar tror att skatteparadisen kommer försvinna?

 

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter